Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Πόσο ασφαλής είναι η χρόνια κατανάλωση πολυβιταμινών;
Πόσο ασφαλής είναι η χρόνια κατανάλωση πολυβιταμινών; thumbnail

Κατερίνα, 39 ετών

Πόσο ασφαλής είναι η χρόνια κατανάλωση πολυβιταμινών;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας.  Θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν η χρόνια κατανάλωση πολυβιταμινών είναι ασφαλής ή αν θέτει σε κίνδυνο το συκώτι επιβαρύνοντας το;
Επιπλέον θα ήθελα να γνωρίζω εαν συνιστάται να γίνεται διακοπή της χρήσης αυτών των σκευασματων και αν ναι για πόσο καιρό, για καποιο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να μην κουράζεται ο οργανισμός. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος –κλινικός φαρμακολόγος.ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι βιταμίνες αποτελούν πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Βρίσκονται σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας και αυτές οι ποσότητες εξασφαλίζονται εύκολα από την τροφή ενός ατόμου που σιτίζεται  φυσιολογικά δηλ χωρίς ακραίες δίαιτες. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσθετη λήψη βιταμινών όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη και δεν προσφέρει τίποτα στον οργανισμό μας αλλά ενέχει και τον κίνδυνο παρενεργειών οι οποίες κυμαίνονται από απλές αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι σοβαρές νεφροπάθειες και ηπατοπάθειες. Απαντώντας λοιπόν στο ερώτημα θα έλεγα ότι αν ένα άτομο συνηθίζει να παίρνει βιταμίνες να τις  παίρνει σε μικρές δόσεις και όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


 


 
 

 

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τις ουσίες που ονομάζονται Βιταμίνες, αλλά λίγοι από εμάς ξέρουμε τι είναι αυτές οι ουσίες, καθώς επίσης και ποια η χρησιμότητά τους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλοι τις χρησιμοποιούν γιατί αισθάνονται κουρασμένοι και άλλοι γιατί έχουν ζαλάδες, ενώ άλλοι τις αποφεύγουν γιατί, υποτίθεται, ότι παχαίνουν. Επειδή επικρατεί απόλυτη σύγχυση σχετικά με αυτές, είναι απαραίτητη η προσεκτική προσέγγιση, προκειμένου να γνωρίσουμε ένα ακόμα θέμα που αφορά τον οργανισμό μας.

Αλλά ας προσδιορίσουμε πρώτα τι είναι Βιταμίνες. Βιταμίνες είναι σύνθετες οργανικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στα φαγητά που τρώμε και είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία πολλών φυσιολογικών διεργασιών. Οι βιταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δράση πολλών χιλιάδων ενζύμων, που λειτουργούν ως καταλύτες στις Βασικές σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη, η απορρόφηση, η μυϊκή σύσπαση, η μετάδοση νευρικών ερεθισμών και η απόδοση ενέργειας από τις αποθήκες του σώματος. Με άλλα λόγια, είναι Βασικότατο στοιχείο του μεταβολισμού μας.

Η έλλειψη Βιταμινών, δηλαδή η αποΒιταμίνωση, οδηγεί όχι μόνο σε κούραση, εξάντληση και παθολογικές καταστάσεις, αλλά και στην αναστολή της ανταλλαγής της ύλης και επομένως στην καταστολή του μεταβολισμού, αλλά και της παραγωγής μυϊκής ενέργειας.

Οι Βιταμίνες, λοιπόν, είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και την υγεία, ενώ πρέπει να προσλαμβάνονται από εξωτερικές πηγές, γιατί το σώμα δεν μπορεί να τις παραγάγει. Είναι γνωστό ότι δεν έχουν θερμιδική αξία, ούτε περιέχονται στους ιστούς του σώματος, αλλά βοηθούν στην καλή λειτουργία τους. με να πούμε με σιγουριά ότι καλύπτονται από τη διατροφή μας, ειδικά όταν αυτή δεν είναι προσεκτικά επιλεγμένη. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες (περισσότερο από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα], λόγω της επίδρασης αυτών στο συκώτι τους δεν μπορούν να αποταμιεύσουν και να απορροφήσουν τις περισσότερες βιταμίνες της σειράς Β, τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη Α. Επίσης, οι καπνιστές (που σίγουρα έχουν κουραστεί να ακούν πόσο βλαπτικό είναι το κάπνισμα), έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις για Βιταμίνη C. Επιπλέον, αυτοί που βρίσκονται σε δίαιτα για να ελαττώσουν το Βάρος τους, λόγω της μικρής θερμιδικής πρόσληψης και ειδικά όταν η δίαιτα είναι αυτοσχέδια και μακροχρόνια, έχουν σίγουρα ελλιπή πρόσληψη σε βιταμίνες και μέταλλα σε σύγκριση με όση χρειάζονται πραγματικά. Οι ηλικιωμένοι (άνθρωποι της τρίτης ηλικίας) χρειάζονται περισσότερες υδατοδιαλυ- τές Βιταμίνες Β και C. Το ίδιο ισχύει για όσους παίρνουν φάρμακα και ειδικά αντιβιοτικά, που καταστρέφουν τα εντερικά Βακτήρια, τα οποία συνθέτουν πολλές από τις βιταμίνες της σειράς Β. Αυτοί, επίσης, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα από τις Βιταμίνες της σειράς Β, λόγω του ότι η ζάχαρη χρειάζεται μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β για να απορ- ροφηθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις υπόλοιπες ανάγκες του οργανισμού. Τέλος, η μόλυνση του περιβάλλοντος κάνει αναγκαία τη λήψη ορισμένων Βιταμινών, όπως Βιταμίνη C και Ε, και τα μέταλλα σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, αφού έρευνες έδειξαν ότι αυτά μειώνουν την τοξική δράση πολλών στοιχείων που είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση του αέρα, που υποχρεωτικά αναπνέουμε.Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει σχετικά με την πρόσληψη των βιταμινών και των μετάλλων είναι να ακολουθούμε ισορροπημένη διατροφή, με πολλά λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και κρεατικά, όσπρια, δημητριακά, να αποφεύγουμε τα προπαρασκευασμένα προϊόντα, τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αλλαντικά, τα τηγανητά, τις κονσέρβες και γενικά ό,τι δεν περιέχει βιταμίνες και να μην ανησυχούμε για την επάρκεια των βιταμινών και των μετάλλων αν δε συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που καθιστούν απαραίτητη τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αλλά και στην περίπτωση κατά την οποία υφίσταται λόγος εξωγενούς πρόσληψης βιταμινών, ο διαιτολόγος ή ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει τη συχνότητα, το είδος και τη δοσολογία, μια και πρόκειται για θέμα που απαιτεί επιστημονική γνώση και όχι απλώς προσωπική εμπειρία.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X