Αρχική / Υγεία / Γαστρεντερολογία / Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της γαστροσκόπησης;
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της γαστροσκόπησης; thumbnail

Βαγγέλης, 58 ετών

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της γαστροσκόπησης;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλημέρα και καλές γιορτές! Πρόσφατα έκανα μία εξέταση και τα ευρήματα έχουν ως εξής. Γαστρίτιδα με διαφραγή 1 εκατοστού και ο οισοφάγος ελέγχεται 1 εκατοστό με τη βιοψία να δείχνει οισοφάγο Barrett χωρις εντερική μεταπλασία και δυσπλασία. Υπάρχει φόβος να εξελιχθεί σε καρκίνο και κατι τελευταίο – ενώ παίρνω φάρμακα γιατί έχω καούρες;


Στο ερώτημα απάντησε ο Απόστολος Πουλάκης, Γαστρεντερολόγος     


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο κίνδυνος ανάπτυξης αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου σε έδαφος Barrett είναι 0,5% ετησίως για περιπτώσεις με απουσία δυσπλασίας στην αρχική βιοψία. Από ό,τι φαίνεται, εσείς έχετε οισοφάγο Barrett μικρού μεγέθους δηλ. <3cm (Short Segment Barett Esophagus) χωρίς δυσπλασία.


Βέβαια τα ιστολογικά ευρήματα στα οποία βασίζονται τα ανωτέρω, προκύπτουν μετά τη λήψη βιοψιών σύμφωνα με το πρωτόκολλο παρακολούθησης του Barrett δηλ. βιοψίες κατά τεταρτημόρια ανά 2cm στο μήκος του Barrett και ξεχωριστές βιοψίες σε κάθε άλλο ορατό παθολογικό εύρημα. Ενώ, για να κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα, είναι επιθυμητή η επιβεβαίωση της δυσπλασίας από 2 παθολογοανατόμους.


Στην περίπτωσή σας λοιπόν αν επιβεβαιώνετε την σωστή λήψη βιοψιών, θα μπείτε σε παρακολούθηση με ετήσια γαστροσκόπηση και λήψη βιοψιών. Επί απουσίας δυσπλασίας μετά από 2 εξετάσεις μπορείτε να επιμηκύνετε το μεσοδιάστημα παρακολούθησης στην 3ετία.


Ο τύπος του Barrett που έχετε (SSBE) παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία στην έκθεση στο οξύ αν και εμφανίζει παλινδρόμηση οξέος μικρότερης διάρκειας και συνήθως στην όρθια θέση. Θα ήταν καλύτερο να συζητήσετε με το γιατρό σας την δοσολογία του φαρμάκου που λαμβάνετε και τη προσαρμογή της σε συνδυασμό φυσικά με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στη δίαιτα.   


 


 


 


Βιογραφικό


Ο ιατρός Απόστολος Πουλάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γαστρεντερολόγος και έχει ειδικευθεί στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών "Άγιος Σάββας" όπου και εκπαιδεύτηκε στην επεμβατική ενδοσκόπηση αλλά και στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκέτεμποργκ "Sahlgrenska" με εκπαίδευση στις νεώτερες τεχνικές μελέτης της κινητικής του οισοφάγου όπως μανομετρία υψηλής ανάλυσης (High Resolution Manometry) και οισοφαγικής εμπέδησης (Impedance). Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Γαστρεντερολογικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ασκεί την ιατρική στον ιδιωτικό τομέα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επεμβατική ενδοσκόπηση και την κινητική του οισοφάγου.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X