Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βαθιά η κρίση της κεντροαριστεράς
Βαθιά η κρίση της κεντροαριστεράς  thumbnail

Βαθιά η κρίση της κεντροαριστεράς


«Κωμικοτραγωδία» θυμίζει πλέον η κατάσταση στην κεντροαριστερά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές που όντως θα κρίνουν την πορεία της χώρας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Γ. Παπανδρέου ιδρύει κόμμα, χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει, τουλάχιστον ακόμα, τις θέσεις του για μείζονα θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Και κυρίως, χωρίς να παράσχει επαρκείς εξηγήσεις για το πώς εισήλθε η χώρα στο μνημόνιο και το τι συνέβη στις Κάννες, όταν έθεσε το θέμα του δημοψηφίσματος.

Η Χαριλάου Τρικούπη, μην τολμώντας να διαγράψει τον πρώην πρωθυπουργό, επιχειρεί να τον εκθέσει στα μάτια της βάσης ως υπεύθυνο για τη διάσπαση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το οποίο έθεσε τη σφραγίδα του, με τα θετικά και τα αρνητικά του, στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. 

Κορυφαία στελέχη, υπουργοί, ιστορικά πρόσωπα που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο, επισκέπτονται τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του ή κάνουν γραπτές δηλώσεις του στυλ «Γιώργο μην κάνεις κόμμα»! 

Μεταξύ αυτών, υπουργός που μετά το LOVE με τον Ευ. Βενιζέλο αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, έκανε δικό του κόμμα, επιχείρησε εν συνεχεία να κάνει κόμμα με τον Φ. Κουβέλη, ξαναέκανε δικό του κόμμα και εν συνεχεία, πρόσφατα, επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ!  Ή πρώην υπουργός και γραμματέας που είχε την ευθύνη της διαμόρφωσης του προγράμματος της Δημοκρατικής Παράταξης, που είχε ως στόχο την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ. 

Ή και ιστορικό στέλεχος, που ενώ εδώ και χρόνια έχει επιλέξει τη σιωπή, προχώρησε σε δήλωση για την ενότητα και μη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς κουβέντα για την πολιτική που ακολουθείται ή που χρειάζεται να υιοθετηθεί – λες και η ενότητα είναι αυτοσκοπός! 

Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε στο στόχαστρό του τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί ο νυν πρόεδρος είχε ως στρατηγική την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ και την συγκρότηση ενός προσωποπαγούς νέου κόμματος, που – όντως – θα αποκόπτονταν από τον «παπανδρεϊσμό» και θα συντάσσονταν καθαρότερα με τις δυνάμεις του συντηρητικού εκσυγχρονισμού της χώρας. 

Την ίδια στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήθελε την υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ μέσω της Δημοκρατικής Παράταξης, εμφανίζεται σήμερα ως ο υπερασπιστής της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ. 

Οι προσωπικές στρατηγικές και ο εμφύλιος που θα ακολουθήσει και θα είναι ιδιαίτερα σκληρός, θα αποδομήσει και θα μικρύνει ακόμα περισσότερο το χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς. Εκείνο που λείπει είναι οι καθαρές πολιτικές και οι θέσεις. 

Τον καιρό της κρίσης η σοσιαλδημοκρατία ως κυβερνητική οντότητα δεν μπορεί να προωθήσει την αναδιανεμητική πολιτική, αλλά όπως συμβαίνει στη Γερμανία με το SPD, προσδένεται στο άρμα των Χριστιανοδημοκρατών. Και στην Ελλάδα αποτελεί μέχρι σήμερα τα τελευταία χρόνια στρατηγικό εταίρο της ΝΔ. Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αποκρύψουν οι όποιες προσωπικές αντιπαραθέσεις και φιλοδοξίες… 

  Real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X