Ποια είναι η θεραπεία για τον κορωνοϊό; Οι ειδικοί απαντούν…

Η ρεμδεσιβίρη είναι το νέο φάρμακο που ξεκίνησε να χορηγείται σε ασθενείς με κορωνοϊό αποβλέποντας στη θεραπεία τους και στην άμεση βελτίωση της υγείας τους. Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο φάρμακο που αξιολογήθηκε και χρησιμοποιήθηκε.

Η κολχικίνη

Πριν από περίπου 3 – 4 εβδομάδες, τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν κολχικίνη, έδωσαν μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορωνοϊού σε καρδιά και πνεύμονες. Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, στο ΑΠΕ, «τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά ενώ πέφτουν και δείκτες όπως η τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα.

Και αναφορικά με τον αν η κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά, ο κος Στεφανάδης σχολίασε το εξής: « Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορωνοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς. Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει τη φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά».

Η φαμοτιδίνη

Μια αθόρυβη κλινική δοκιμή ξεκίνησε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα κατά του κορωνοϊού, της φαμοτιδίνης, ενός γνωστού αντιόξινου φαρμάκου για τις καούρες στο στομάχι. Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να είναι διαθέσιμα τα πρώτα αποτελέσματα.

Η διπλά «τυφλή» και τυχαιοποιημένη δοκιμή γίνεται, σε συνδυασμό με το ανθελονοσιακό φάρμακο υδροξυχλωροκίνη, σε 187 ασθενείς με Covid-19 (πολλοί από αυτούς διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), οι οποίοι στην πορεία θα αυξηθούν σε 1.174. Είναι η πρώτη φορά οπουδήποτε στον κόσμο που δοκιμάζεται η φαμοτιδίνη σε σχέση με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η μελέτη που ξεκίνησε εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το «Science», πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Feinstein σε νοσοκομειακές μονάδες του συστήματος υγείας Nortwell Health, του μεγαλύτερου στη Νέα Υόρκη, καθώς περιλαμβάνει 23 νοσοκομεία. Οι ερευνητές θέλουν να διαπιστώσουν κατά πόσο η φαμοτιδίνη, που χορηγείται ενδοφλέβια σε δοσολογία 9 φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρησιμοποιείται ως αντιόξινο, «φρενάρει» τον κορωνοϊό.

Έχουν υπάρξει ήδη ενδείξεις από την Κίνα, αλλά και από την ανάλυση μοντέλων σε μοριακό επίπεδο, ότι η εν λόγω δραστική ουσία που «δένεται» πάνω σε ένα ένζυμο – κλειδί του νέου κορωνοϊού, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του.

Η ρεμδεσιβίρη 

Η Ιαπωνία έγινε η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τις ΗΠΑ, που ενέκρινε τη ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας.

Οι διαδικασίες έγκρισης ενός νέου φαρμάκου στην Ιαπωνία είναι συνήθως χρονοβόρες, μα η κυβέρνηση αποφάσισε αυτή τη φορά να ενεργήσει ταχέως, μπροστά στην απουσία έγκυρων θεραπευτικών λύσεων εναντίον του νέου κορωνοϊού.

Να σημειωθεί πως το φάρμακο έλαβε πρόσφατα έκτακτη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), που βασίστηκε στα θετικά αποτελέσματα αμερικανικής κλινικής μελέτης. Είναι η πρώτη θεραπεία που κατέδειξε μια κάποια αποτελεσματικότητα μπροστά στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης με σημαντικό δείγμα, καθώς περιελάμβανε περισσότερους από 1.000 ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Μένουμε ασφαλείς, δεν μένουμε σιωπηλές». Πώς η καραντίνα παγίδευσε τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην… κόλαση;

#μένουμεασφαλείς. Πώς να φτιάξω μάσκα μόνη μου στο σπίτι; Βήμα προς βήμα η διαδικασία!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα