Αρχική / Υγεία / Εναλλακτικές θεραπείες / Τι είναι ο κερατόκωνος και πώς αντιμετωπίζεται;
Τι είναι ο κερατόκωνος και πώς αντιμετωπίζεται; thumbnail

Τι είναι ο κερατόκωνος και πώς αντιμετωπίζεται;

Είναι η πάθηση κατά την οποία ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός κι έτσι «ξεχειλώνει».  Η διάγνωση γίνεται µέσω µετρήσεων του κερατοειδούς, µε µία απλή εξέταση που ονοµάζεται τοπογραφία κερατοειδούς.


Η τοπογραφία θα δείξει την κυρτότητα και το πάχος κάθε σηµείου του κερατοειδούς. Στα πρώτα στάδια της πάθησης, η όραση µπορεί να διορθωθεί µε χρήση γυαλιών ή σκληρών φακών επαφής.  Ο µαλακός φακός επαφής, ακριβώς επειδή είναι µαλακός, παίρνει κι αυτός το σχήµα του κώνου και δεν βελτιώνει την όραση.  Υπάρχουν και ειδικοί κερατοκωνικοί φακοί.  Ήδη, εδώ και τρία χρόνια, χρησιµοποιούµε στο κέντρο µας νέα συστήµατα διπλών κερατοκωνικών φακών επαφής, που γίνονται ευκολότερα ανεκτοί από ότι οι φακοί παλαιότερης τεχνολογίας.
Ο κερατόκωνος δεν είναι σταθερός.  Η πάθηση αυτή συνήθως εµφανίζεται σε εφηβική ή νεαρή ηλικία και ακολουθεί βραδεία προοδευτική πορεία. Εξελίσσεται, µε αποτέλεσµα σε πολλές περιπτώσεις να απαιτείται µεταµόσχευση κερατοειδούς.

Σήµερα, όλα είναι πιο απλά χάρη στη νέα µέθοδο θεραπείας C3-R. Η µέθοδος C3-R (collagen cross-linking with riboflavin), που στην ελληνική αναφέρεται ως «διασύνδεση κολλαγόνου µε ριβοφλαβίνη», είναι µια νέα, απλή και αποτελεσµατική µέθοδος για την αντιµετώπιση του κερατόκωνου. Χρησιµοποιεί συγκεκριµένη ακτινοβολία υπεριώδους φωτός η οποία σκληραίνει το κολλαγόνο του κερατοειδή, δηλαδή το θεµελιακό ιστό του κερατοειδή.  Κατ΄ αυτό τον τρόπο, σταθεροποιεί τον κερατοειδή. Είναι εύκολο να συµπεράνει κανείς ότι όσο συντοµότερα γίνει, τόσο καλύτερα. Ο κερατόκωνος θα σταθεροποιηθεί και εποµένως θα παραµείνει σε ήπια µορφή. Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη αντιµετώπιση.  Η διόρθωση µυωπίας – αστιγµατισµού µε τη χρήση excimer laser είχε µέχρι πρόσφατα ως απόλυτη αντένδειξη τον κεrατόκωνο, δηλαδή απαγορευόταν να εφαρµοστεί σε µάτια µε κερατόκωνο.  Σήµερα, σε ήπιες µορφές κερατόκωνου, µπορεί να εφαρµοστεί ένα µε ενάµισι χρόνο µετά την εφαρµογή της µεθόδου διασύνδεσης κολλαγόνου.


 


Η θεραπεία διαρκεί περίπου 50 λεπτά και δεν απαιτείται να γίνει σε κλινική. Κατά τη διάρκειά της, ο ασθενής είναι ξαπλωµένος.  Ανά δύο λεπτά ενσταλλάσσεται στον κερατοειδή κολλύριο ριβοφλαβίνης και στη συνέχεια ενεργοποιείται η υπεριώδης ακτινοβολία. Κλινικές µελέτες έχουν αποδείξει ότι χάρη σ’ αυτήν την απλή διαδικασία ενισχύεται το κολλαγόνο στον κερατοειδή µε αποτέλεσµα την ενδυνάµωσή του.

Η µέθοδος C3-R όχι µόνο σταθεροποιεί τον κερατόκωνο, αλλά συµβάλλει κάποιες φορές και στην αναστροφή κάποιων παραµορφώσεων του κερατοειδή. Τείνει σήµερα να αποτελεί τον «κανόνα» στη θεραπεία του προοδευτικού κερατόκωνου µειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για µεταµόσχευση κερατοειδούς. Σε κάθε περίπτωση, ο θεράπων ιατρός, βάσει του ιστορικού του ασθενούς και ανάλογα µε τη σοβαρότητα της κατάστασής του, έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέξει την καλύτερη δυνατή θεραπεία.


Γράφει ο κος Δημήτρης Σιγανός στο www.vlemma.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X