Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξηρός: Ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού
Ξηρός: Ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού  thumbnail

Ξηρός: Ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού


Στόχος του Χριστόδουλου Ξηρού ήτάν οι φυλακές Κορυδαλλού και η απόδραση των Πυρήνων της φωτιάς  σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας το απόγευμα της Κυριακής παρουσιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες της ΕΛΑΣ.


Οι λεπτομέρειες για το τρομοκρατικό χτύπημα αποκαλύφθηκαν από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ενοικιαζόμενη μονοκατοικία στην οδό Ασκληπιού και Μερκούρη στην Ανάβυσσο.


Στο 300 τετραγωνικών σπίτι της Αναβύσσου οι αστυνομικοί βρήκαν σχεδιάγραμματα που δείχνουν έναν συγκεκριμένο στόχο, οδούς και δρομολόγια για το χτύπημα που ετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός πριν από τα Φώτα.


Από την χθεσινή  έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι, που προφανώς χρησιμοποιούσε και ως γιάφκα ο Ξηρός, εντοπίστηκε ένα τμήμα αντιαρματικού όπλου RPG καθώς και οκτώ όπλα τύπου καλάζνικοφ. Επίσης, στην αυλή του σπιτιού βρίσκονται πολλά σακιά με άμμο, τα οποία εξετάζεται εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια επίθεση.


Δικηγόρος Ξηρού


Δεν ξέρω, αν ήταν πληροφορία ή αν ήταν μία τυχαία παρακολούθηση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος του Χριστόδουλου Ξηρού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.


 


Και συνέχισε: «Ο ίδιος μου είπε ότι ο κλοιός έσφιγγε καθημερινά. Είχε αντιληφθεί ότι τον παρακολουθούσαν. Απλά και μόνο τι δεν ήθελε, να συλληφθεί την ώρα που ίσως είχε κάποιες επαφές και να θέσει σε κίνδυνο και άλλους ανθρώπους».


 


Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη ήταν να απελευθερώσει τα φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς.


Υπάρχει σημείωμα που θα έστελνε ο Ξηρός μέσα στις φυλακές το οποίο θα έγραφε: "Ελπίζω τα κλεφτρόνια να μην μας προδώσουν και να μας έχουν έτοιμους", εννοώντας τους κακοποιούς που θα τους προμήθευαν με τα κλεμμένα αυτοκίνητα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως προκύπτει από τις σημειώσεις που βρέθηκαν στη γιάφκα του Χριστόδουλου Ξηρού, η επίθεση θα γινόταν την Κυριακή, ενώ η πρόβα ήταν προγραμματισμένη για προχθες, Σάββατο.


Στο σημείωμα που βρήκαν στο ημερολόγιο Ξηρού αναφερόταν: "Σάββατο.. δοκιμή. Αν όλα πάνε καλά φουλάρουμε μηχανές για την Κυριακή".


Δύο αυτοκίνητα, τύπου βαν, θα χρησιμοποιούντο για το χτύπημα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ένα παγιδευμένο βαν που θα περιείχε την εκρηκτική ύλη, θα τοποθετούνταν κοντά στον μαντρότοιχο των φυλακών, ενώ σε κοντινό σημείο θα υπήρχε και ένα δεύτερο βαν όπου θα υπήρχαν τα καλάσνικοφ, οι ρουκέτες και τα σακίδια με τις χειροβομβίδες (το σκίτσο που βρέθηκε στη γιάφκα και έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ).


 


Επίσης, στο δεύτερο βαν θα βρισκόταν η ομάδα υποστήριξης που θα έκανε χρήση του βαρύ οπλισμού σε όποιον αστυνομικό ή σωφρονιστικό επιχειρούσε να αντιδράσει.


 


Eπίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διαδρομή που θα ακολουθούσαν για τη διαφυγή τους θα άλλαζαν τρία κλεμμένα βανάκια, τα οποία εκτιμάται ότι θα έκλεβαν κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου.


 


Το πρώτο κλεμμένο βαν θα βρισκόταν στην Ιερά Οδό, το δεύτερο 1 χλμ. πιο μακριά και το τρίτο μετά από 1,5 χλμ.


 


 


Σήμερα στον Εισαγγελέα


 


Προθεσμία να απολογηθεί σήμερα πήρε ο Χρ. Ξηρός από τον 11ο ανακριτή. Η προθεσμία δόθηκε για τυπικούς λόγους προκειμένου να συνταχθεί το κατηγορητήριο καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει μέσω του συνηγόρου του Φρ. Ραγκούση δεν έχει πρόθεση να απολογηθεί.


 


Χθες ο καταδικασμένος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν μετήχθη από τη ΓΑΔΑ στην Ευελπίδων και μπροστά στις κάμερες αρκέστηκε να προβεί σε δηλώσεις με πολιτικό περιεχόμενο ζητώντας «αντίσταση στην τρόικα».


 


Γιατί θα χτυπούσε τον Κορυδαλλό


 


Εκείνο που εξετάζουν οι Αρχές είναι και τα κίνητρα πίσω από το σχέδιο επίθεσης στις φυλακές και απόδρασης των Πυρήνων.


 


Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο εκτιμήσεις με τη μια να αναφέρει ότι ο Ξηρός ήθελε να «ξεπληρώσει» τη βοήθεια που του παρείχαν οι «Πυρήνες» για να δραπετεύσει, αλλά και την κάλυψη που του παρείχαν όλους αυτούς τους μήνες.


 


Η δεύτερη εκτίμηση είναι πως ο Χριστόδουλος Ξηρός παραβίασε τους όρους της άδειάς του ακριβώς για να οργανώσει και να εκτελέσει αυτό το μεγαλόπνοο και επικίνδυνο σχέδιο απόδρασης.


 


Αναζητώντας τη γυναίκα-μυστήριο


 


Στην παρούσα φάση, έπειτα και από τη δημοσιοποίηση της πλαστής ταυτότητας μια γυναίκας, οι Αρχές επικεντρώνουν τις προσπάθειες στον εντοπισμό και τη σύλληψή της. Τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα είναι πλαστά, ωστόσο, η φωτογραφία είναι αληθινή και από εκεί ξεκινούν οι έρευνες.


 Η κάτοχος της ταυτότητας


Από την πλευρά της, η κάτοχος της ταυτότητας της οποίας τα στοιχεία είχαν υποκλαπεί και χρησιμοποιήθηκαν στην πλαστή ταυτότητα, που βρέθηκε στη γιάφκα στην Ανάβυσσο, που διέμενε το τελευταίο διάστημα ο Χριστόδουλος Ξηρός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν την έχω χάσει. Αυτή είναι η καινούργια που είχα βγάλει σε αντικατάσταση της προηγούμενης. Ο αριθμός της ταυτότητας είναι ο ίδιος που χρησιμοποιώ εγώ τώρα. Την έχω στα χέρια μου. Όταν άλλαξα την ταυτότητα, τα καινούργια μου στοιχεία τα είχα δώσει σε τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ, κινητή τηλεφωνία, πουθενά αλλού».


 

 


 


Ποιοι είναι ο Γιώργος


 


Εκτός από τη μυστηριώδη γυναίκα που είχε θεαθεί στην Ανάβυσσο στο πλάι του Χριστόδουλου Ξηρού και ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε την πλαστή ταυτότητα, η Αστυνομία αναζητά και τους άλλους συνεργούς που θα συμμετείχαν στο τρομοκρατικό χτύπημα.


 


Το μόνο στοιχείο που έχουν αυτή τη στιγμή οι αρχές στα χέρια τους είναι μια σημείωση στο σχέδιο με την τοποθέτηση του οπλισμού στο βαν που θα χρησιμοποιούνταν στην επίθεση στο οποίο ένα βέλος δείχνει ένα από τα καλάσνικοφ και δίπλα αναγράφεται «του Γιώργου με διπλό γεμιστήρα».


 


Τα αποτελέσματα ερευνών


Στην αυλή της μονοκατοικίας στην περιοχή της Ανάβυσσου βρέθηκαν 10 σακιά με άμμο και 10 σακιά με τσιμέντο.


Στο εσωτερικό του σπιτιού η αστυνομία ανακάλυψε:


- 8 Καλάσνικοφ, στα δύο από τα οποίο υπήρχαν σκοπευτικά με ακτίνες λέιζερ


- γεμιστήρες συνδεδεμένες μεταξύ τους ανά δύο ή ανά τέσσερις


- πάρα πολλά φυσίγγια του ίδιου όπλου


- 3 πιστόλια εύχρηστα με φυσίγγια στη θαλάμη και γεμιστήρες φυσιγγίων.


- 1 ρουκετοβόλο εύχρηστο


- 3 βλήματα RPG


- 23 κοινοί πυροκροτητές με 13 να έχουν προσαρμοσμένα φιτίλια


- 8 ηλεκτρικοί πυροκροτητές


- Πολλά μέτρα βραδύκαυστου φιτιλιού


- 3 κουλούρες πλαστικού καλωδίου που κατέληγε σε κοινό πυροκροτητή


- Νάιλον σακουλές με άγνωστη ουσία, σε λευκούς κόκκους


- 5 κοινοί πυροκροτητές διπλής σύνδεσης


- 7 μεγάλες σακουλές με εκρηκτική ύλη, πιθανότατα άνφο


- Κουτάκια αναψυκτικών ενωμένα μεταξύ τους με χαρτοταινία


- Φλούδες πεύκου που χρησιμεύουν στην παρασκευή πυρίτιδας


- 1 μηχανισμός "κουμπατάν", που ουσιαστικά αποτελεί μηχανικό χρονοδιακόπτη


- 1 σιγαστήρας πιστολιού


- Γυναικεία τσάντα με 12 θήκες και συνδετήρες με 10 φυσίγγια Καλάσνικοφ


- Πολλά κινητά τηλέφωνα


- Μικροαντικείμενα που παραπέμπουν σε δημιουργία εκρηκτικών


- 2 σακούλες με 6 κιλά εκρηκτική ύλη, μάλλον αμμωνιοδυναμίτιδα


- Βαρέλι μεταλλικό που έφερε τσιμέντο στο εσωτερικό του, το οποίο σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.  χρησιμεύει για να κατευθύνεται το ωστικό κύμα μιας έκρηξης


- Επιπλέον, μέσα στο σπίτι βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα 1 πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με αριθμό «ΑΜ 488313», με ημερομηνία έκδοσης 02/04/2014 και στοιχεία ΜΕΛΑΝΗ ΕΛΕΝΗ του ΙΩΑΝΝΗ και της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ, γεν. 02/10/1991 στο Μαρούσι Αττικής, εκδούσα Αρχή Τ.Α. ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΕΥΒΟΪΑΣ, με Α.Δ. 5025/3, για την οποία ο κ. Τσακνάκης ζήτησε από όποιον έχει κάποια πληροφορία να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα 1014,1414 της Αντιτρομοκρατικής.


www.madata.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X