Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χωρίς σχέδιο διάσωσης ταξίδευε το Norman Atlantic
Χωρίς σχέδιο διάσωσης ταξίδευε το Norman Atlantic thumbnail

Χωρίς σχέδιο διάσωσης ταξίδευε το Norman Atlantic

Επίσημα ενημερωμένες ήταν οι ελληνικές Αρχές για τις ελλείψεις που είχε το Norman Αtlantic, και οι οποίες τελικά προκάλεσαν την ναυτική τραγωδία στο μοιραίο επιβατικό και οχηματαγωγό πλοίο. Έγγραφο – ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Realnews δείχνει πως το Norman Atlantic δεν διέθετε θεωρημένο σχέδιο συνεργασίας που, βάσει των διεθνών κανονισμών πρέπει να ενεργοποιηθεί σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Η έλλειψη του θεωρημένου σχεδίου είχε ήδη επισημανθεί σε όλους τους αρμόδιους, δηλαδή, στο υπουργείο Ναυτιλίας, στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού, 8 ημέρες πριν το πλοίο παραδοθεί στις φλόγες στο μοιραίο ταξίδι. Μάλιστα, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, που είχε εντοπίσει ότι το Norman Atlantic στερούνταν του απαραίτητου σχεδίου, είχε δώσει στον Ιταλό πλοίαρχο διορία 14 ημερών για την αποκατάσταση της έλλειψης. Η διορία έληγε προχθές την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, δηλαδή πέντε ολόκληρες μέρες μετά την ναυτική τραγωδία.

Το έγγραφο που παρουσιάζει η Realnews αναφέρει επί λέξει: «Κατόπιν ελέγχου Ε/Γ-Ο/Γ Norman Atlantic, σημαίας Ιταλίας, διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει σχέδιο συνεργασίας για περιστατικά έρευνας και διάσωσης (SAR Co-operation Plan) θεωρημένο από την υπηρεσία σας». Το σχέδιο συνεργασίας για τα έκτακτα περιστατικά αφορά τις περιπτώσεις που το πλήρωμα ενός πλοίου πρέπει να συνεργαστεί με το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Στην περίπτωση του Norman Atlantic, αυτή η πλήρης έλλειψη της δυνατότητας συνεργασίας με τις αρμόδιες Αρχές ήταν που προκάλεσε τελικά την τραγωδία.

Άλλωστε, στην συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη Τρίτη, η έλλειψη του θεωρημένου σχεδίου συνεργασίας είχε αναφερθεί από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος ως η βασική αιτία απώλειας πολύτιμου χρόνου και κατά συνέπεια ανθρώπινων ζωών. «Ο πλοίαρχος του κινδυνεύοντος πλοίου Norman Atlantic είναι ιταλικής εθνικότητας. Η κατανόηση των εντολών από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην αγγλική γλώσσα δεν ήταν πάντα αποτελεσματική, έχοντας σοβαρές καθυστερήσεις κατά την εκτέλεση και εφαρμογή», έχει δηλώσει ο υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Πατρινός.

www.real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X