Αρχική / Σεξ / Άνδρας / Αυνανισμός: Κίνδυνοι και μύθοι που θα σε εκπλήξουν!
Αυνανισμός: Κίνδυνοι και μύθοι που θα σε εκπλήξουν!  thumbnail

Αυνανισμός: Κίνδυνοι και μύθοι που θα σε εκπλήξουν!

Αν και οι περισσότεροι άνδρες θεωρούν ότι γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με τον αυνανισμό, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπάρχουν άγνωστες πληροφορίες που μπορεί να τους προκαλέσουν μεγάλη έκπληξη.

Πρώτα απ’ όλα, ερευνητικά δεδομένα καταρρίπτουν τον μύθο που θέλει την πρακτική του αυνανισμού να έχει τα ίδια οφέλη με τη σεξουαλική πράξη. Ενώ η συνουσία έχει αποδειχτεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους άνδρες, αφού, μεταξύ άλλων, προστατεύει την καρδιά και τον προστάτη, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την αίσθηση του πόνου, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και με τον αυνανισμό. Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί ο οργανισμός ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο όταν η εκσπερμάτιση επιτυγχάνεται μέσω της σεξουαλικής πράξης και όταν επιτυγχάνεται μέσω του αυνανισμού. Έχει βρεθεί, όμως, ότι ακόμα και η σύσταση του σπέρματος είναι διαφορετική στις δύο περιπτώσεις.

Στη συνέχεια οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο αυνανισμός δεν είναι μια σεξουαλική πρακτική χωρίς κινδύνους, όπως πολλοί νομίζουν. Μπορεί βέβαια να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, αλλά υπάρχουν μικρότεροι κίνδυνοι όπως είναι, για παράδειγμα, οι κίνδυνοι μικροτραυματισμού ή μικροερεθισμού του δέρματος του πέους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η πρακτική γίνει με έντονο, σχεδόν βίαιο τρόπο, είναι πιθανό να προκληθεί κάταγμα πέους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση κατά την οποία το πέος διογκώνεται και παίρνει ένα μοβ χρώμα. Οι περισσότεροι άνδρες με κάταγμα πέους υπόκεινται σε χειρουργική διόρθωση.

Στο ερώτημα περί φυσιολογικού αυνανισμού, οι ειδικοί απαντούν ότι το ζήτημα δεν έγκειται στον αριθμό των φορών που κάποιος αυτοϊκανοποιείται, αλλά στο εάν τελικά η πρακτική αυτή είναι ή όχι μέρος μιας υγιούς, ικανοποιητικής ζωής. Εάν, για παράδειγμα, ο αυνανισμός γίνεται αιτία για να χάσει κανείς τη δουλειά του ή να παραμελήσει τη σεξουαλική του σύντροφο, τότε θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών. Ο καταναγκαστικός αυνανισμός, άλλωστε, έχει τον ίδιο χαρακτήρα με οποιαδήποτε συμπεριφορά καταναγκαστικού τύπου που δυσχεραίνει τη ζωή ενός ατόμου.

Ακόμη ένας μύθος που καταρρίπτεται είναι αυτός που υποστηρίζει ότι ο αυνανισμός λειτουργεί ως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση. Το γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι άνδρες αυνανίζονται έτσι κι αλλιώς, είτε είναι μόνοι τους, είτε βρίσκονται σε μια μη ικανοποιητική σχέση, είτε βρίσκονται σε μια εξαιρετική σχέση. Είναι μια πρακτική που υιοθετούν άσχετα με τις σεξουαλικές συντρόφους. Για πολλούς, άλλωστε, δεν συνιστά μια αμιγώς σεξουαλική πρακτική, αλλά έναν τρόπο χαλάρωσης και ανακούφισης από το στρες. 

Τέλος, οι ειδικοί συμφωνούν πως ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει τη σεξουαλική ζωή του άνδρα από τη στιγμή που με τον τρόπο αυτόν οι άνδρες μαθαίνουν τι τους αρέσει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως, εάν ο αυνανισμός ήταν μια εξίσου δημοφιλής πρακτική στον γυναικείο πληθυσμό, οι γυναίκες θα είχαν πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Αναφέρουν, δε, ότι η μόνη εξαίρεση στην οποία ο αυνανισμός δεν ευνοεί την υγιή σεξουαλική ζωή είναι οι περιπτώσεις των ανδρών που προσκολλούνται σε έναν συγκεκριμένο βαθμό διέγερσης κι απόλαυσης που επιτυγχάνουν με τη βοήθεια του αυνανισμού, σε συνδυασμό με ερεθίσματα πορνογραφικού περιεχομένου, τον οποίο δεν μπορούν να επιτύχουν με τη σεξουαλική σύντροφο.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανδρών όμως, ο αυνανισμός είναι μια υγιής σεξουαλική πρακτική. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν πως ανησυχούν περισσότερο για τους άνδρες που δεν αυτοϊκανοποιούνται, γιατί αυτό μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή σημείο κάποιων προβλημάτων υγείας, παρά για τους άνδρες που αυτοϊκανοποιούνται συστηματικά. Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X