Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Καφέ υγρά κατά την εγκυμοσύνη. Ποια είναι η αιτία;
Καφέ υγρά κατά την εγκυμοσύνη. Ποια είναι η αιτία; thumbnail

Ευγενία, 26 ετών

Καφέ υγρά κατά την εγκυμοσύνη. Ποια είναι η αιτία;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 12 εβδομάδων και 5 ημερών και σήμερα είχα λίγα καφέ υγρά. Σε τι οφείλεται; Να ανησυχήσω;


Στο ερώτημα απάντησε ο Πάνος Αντσακλής Μαιευτήρας – ΓυναικολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κατά τους πρώτους μήνες της κύησης είναι πολύ συχνό να παρατηρούνται κάποιες καφεοειδείς εκκρίσεις ή ακόμα και λίγο αίμα και τις περισσότερες φορές δεν υποδηλώνουν κάτι ανησυχητικό. Ειδικά όταν αυτές οι εκκρίσεις δεν συνοδεύονται από πόνο τότε είναι καλό σημάδι.


Οι πιο συχνές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αυτές τις καφέ εκκρίσεις είναι :  1. Αιτίες σχετιζόμενες με την κύηση


   • Κυρίως η θέση του πλακούντα, αν είναι χαμηλά πολύ κοντά στο έσω τραχηλικό στόμιο του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει μικρές αιμορραγίες.

  • Αποκόλληση του πλακούντα. Αυτό σημαίνει ότι ο πλακούντας έχει αποσπαστεί σε κάποιο σημείο από την μήτρα και αυτό μπορεί να προκαλέσει μικρές αιμορραγίες. Συνήθως συνοδεύεται και από αίσθημα πόνου από την έγκυο.

  • Ποιο σπάνιες αιτίες όπως πρόδρομα αγγεία του πλακούντα και διαστολή του τραχήλου. Αυτές είναι σπάνιες καταστάσεις που όμως μπορεί να είναι επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη.


   1. Αιτίες που δεν σχετίζονται άμεσα με την κύηση


   • Ερεθισμός του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος της μήτρας στη διάρκεια της κύησης υπόκειται σε ορισμένες αλλαγές (λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αυξημένης αιματικής ροής)), γίνεται πιο "ευαίσθητος-εύθραυστος" και μπορεί να προκαλέσει ήπιες αιμορραγίες ή καφέ εκκρίσεις, ειδικά μετά από σεξουαλική επαφή.

  • Τραυματισμός του κόλπου ή του περινέου. Κάτι τέτοιο  μπορεί να προκληθεί είτε από σεξουαλική επαφή, είτε από το γεγονός ότι στη διάρκεια της κύησης κάποιες γυναίκες εμφανίζουν μικρούς κιρσούς ή ευρυαγγείες, οι οποίες από μηχανικό ερεθισμό (π.χ. σκούπισμα ή ξύρισμα της περιοχής) μπορεί να προκαλέσουν μικρές αιμορραγίες.

  • Ευρήματα από τον τράχηλο της μήτρας. Καλοήθεις καταστάσεις όπως οι πολύποδες του τραχήλου ή το εκτρόπιο του τραχήλου μπορεί να προκαλέσουν καφεοειδείς εκκρίσεις ή και λίγο αίμα. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις και κακοήθειες του τραχήλου μπορεί να εκδηλωθούν με παρόμοια συμπτώματα στη διάρκεια της κύησης.

  • Λοιμώξεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος, όπως κολπίτιδες και τραχηλίτιδες. Συνήθως συνοδεύονται κα από άλλα συμπτώματα όπως κολπικές εκκρίσεις, καύσο, κνησμός, δυσοσμία  κτλ, μπορεί όμως να παρουσιαστούν μόνο με καφέ εκκρίσεις ή και λίγο αίμα.

  • Άλλες αιτίες: ουρολοιμώξεις, πολύποδες τις ουρήθρας και αιμορροΐδες, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν καφέ εκκρίσεις ή μικρές αιμορραγίες, και συχνά συγχέονται με αιμορραγίες κολπικής αιτιολογίας.


Σε κάθε έγκυο που έχει τέτοια συμπτώματα συστήνουμε να γίνει ένας κλινικός και υπερηχογραφικός έλεγχος, και ανάλογα με τα ευρήματα θα δούμε εάν χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (π.χ. καλλιέργειες κολπικού υγρού, καλλιέργεια ούρων κτλ.) ή κάποια φαρμακευτική ή άλλη θεραπευτική αγωγή. Πολλές φορές δεν βρίσκουμε κανένα αίτιο για τις καφέ εκκρίσεις ή τις μικρές αιμορραγίες.


Όπως αναφέραμε το να έχει λίγο καφέ μία έγκυος ειδικά στους πρώτους μήνες της κύησης είναι πολύ συχνό και συνήθως δεν σχετίζεται με κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας κατευθύνει κατάλληλα.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X