Αρχική / Υγεία / Πλαστική χειρουργική / Ποιοι ασθενείς επιλέγουν τη ρινοπλαστική επέμβαση;
Ποιοι ασθενείς επιλέγουν τη ρινοπλαστική επέμβαση; thumbnail

Ποιοι ασθενείς επιλέγουν τη ρινοπλαστική επέμβαση;

Γράφει ο Dr. Ζήσης Μπουκουβάλας – Πλαστικός Χειρουργός  / Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής νοσοκομείου "Metropolitan" / Διδάκτωρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Η ρινοπλαστική αποτελεί μία σχετικά πολύπλοκη επέμβαση διότι η μύτη μας αποτελεί ένα μόρφωμα με κεντρική θέση στο πρόσωπο που απαρτίζεται από πολλά διαφορετικά είδη ιστού. Ο σκελετός της ρινός απαρτίζεται τόσο από χόνδρο όσο και από οστούν, ενώ το δέρμα της έχει διαφορετικά πάχη από την κορυφή της έως την βάση της.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραμικρή απόκλιση της ρινός, ακόμα και της τάξης του χιλιοστού είναι άμεσα ορατή και αντιληπτή λόγω της κεντρικής θέσης της μύτης στο πρόσωπό μας.


Οι ασθενείς που προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό για να κάνουν ρινοπλαστική είτε είναι αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι αισθητικά με τη μορφή της μύτης τους σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο, είτε αυτοί που συνέπεια κάποιου τραυματισμού θέλουν να διορθώσουν τυχόν δυσμορφίες. Η ρινοπλαστική έχει ως στόχο την επαναφορά της αρμονίας της μύτης σε σχέση με το πρόσωπο.


Μία βασική κατηγοριοποίηση των επεμβάσεων ρινοπλαστικής σε ότι αφορά την διεγχειρητική προσέγγιση της αποκαταστάσεως του τρισδιάστατου ρινικού σκελετού αποτελεί και η διάκρισή τους σε ανοικτές και κλειστές.


Όπως ανέδειξαν οι τελευταίες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο , στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Dallas των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής η ανοικτή ρινοπλαστική κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος διότι επιτρέπει την καλύτερη και ευχερέστερη εκτίμηση των ρινικών δυσμορφιών και συνεπώς και την αρτιότερη αποκατάστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιπλοκές είναι σημαντικά λιγότερες αλλα και μετεγχειρητικά η ενόχληση και ο πόνος του ασθενούς είναι μικρότερος.


Τα συμπεράσματα του συνεδρίου κατέληξαν στο ότι η ανοικτή ρινοπλαστική έχει άριστα αποτελέσματα ενώ ταυτόχρονα δεν συνοδεύεται από κάποιο ιδιαίτερο μειονέκτημα που θα δικαιολογούσε την αποφυγή της.


Ουσιαστικά, ο Πλαστικός Χειρουργός οφείλει να είναι γνώστης όλων των τεχνικών της ρινοπλαστικής και να εφαρμόζει την καθεμία στην ανάλογη περίπτωση. Όπως ένα κλειδί δεν ταιριάζει σε όλες τις κλειδαριές έτσι και μία τεχνική δεν κάνει για όλους τους ασθενείς. Η εξειδίκευση στο αντικείμενο της ρινοπλαστικής συνοδεύεται πάντοτε και από την εμπειρία στην εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής στην κατάλληλη περίπτωση.


Το διάφραγμα είναι το οστεοχόνδρινο τμήμα της μύτης που χωρίζει τα δύο ρουθούνια. Αρκετές φορές η απόκλισή του από τη μέση γραμμή ευθύνεται για προβλήματα αισθητικά καθώς και λειτουργικά (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή ή ροχαλητό). Η διόρθωση του διαφράγματος γίνεται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την συνολική αισθητική αποκατάσταση της μύτης.


Η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται ουσιαστικά μέσα από τα ρουθούνια , χωρίς εξωτερικές τομές εκτός από την περίπτωση της ανοικτής ρινοπλαστικής όπου και πάλι η μόνη προσωρινά ορατή τομή αφορά την στυλίδα, στο δέρμα ανάμεσα στα ρουθούνια. Κατά την επέμβαση γίνεται αναδιαμόρφωση του οστεοχόνδρινου σκελετού και στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόβλημα, τροποποιούνται ειδικότερα τα χόνδρινα και οστέινα τμήματα του σκελετού της μύτης ανάλογα με το μεμονωμένο πρόβλημα του ασθενούς.


 


Διαβάστε περισσότερα στο http://blog.nowdoctor.gr/25437-ta-mustika-tis-rinoplastikis/

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X