Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Άσκηση που βοηθά να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου!
Άσκηση που βοηθά να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου!  thumbnail

Άσκηση που βοηθά να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου!

.Aναγνώστριά μας ρωτά:


Αισθανομαι οτι πασχω απο καταθλιψη βλέπω το σώμα μου και δεν μου αρέσει, θέλω να χάσω τα περιττά κιλά. Πολλές φορές στο παρελθόν με έχουν κοροιδέψει γι αυτό και πιστεύω πως έχω πάθει κατάθλιψη. Πήγα σε ψυχολόγο αλλά δεν βρήκα άκρη τι να κάνω; Βοηθήστε με. 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου. 


Αισθάνεστε ότι έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά δεν παίρνετε αρκετή βοήθεια, ούτε από τον ειδικό ψυχικής υγείας που επισκέπτεστε. Αναφέρεστε όμως στην κατάθλιψη με το «αισθάνομαι ότι έχω…», συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν ξέρετε τι διάγνωση σας έχει κάνει ο ψυχολόγος σας, ποιο είναι δηλαδή το πρόβλημα της ψυχικής υγείας σας, η αιτία που δεν αισθάνεστε καλά. Τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης που διαβάσατε είναι απλά μια ένδειξη: είναι σημαντικά γιατί είναι ένα κουδουνάκι ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά το πρόβλημα που βρίσκεται από πίσω κρυμμένο είναι κάτι πιο πολύπλοκο. Και όπως ήδη έχετε σκεφτεί, ίσως το πρόβλημά σας να βρίσκεται στα ζητήματα που είχατε με το βάρος σας, με την εικόνα σας, με τις σχέσεις ή σε όλα αυτά ή σε τίποτα από όλα αυτά.


Ας εστιάσουμε λοιπόν στο πρόβλημα: το να έχουμε ένα πρόβλημα θα πει ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ αυτού που θα θέλαμε να κάνουμε και αυτού που κάνουμε στην πραγματικότητα. Μπορείτε να περιγράψετε μ ’αυτούς τους όρους το πρόβλημά σας; Ίσως θα έχετε παρατηρήσει διάφορα πράγματα στην καθημερινότητά σας που δεν πάνε όπως τα θέλατε ή όπως τα κάνατε μέχρι τώρα ή όπως ξέρετε ότι μπορείτε να τα κάνετε, για παράδειγμα, λιγότερες σχέσεις με φίλους, απροθυμία να βγείτε έξω μαζί τους, δυσκολία να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις του σχολείου κ.α. Έχετε παγιδευτεί σε μια εικόνα για τον εαυτό σας που δεν σας αρέσει, σχετικά με την εμφάνισή σας ή και τις προσωπικές δυνάμεις σας και τον χαρακτήρα σας; Όταν βάλλετε τα πράγματα που σας δυσκολεύουν με αυτούς τους όρους (τι θέλω, τι μπορώ γενικότερα, τι έκανα και δεν κάνω πια, τι μπορώ να κάνω, τι κάνω πράγματι) τότε θα είστε πολύ κοντά στο να εντοπίσετε το πρόβλημά σας και να αρχίσετε να το λύνετε. Αυτή την δουλειά θα μπορούσατε να κάνετε με την βοήθεια του ψυχολόγου σας, του συγκεκριμένου που έχετε ή κάποιου άλλου ο οποίος μπορεί να σας ταιριάζει καλύτερα. Και για να το επιτύχετε, χρειάζεται να συνεργαστείτε μαζί του, να τον εμπιστευτείτε. Αν ανησυχείτε λοιπόν ότι μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος για σας, ρωτήστε τον μερικά πράγματα όπως: Ποια είναι η διάγνωσή του για σας; με τι τρόπο θα προχωρήσετε μαζί, ποια μέθοδο, πόσες συναντήσεις περίπου; Νομίζει ότι είναι καλό να εμπλακούν και οι γονείς σας στην διαδικασία ώστε να σας βοηθήσουν περισσότερο;


Να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσετε εσείς και ο ψυχολόγος τον οποίον βλέπετε, τι σας συμβαίνει ακριβώς, αρχικά ίσως θα πρέπει να μάθετε να εντοπίζετε τα συναισθήματά σας και να αναγνωρίζετε τι σας ενοχλεί στις εμπειρίες σας.


Σας προτείνω λοιπόν να κάνετε μια μικρή εύκολη άσκηση, να βρείτε τις αξίες με τις οποίες ζείτε. Είναι μια άσκηση που θα τονώσει τον αυτό σεβασμό σας, θα σας υπενθυμίσει τι είναι πραγματικά σημαντικό για σας, τι είναι σταθερό για σας και έτσι θα σας προστατεύσει ενάντια στο άγνωστο και το άγχος. Οι αξίες είναι οι εσωτερικές πεποιθήσεις που καθορίζουν το πώς συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στην πραγματικότητα, ποιους στόχους βάζει. Οι αξίες είναι πεποιθήσεις που διαλέγουμε ελεύθερα, αν και η οικογένειά μας παίζει μεγάλο ρόλο σ’αυτό.
  • Απαντήστε πρώτα στις παρακάτω ερωτήσεις:
Έχετε μια ελεύθερη μέρα, χωρίς σχολείο,. Τι θα θέλατε να κάνετε;
Τι θα αγοράζατε αν ξαφνικά σας χάριζαν δώρο 500 Ευρώ για 24 ώρες;


Ποια είναι τα τρία πράγματα που σέβονται περισσότερο στην οικογένειά σας;


Σε περίπτωση που ο τόπος όπου ζείτε θα έπαιρνε φωτιά και θα μπορούσατε να σώσετε μόνο τρία πράγματα, τι θα διαλέγατε; Υποθέστε ότι όλοι οι άνθρωποι και τα ζώα είναι ήδη ασφαλείς από τη φωτιά.
Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στο περιβάλλον σας, ποιο θα ήταν αυτό;
Αν μπορούσατε να αλλάξετε ένα πράγμα στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;
  • Στην συνέχεια διαλέξτε τις πέντε αξίες που έχουν την μεγαλύτερη σημασία για σας.
Οι αξίες μπορεί να είναι: Αγάπη και Φιλία, Οικογένεια, Επιτυχία, Χιούμορ, Εργασία, Πλούτος, Δύναμη, Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Κοινωνική Αναγνώριση, Ομορφιά, Ελεύθερος Χρόνος και Διασκέδαση, Περιπέτεια, Σεβασμός και Ισότητα, Ασφάλεια κ.α. Σκεφτείτε τον ρόλο που παίζουν για σας, το πώς θέλετε να ζείτε με αυτά, εάν βλέπετε την οικογένειά σας να ζουν έτσι, τι σας δίνει δύναμη κ.α. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X