Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Κατάθλιψη και εργασία: Όσα πρέπει να προσέχετε
Κατάθλιψη και εργασία: Όσα πρέπει να προσέχετε  thumbnail

Κατάθλιψη και εργασία: Όσα πρέπει να προσέχετε

Βάζοντας επιπλέον ώρες δουλειάς στο γραφείο, θέτετε σε κίνδυνο την κοινωνική σας ζωή. Μπορούν όμως οι πολλές υπερωρίες να οδηγήσουν στην κατάθλιψη;

Οι ειδικοί θέλοντας να ερευνήσουν το συγκεκριμένο ερώτημα, πραγματοποίησαν μία έρευνα σε περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους σε υπαλληλικές θέσεις. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στις πολλές ώρες εργασίας και την καταθλιπτική διάθεση και οι ερευνητές στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας στο Ελσίνκι, ήθελαν να εξετάσουν το θέμα σε βάθος.
 
Για περίπου πέντε χρόνια, συνέλεξαν στοιχεία που αφορούσαν Βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους. Όλοι οι εργαζόμενοι, των οποίων η μέση ηλικία κατά την έναρξη της έρευνας ήταν τα 47 έτη, δεν είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας από την αρχή. Οι ερευνητές σχεδίασαν την έρευνα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκλείονται οι παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κοινωνική στήριξη, το φύλο και η χρήση ουσιών.
 
Τελικά, οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονταν συνήθως 11 ώρες την ημέρα ή και περισσότερο είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν συνήθως 8 ώρες ή και λιγότερο. 
 
Ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά, μια άλλη ακόμα πιο πρόσφατη έρευνα στο "The Journal of Occupational and Environmental Medicine", είχε παρόμοια ευρήματα. Παρατηρώντας 10.000 εργαζόμενους, οι ερευνητές διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, σε αυτούς που κάνουν υπερωρίες και γενικά εργάζονται περισσότερες ώρες. 
 
Η αύξηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης μπορεί να εξηγηθεί με βάση διάφορους παράγοντες, που επηρεάζουν τη ζωή αυτών των ατόμων. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που δουλεόυν πολλές ώρες συνήθως κοιμούνται λιγότερο, ασκούνται πιο σπάνια και αντιμετωπίζουν στη δουλειά αγχογόνες καταστάσεις.Ένα πολύωρο, απαιτητικό εργασιακό πρόγραμμα μπορεί να απομονώσει το άτομο και να του περιορίσει κατά πολύ τις ώρες που περνά με τους φίλους και την οικογένειά του. Κάτι τέτοιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X