Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Ξεσπάω στο φαγητό λόγω άγχους. Πώς να το περιορίσω;
Ξεσπάω στο φαγητό λόγω άγχους. Πώς να το περιορίσω; thumbnail

Βάσω, 20 ετών

Ξεσπάω στο φαγητό λόγω άγχους. Πώς να το περιορίσω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Είμαι φοιτήτρια 20 ετών 47 κιλά με 169 ύψος. Λόγω υπερβολικού άγχους ορισμένες φορές με πιάνουν υπερφαγικές κρίσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω πως θα μπορούσα να ελέγξω αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, τα επεισόδια υπερφαγίας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τον ερεθισμό του στομάχου. Ευχαριστώ


Στο ερώτημα απάντησε η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, Διαιτολόγος


  


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα,


Θα ήταν χρήσιμο για αρχή να ορίσουμε τι θεωρείται μία κρίση υπερφαγίας. Τα επεισόδια υπερφαγίας συνδέονται με αρκετά από τα εξής στοιχεία: Ο ρυθμός κατανάλωσης τροφής είναι ταχύτερος από τον συνήθη, η κατανάλωση τροφής δε σταματά ακόμη και όταν το άτομο νιώθει ότι έχει χορτάσει (κορεσμός), η ποσότητα της καταναλισκόμενης τροφής είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη συνήθη, το άτομο αποφεύγει να είναι με άλλους κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ενώ αρνητικά συναισθήματα έπονται του κάθε επεισοδίου υπερφαγίας. Εάν αυτά χαρακτηρίζουν τα επεισόδια που αναφέρεις, αλλά και αν αυτά είναι συχνά και σε ταλαιπωρούν καιρό, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείς σε ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο που να σε βοηθήσει στη διαχείριση κυρίως των παραγόντων του άγχους που προκαλούν αυτό το φαινόμενο. Το ζήτημα δε έγκειται τόσο στη δικαιοδοσία ενός διαιτολόγου, όμως κάποιες συμβουλές είναι οι παρακάτω: Προσπάθησε να αλλάξεις χώρο τη στιγμή που βλέπεις ότι ξεκινά το επεισόδιο (περπάτημα, βόλτα, έστω και 10 λεπτά διάλειμμα από ό,τι κάνεις βοηθάει να ξανακερδίσεις τον έλεγχο), βάλε ως κανόνα η κατανάλωση φαγητού να γίνεται με τα κατάλληλα σκεύη, σε καθιστή θέση και χωρίς καμία άλλη ταυτόχρονη ασχολία (π.χ. τηλεόραση ή διάβασμα) ώστε η κατανάλωση να γίνεται σε μεγάλο βαθμό συνειδητά.


Με εκτίμηση,


Εκάβη Γεωργουσοπούλου


 


 


 


Η Διαιτολόγος Εκάβη Γεωργουσοπούλου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος  του τμήματος Διαιτολογίας_Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου έλαβε βαθμό πτυχίου 8.2. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Διαιτολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine και είναι υπεύθυνη μαθημάτων προπτυχιακών και ματεπτυχιακών στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών.


Μετεκπαιδεύτηκε σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιοστατιστική, στην Ιατρική σχολή Αθηνών (Εθνικό και Καποδιστρειακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η Διαιτολόγος Εκάβη Γεωργουσοπύλου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και έχει επίσης συμμετάσχει ως Διαιτολόγος – «investigator» σε πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες που αφορούσαν στην καρδιαγγειακή νόσο. Έκανε πρακτική άσκηση μέσω του Πανεπιστημίου σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας (ΓΝΑ Αττικό, Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ΓΝΑ «Γεννηματάς», ΓΝΑ «Αγία Όλγα», ΓΝΑ ΚΑΤ).


Η Διαιτολόγος Εκάβη Γεωργουσοπούλου έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε πολλά καταξιωμένα διεθνή και Ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε πολλά διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.
Η Διαιτολόγος Εκάβη Γεωργουσοπούλου έχει τιμηθεί υποτροφία για την εκπόνηση της διδιακτορικής της διατριβής από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.
Επιστημονικά άρθρα της Διαιτολόγου  έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα Ελληνικά και Ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή ηλεκτρονικών διεθνών βιβλίων.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X