Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Καθυστέρηση μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό. Τι σημαίνει;
Καθυστέρηση μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό. Τι σημαίνει; thumbnail

Ασπασία, 24 ετών

Καθυστέρηση μετά από σεξ χωρίς προφυλακτικό. Τι σημαίνει;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Έχω λίγο άστατο κύκλο και έχω καθυστέρηση μετά απο ελεύθερη επαφή με τράβηγμα απο τις 23/12.  Έκανα στις 21 και τα 2 τεστ και βγήκαν αρνητικά. Έχω πολύ άγχος γιατί δεν θέλω κάποια εγκυμοσύνη. Τι να κάνω;


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος – Μάριος, Γυναικολόγος – ΜαιευτήραςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Επαναλάβετε το τεστ κύησης μετά από μία εβδομάδα από το πρώτο. Εάν είναι ξανά αρνητικό, οι πιθανότητες να έρθει μία ανεπιθύμητη κύηση είναι ελάχιστες. Εάν επιμείνει η καθυστέρηση, τότε επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για υπερηχογράφημα.


 


 


Διαβάστε επίσης – Τι μπορεί να συμβαίνει όταν δεν εμφανίζεται περίοδος στις γυναίκεςΟ ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «την απουσία περιόδου» είναι αμηνόρροια. Οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν περίοδο πριν από την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μετά την εμμηνόπαυση.


Υπάρχουν δύο τύποι αμηνόρροιας: πρωτογενής και δευτερογενής αμηνόρροια. Η πρωτογενής αμηνόρροια είναι όταν μια νεαρή γυναίκα δεν είχε την πρώτη περίοδο της πριν από την ηλικία των 16. Η δευτερογενής αμηνόρροια είναι όταν μια γυναίκα έχει κανονική περίοδο η οποία σταματάει ξαφνικά για τρεις ή περισσότερους μήνες.


Τι προκαλεί αμηνόρροια;


Η αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από αλλαγές στα όργανα, στους αδένες αλλά  και στις ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.


Πιθανές αιτίες της πρωτογενούς αμηνόρροιας περιλαμβάνουν:


Προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός) ή στην υπόφυση (ένας αδένας στον εγκέφαλο που κάνει ορμόνες που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση)


Κακόμορφα αναπαραγωγικά όργανα


Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία της πρωτογενούς αμηνόρροιας δεν είναι γνωστή.


Κοινές αιτίες δευτερογενούς αμηνόρροιας  περιλαμβάνουν:


Εγκυμοσύνη


Θηλασμός


Εμμηνόπαυση


Στρες


Κακή διατροφή


Κατάθλιψη


Απότομη απώλεια βάρους


Η υπερβολική άσκηση


Ορμονικές διαταραχές που οφείλονται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)


Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα


Οι όγκοι των ωοθηκών ή του εγκεφάλου (σπάνια)


Ποια είναι η θεραπεία για την αμηνόρροια;


Η θεραπεία τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς αμηνόρροιας προσδιορίζεται από την ακριβή αιτία της αμηνόρροιας. Θεραπευτικοί στόχοι μπορεί να είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, για τη δημιουργία έμμηνο ρύση, την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με την αμηνόρροια.


Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γενετικές ή ανατομικές ανωμαλίες είναι η αιτία της αμηνόρροιας  η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί για να διορθώσει ανατομικές ανωμαλίες.


Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από θεραπείες που μειώνουν το επίπεδο ή τη δραστηριότητα των ανδρικών ορμονώ.


Ενώ πολλές εταιρείες έχουν διαθέσει στο εμπόριο διάφορες φυτικές θεραπείες για την αμηνόρροια, για καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια φυσική ή εναλλακτική  θεραπεία για την αμηνόρροια, είναι συνετό να ζητήσετε τη συμβουλή του γυναικολόγου σας.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X