Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Διάρροια και αφυδάτωση στο παιδί: Τι πρέπει να κάνω;
Διάρροια και αφυδάτωση στο παιδί: Τι πρέπει να κάνω;  thumbnail

Διάρροια και αφυδάτωση στο παιδί: Τι πρέπει να κάνω;

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι συστάσεις για σωστή ενυδάτωση στα παιδιά έχουν ως εξής: 1.300 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 2-3 ετών, 1.600 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 4-8 ετών, 2.100 mL/ημέρα για τα αγόρια 9 έως 13 ετών, 1.900 ml για τα κορίτσια 9 έως 13 ετών, ενώ για τους έφηβους από 14 ετών και άνω οι συστάσεις είναι ίδιες με αυτές των ενηλίκων, δηλαδή 2 και 2,5L υγρών για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα. 

Aπό την επιστημονική ομάδα του Αναστάσιου Παπαλαζάρου wwwnutrimed.gr
 

Φροντίζοντας για τη σωστή ενυδάτωση των παιδιών…


• Εξασφαλίστε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης στα παιδιά χορηγώντας τους συχνά χυμούς, smoothies, αναψυκτικά light αλλά και γάλα εκτός από νερό.
• Φροντίστε να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
• Εξασφαλίστε την πρόσληψη και άλλων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό π.χ. σούπα, φαγητά κατσαρόλας, σάλτσα ζυμαρικών, ζελέ φρούτων, γιαούρτιΑφυδάτωση λόγω διάρροιας


Η διάρροια, ορίζεται ως η εμφάνιση τριών ή περισσότερων χαλαρών ή υδαρών κενώσεων μέσα σε ένα 24ωρο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας υγρών και αφυδάτωσης στα παιδιά. 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται περίπου 1,7 δισ. περιπτώσεις διαρροϊκών ασθενειών κάθε χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης διάρροιας, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες αιτίες όπως:
 

• Αλλεργία ή δυσανεξία: όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
• Χρόνια νόσος: όπως νόσος Crohn ή ελκώδη κολίτιδα
• Διάρροια οφειλόμενη σε κάποια θεραπεία: π.χ φαρμακευτική αγωγή ή ακτινοθεραπεία
• Άλλες αιτίες όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κατάχρηση καθαρτικώνΑναγνωρίζοντας την αφυδάτωση στα παιδιά


Η αναγνώριση της αφυδάτωσης στα παιδιά μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι καθώς τα παιδιά είναι ευάλωτα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην ισορροπία του νερού, ενώ μπορεί να είναι πολύ μικρά για να εκδηλώσουν τη δίψα τους ή να ανταποκριθούν σε άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται σημεία και συμπτώματα διαφόρων επιπέδων αφυδάτωσης στα παιδιά.

 Αναφορικά με τα βρέφη, η ύπαρξη μειωμένου αριθμού υγρών πάνων και ένα ελαφρύ βαθούλωμα στο κρανίο αποτελούν επιπρόσθετες ενδείξεις αφυδάτωσης. 
Τέλος, τα παιδιά θεωρούνται επαρκώς ενυδατωμένα εάν έχουν απώλεια σωματικού βάρους που δεν υπερβαίνει το 3%, ήπια έως μέτρια αφυδάτωση όταν υπάρχει απώλεια του 3-9% του σωματικού βάρους, ενώ σοβαρή αφυδάτωση υποδεικνύεται από την απώλεια άνω του 9% του βάρους του σώματος

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X