Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Θέλω να παχύνω. Πόσες θερμίδες να καταναλώνω;
Θέλω να παχύνω. Πόσες θερμίδες να καταναλώνω; thumbnail

Δήμητρα, 15 ετών

Θέλω να παχύνω. Πόσες θερμίδες να καταναλώνω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας και καλή χρονιά. Θέλω να σας ρωτήσω πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει μια έφηβη ηλικίας 15 χρονών και 10 μηνών, ύψους 1,56 και βάρους 43 κιλών για να παχύνει και να φτάσει τα 48. Μετά πόσες θα πρέπει να παίρνει για να διατηρηθεί σε αυτά; Ευχαριστώ


Στο ερώτημα απάντησε η Εκάβη Γεωργουσοπούλου, Διαιτολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας,


Η ρύθμιση του βάρος (απώλεια και αύξηση) είναι μία εξίσωση που εξαρτάται από 2 παράγοντες: Την ενέργεια (ή θερμίδες) που καταναλώνει το άτομο από την τροφή και την ενέργεια που χρησιμοποιεί για τις απαραίτητες λειτουργίες (αναπνοή, καρδιακή λειτουργία), καθώς και κάθε εκούσια κίνηση. Πιο απλά, αν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε, τότε το σωματικό βάρος αυξάνεται, αν ισχύει το αντίθετο, τότε το βάρος μειώνεται. Για να διατηρήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος πρέπει οι ενέργειες αυτές να είναι ίσες. Για κάθε 7,500 θερμίδες που θα φάμε παραπάνω από αυτές που καίμε, προστίθεται ένα κιλό λίπους στο σώμα μας. Άρα για αύξηση 5 κιλών λίπους θα πρέπει να φάει κάποιος 37,500 θερμίδες παραπάνω από αυτές που θα κάψει στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι θερμίδες που καίει ο καθένας από εμάς είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο μας και το βάρος μας, αλλά και από παράγοντες ορμονικούς που είναι δύσκολο να αποτιμηθούν. Υπάρχουν εξισώσεις που εκτιμούν το μεταβολισμό ηρεμίας (θερμίδες που καίμε στην ηρεμία), αλλά δεν ενδείκνυνται για την εύρεση του μεταβολισμού του ενδιαφερόμενου. Υπάρχει ειδική διαδικασία μέτρησης του μεταβολισμού, με βάση την κατανάλωση οξυγόνου από τους ιστούς. Σε περιβάλλον διαιτολογικού γραφείου αυτή η μέτρηση είναι πολύ απλή και θα σας δώσει όλες τις παραπάνω πληροφορίες για να απαντήσουμε χωρίς σφάλμα τις θερμίδες που η συγκεκριμένη έφηβη θα πρέπει να καταναλώσει για να παχύνει.


 


Με εκτίμηση,
Εκάβη Γεωργουσοπούλου


 


 


Βιογραφικό
Η Διαιτολόγος Εκάβη Γεωργουσοπούλου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος  του τμήματος Διαιτολογίας_Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου έλαβε βαθμό πτυχίου 8.2. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του Διαιτολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine και είναι υπεύθυνη μαθημάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών στη Βιοστατιστική, στην Ιατρική σχολή Αθηνών (Εθνικό και Καποδιστρειακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Η Διαιτολόγος Εκάβη Γεωργουσοπύλου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και έχει επίσης συμμετάσχει ως Διαιτολόγος – "investigator" σε πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες που αφορούσαν στην καρδιαγγειακή νόσο. Έκανε πρακτική άσκηση μέσω του Πανεπιστημίου σε πολλά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας (ΓΝΑ Αττικό, Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", ΓΝΑ "Γεννηματάς", ΓΝΑ "Αγία Όλγα", ΓΝΑ ΚΑΤ).


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X