Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Απαιτητικά παιδιά: 8 τρόποι να απαντάς όταν σου λένε "θέλω"
Απαιτητικά παιδιά: 8 τρόποι να απαντάς όταν σου λένε "θέλω" thumbnail

Απαιτητικά παιδιά: 8 τρόποι να απαντάς όταν σου λένε "θέλω"

Τα παιδιά, ειδικά όταν βρίσκονται σε μικρή ηλικία, ζητούν και απαιτούν πράγματα από τους γονείς τους. Ο τρόπος που τα ζητούν συνήθως είναι προκλητικός και αγενής. Αυτό συμβαίνει επειδή θεωρούν ότι τα δικαιούνται και πως αυτά που χρειάζονται είναι υποχρεωμένοι οι γονείς να τους τα παρέχουν.


Παρόλο που αυτή η συμπεριφορά είναι συχνά ανάρμοστη από μεριά τους, θεωρείται φυσιολογική και απαραίτητο στάδιο για την ενηλικίωση τους. Μέσα από τις παράλογες πολλές φορές απαιτήσεις τους διεκδικούν αυτά που νομίζουν ότι χρειάζονται και τα βοηθά να επιβιώσουν. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, (www.mandou.gr) επισημαίνει στους γονείς ότι καλό θα είναι να βοηθήσουν το παιδί τους να κατευθύνει την εγωκεντρισμό του και να του διδάξουν πως δεν μπορεί να απαιτεί τα πάντα, χωρίς πρώτα να έχει δουλέψει σκληρά για να το αποκτήσει.Συμβουλές για γονείς:
• Εξηγήστε στο παιδί τη διαφορά μεταξύ του «θέλω» και των αναγκών του
• Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει να φέρεται προκλητικά και χειριστικά, προκειμένου να αποκτήσει αυτό που θέλει, διότι δεν θα γίνει αποδεκτό
• Θέστε τα όρια και τους κανόνες
• Λειτουργήστε οι ίδιοι ως πρότυπα καλής συμπεριφοράς, προσέχοντας τον τρόπο με τον οποίο ζητάτε στην καθημερινή σας ζωή πράγματα από τους άλλους
• Ξεκαθαρίστε στο παιδί σας ότι εάν ζητάει κάτι με αγένεια δεν πρόκειται να του το δώσετε
• Διδάξτε του καλούς τρόπους συμπεριφοράς και έκφρασης των αναγκών του
• Εξηγήστε του ότι δεν μπορούμε πάντα να έχουμε ότι θελήσουμε και ο καθένας έχει το δικαίωμα να του αρνηθεί
• Να εξηγείτε πάντα για ποιο λόγο του αρνείστε ένα αίτημα και αποφύγετε να του απαντάτε χρησιμοποιώντας μεμονωμένα τη λέξη «όχι»

Είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά σας να εκφράζουν με σωστό και ωραίο τρόπο τις ανάγκες τους. Θα τα βοηθήσει όχι μόνο στις σχέσεις που θα δημιουργήσουν με τους άλλους κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής αλλά και για την ίδια την προσωπική τους εξέλιξη.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X