Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσα ζευγάρια χωρίζουν
Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσα ζευγάρια χωρίζουν thumbnail

Το μεγάλο λάθος που κάνουν όσα ζευγάρια χωρίζουν


Καθημερινή φροντίδα


Το νοιάξιμο για τον πραγματικό άλλο διαφορο­ποιεί τον αυθεντικό έρωτα από τον συναισθηματικό φαντασιωτικό έρωτα, που αποτελεί μια ατομική νοητική κατασκευή, παρά μια διαπροσωπική εμπει­ρία.Έρωτας δίχως φροντίδα για τον άλλο είναι πα­ρωδία. Είναι οι τραγικές εκείνες περιπτώσεις όπου κάποιος διαλαλεί τα ερωτικά του συναισθήματα για τον άλλο, αλλά αδιαφορεί για τις ανάγκες του.


Γράφει ο ψυχοθεραπευτής- παιδοψυχίατρος και συγγραφέας, Δημήτρης Καραγιάννης Έρωτας δίχως φροντίδα της σχέσης αποτελεί στοιχείο αναξιοπιστίας εκείνου που το ισχυρίζεται και ύποπτης ευκολοπιστίας εκείνου που το αποδέ­χεται. Η διαρκής εγρήγορση για το τι θα ήταν κα­λό για τον άλλο, είναι η αληθινή δέσμευση στη σχέ­ση. Η μη γενναιόδωρη παροχή χρόνου και ενέργει­ας, η άρνηση προτεραιότητας στον σύντροφο και στη σχέση είναι δηλωτικά ουσιαστικής απουσίας δέσμευσης.


Το νοιάξιμο για τον άλλο και την σχέση δεν απο­τελεί υποταγή στην γκρίνια, ούτε υποχώρηση στην απαίτηση. Δεν αποτελεί συζυγικό καθήκον. Είναι έκφραση της ερωτικής επιθυμίας και γι’ αυτό, όταν είναι αυθεντικό, δεν συνειδητοποιείται. Είναι ο αέ­ρας που μας προσφέρεται δίχως να το συνειδητο­ποιούμε. Είναι το οξυγόνο της σχέσης.


Όποιοι επικαλούνται την κούραση προκειμένου να αποφύγουν την φροντίδα για τον άλλο, δεν έχουν βιώσει τον έρωτα να τους διαπερνά. Δεν έχουν αγ­γίξει τίποτα από τον πυρήνα του ενήλικου ζωηφό- ρου έρωτα.


Όποιοι διαφημίζουν την φροντίδα που παρέχουν στους αγαπημένους τους, δεν πρόκειται ποτέ να συ­νειδητοποιήσουν πόσο απέχει το πιεστικό τάισμα από την αγαπητική προσφορά. Θα παραμείνουν για πάντα οι ανασφαλείς που εξαγοράζουν την ανοχή, αλλά που είναι ανίκανοι να εμπνεύσουν τον έρωτα.


Η γνήσια φροντίδα δεν είναι αυτοκαταστροφική. Δεν επιτρέπει την υποτίμηση του εαυτού, αλλά αντίθετά αποτελεί κέρδος για εκείνον που την προσφέρει. Γι’ αυτό και δεν ζητά αναγνώριση ή ανταπόδοση.
Το γνήσιο νοιάξιμο παίρνει την μορφή που αντι­στοιχεί στις εκάστοτε συνθήκες. Δεν δικαιούσαι να λες ότι νοιάζεσαι για τον άλλο και να έχεις προκα­θορίσει τον τρόπο και το είδος της φροντίδας που θα του παρέχεις. Διαφορετικά καλύπτεις δικές σου ανασφάλειες, δικές σου ανάγκες.


Η καθημερινή φροντίδα για τον σύντροφο πηγά­ζει από την ερωτική επιθυμία προς το πρόσωπό του. Εκφράζει την αφοσίωση την αντίστοιχη προς την αφοσίωση των δημιουργών στο έργο τους, που είναι συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή τους.


Η καθημερινή φροντίδα του ενός συντρόφου για τον άλλο δεν εξυπηρετεί απλά τις ανάγκες του, αλ­λά διαχέεται αγαπητικά μέσα στην καθημερινότη­τα. Το νοιάξιμο για τον άλλο είναι η κατάφαση στην υλική φύση του ανθρώπου, και αποτελεί μια πνευ­ματική στάση που υπερβαίνει το φθαρτό.


Αναζητά τον τρόπο να τον αφουγκράζεται, αλ­λά δεν βιάζεται να του επιβάλει τις δικές του από­ψεις για το δικό του καλό. Είναι παρών, αλλά δεν του επιβάλλει την παρουσία του. Δεν συμφωνεί πά­ντα μαζί του και προπαντός δεν υποχωρεί προκει- μένου να μη τον δυσαρεστήσει, αλλά γνωρίζει να σέβεται τη διαφορετικότητά του και να μη μπαίνει σε διαμάχες για το δήθεν σωστό.


Γο γνήσιο νοιάξιμο για τον σύντροφο είναι το ερω­τικό βλέμμα που τον πλαισιώνει. Που γνωρίζει να του δίνει δύναμη, δίχως να τον κάνει να αισθάνεται αδύναμος. Που δείχνει το πόσο τον θέλει, αλλά δί­χως να τον περιορίζει. Που του δίνει ελπίδα, όχι για­τί είναι απελπισμένος, αλλά γιατί αναγνωρίζει την δυσκολία του αγώνα. Που του παίρνει την κούραση όχι με το να τον παρηγορεί, αλλά με το να τον ανα­γνωρίζει. Που γνωρίζει να είναι το λιμάνι του, όχι απλώς για να τον υποδεχθεί από το ταξίδι, αλλά για να τον ξεπροβοδίσει για το νέο του ταξίδι.


Το γνήσιο νοιάξιμο ποτίζει με τρυφερότητα το ζευγάρι και κάνει τη δέσμευση επιθυμητή. Το ερωτικό πάθος καλείται να γίνει πείσμα για υπεράσπι­ση της σχέσης στην καθημερινότητα.


-      Ο άντρας γύρισε από τη δουλειά του φορτισμέ­νος. Είχε πιεσθεί εκείνη την ημέρα σε πολλά διαφο­ρετικά επίπεδα, αλλά τα είχε καταφέρει. Στο σπίτι η γυναίκα του μίλαγε στο τηλέφωνο με την φίλη της, αλλά διέκοψε στιγμιαία, για να του πει πόσο κούκλος είναι και πόσο τον αγαπάει, αλλά έχει κα­νονίσει να βγει το βράδυ, γι’ αυτό και να ετοιμάσει κάτι μόνος του για να φάει.


— Ο άντρας γύρισε από τη δουλειά του φορτι­σμένος. Είχε πιεσθεί εκείνη την ημέρα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αλλά τα είχε καταφέρει. Στο σπίτι η γυναίκα του μίλαγε στο τηλέφωνο με την φίλη της, αλλά διέκοφε γιατί ένιωσε την φόρτιση του. Είχε και εκείνη δουλέφει δημιουργικά, αλλά του έδωσε προτεραιότητα και τον ρώτησε αν θα προτιμούσε να του ετοιμάσει ένα πικάντικο μεζέ η αν θα προτιμούσε να βγουν οι δυο τους να περπα­τήσουν.-      Στο χλιδάτο εστιατόριο έτρωγαν τα δύο ζευ­γάρια. 0 ένας άντρας ήταν διαρκώς γυρισμένος προς τη γυναίκα του, της έλεγε ερωτόλογα με δυ­νατή φωνή που ακουγόταν παντού, την τάιζε πιε­στικά, την χάιδευε και περιέγραφε στους άλλους το ακριβό αυτοκίνητο που της αγόρασε. Απέφευγε όμως να δει το πρόσωπο της γυναίκας του, που εξέ­φραζε αποστροφή και αηδία. Απέναντι ο άντρας του άλλου ζευγαριού χάιδευε τρυφερά κάτω από το τραπέζι το χέρι της γυ­ναίκας του και μετά, μυστικά, της έστειλε ένα μή­νυμα στο κινητό της.


 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο του κ. Καραγιάννη, Έρωτας όλα ή τίποτα- Εκδόσεις Αρμός. 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X