Η πορεία του ΟΦΗ προς την καταστροφή

Από την ομάδα που πέρυσι τερμάτιζε έκτη στο πρωτάθλημα και έφτανε μια ανάσα στον τελικό του Κυπέλλου ως την καταστροφή. Ο ΟΦΗ βιώνει δραμαρτικές στιγμές.Το κατάλαβαν όλοι, ακόμα και όσοι δεν ήθελαν να το πιστέψουν όταν ο Τζενάρο Γκατούζο έβαζε από την τσέπη του χρήματα για να ταξιδέψει η ομάδα στην Αθήνα για τον αγώνα με τον Πανιώνιο.Βέβαια όλα άρχισαν πριν από πολλά χρόνια. Μια ματιά στους ισολογισμούς μέσω ενός πίνακα που πρόσφατα δημοσίευσε το ekriti.gr δείχνει τι λένε οι αριθμοί. Βέβαια αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν λένε πάντα την αλήθεια.
Το δεδομένο είναι ότι τα χρέη του ΟΦΗ επί προεδρία Μαχλά και Κουράκη έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη. Ο μοναδικός από τους προέδρους που φαίνεται να κατάφερε να κάνει… οικονομία ήταν ο Μάνθος Πουλινάκης. Ο Γιάννης Κουράκης ανέλαβε χρέη 3.909.117 ευρω από τη διοίκηση Βατσινά. Η ομάδα ήταν στη Β’ Εθνική κατηγορία, έμεινε σε αυτή δύο χρόνια και τα έσοδά της ήταν ελάχιστα. Τα συμβόλαια προφανώς πολύ υψηλότερα και το χρέος έφτασε στα 7.048.641 ευρω, την πρώτη χρονιά του Νίκου Μαχλά.
Ο ΟΦΗ επέστρεψε στη Super League, αυξήθηκαν φυσικά τα έσοδά του αλλά και τα συμβόλαια. Την περίοδο 2011-12 τα χρέη είχαν φτάσει σττα 11.883.632 ευρω. Τον Ιανουαριο του 2013 το πρωτοδικείο ορίζει νέα διοίκηση υπό τον Βασίλη Ξημερη. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιά αναλαμβάνειο ο Μάνθος Πουλινάκης και βάζει φρένο στα χρέη που δεν αυξάνονται αλλά δεν είναι εφικτό και να μειωθούν όσο θα έπρεπε.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου τα σενάρια για Ιταλούς επενδυτές μοιάζουν με τη μοναδική σωτηρία. Όμως αυτοί φεύγουν γρήγορα μαζί με τον Γκατούζο μόλις ελέγχουν τα οικονομικά στοιχεία της ομάδα. Η κατάσταση δείχνει πλέον μη αναστρέψιμη με δεδομένο ότι και η πρόταση από το Κατάρ έμεινε στα λόγια.Η «καμπάνα» από τη ΦΙΦΑ έρχεται, παίκτες καταθέτουν προσφυγές και οι φίλαθλοι ελπίζουν πλέον σε ένα θαύμα για να μην καταστραφεί ο σύλλογος.
Επίθεση από τον ΜανουσάκηΤην ίδια ώρα πρώην και νυν παράγοντες «σφάζονται» τηλεοπτικά. Στο ‘ΚΡΗΤΗ TV”, ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, Ανδρέας Μανουσάκης τα έβαλε με τον Μάνθο Πουλινάκη. Ο Μανουσάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: ”Το χρέος είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια. Το λογιστικό είναι γύρω στα 13. Όλη αυτή η ιστορία του χρέους έχει μία συνέχεια για την ομάδα. Στην πρώτη περίοδο του κ. Πουλινάκη φάνηκε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο. Τον πρώτο χρόνο γινόταν αποπληρωμές μειώθηκε το ρόστερ πολύ σημαντικά, περιορίστηκαν κάποιες δαπάνες και αγωνιστικά η ομάδα έδειξε ένα καλύτερο πρόσωπο και κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση, να φτάσει στον ημιτελικό του Κυπέλλου που λειτούργησε και λίγο καθησυχαστικά.Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποκοιμηθήκαμε από αυτά που έγιναν τον πρώτο χρόνο. Ο τρόπος που μας παρουσίαζε ο κ. Πουλινάκης την οικονομική κατάσταση έμοιαζαν τα πράγματα ευοίωνα και δεν ασκήσαμε τα καθήκοντά μας τον επόμενο χρόνο. Μην έχοντας τραπεζικούς λογαριασμούς έπρεπε ο πρόεδρος να λαμβάνει τα χρήματα, έπρεπε ο ίδιος να έχει τη διαχείριση του ταμείου. Η παρουσίαση που μας γινόταν από τον οικονομικό διευθυντή ήταν συγκεντρωτική με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε εμείς εάν ένας παίκτης έχει να πληρωθεί πέντε μήνες, τρεις μήνες…
Μετά τη διερεύνηση που έγινε πιστεύω ότι ο κ. Πουλινάκης οδήγησε τον ΟΦΗ σε στραγγαλισμό, όχι σε απλό έγκλημα. Ο κ. Πουλινάκης σε κάποια σημεία εγκλώβισε όχι μόνο την ομάδα και το διοικητικό συμβούλιο. Για την υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 99 δεν υπήρξε απόφαση του ΔΣ. Εφόσον μάθαμε ότι οδηγηθήκαμε στο άρθρο 99 υπήρξε ένα δίλημμα ή να προσφύγουμε κατά της υπαγωγής ή να προσβάλουμε την απόφαση.Από κει και πέρα, η έκθεση του ορκωτού λογιστή καταγράφει στοιχεία. Είχαμε μια συζήτηση μαζί του. Έγινε αποτύπωση του χρέους και όχι λεπτομερής διαχειριστικός έλεγχος. Εμείς δεν δικάζουμε κανένα, όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που πρέπει να διερευνηθούν νομικά και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Υπάρχουν τιμολόγια που πρέπει να εξεταστούν και όλα αυτά θα πάρουν το δρόμο τους”.
Η απάντηση ΠουλινάκηΆμεση ήταν η παρέμβαση του Πουλινάκη, που απάντησε τηλεφωνικά: ”Παραμένω στο διοικητικό συμβούλιο και κάποιοι ξεχνούν ότι έχει μπλοκαριστεί το προσωπικό μου ΑΦΜ. Αυτό που βγαίνει είναι ένα ωραίο παραμύθι, το οποίο έχει πλάσει ο κ. Μανουσάκης. Το μεγάλο μου λάθος είναι ότι έφυγα και άφησα αυτή τη διάδοχη κατάσταση. Σε δύο μήνες έχουν διαλύσει την ομάδα. Έφυγαν 15 παίκτες και κανείς δεν πάει να παραστεί στην Σούπερ Λίγκα σε κρίσιμες διαδικασίες. Η ομάδα είναι απροστάτευτη. Να σταματήσουν να λένε ψέματα, μέχρι εδώ ήταν το παραμύθι.
Από δω και πέρα θα μιλήσει η δικαιοσύνη. Προκαλώ τους υπαλλήλους της ΠΑΕ να βγουν να πουν την αλήθεια. Να τελειώσει και το παραμύθι με το χαρτί που έβγαλαν. Οι Ιταλοί και οι Αμπράμοβιτς έφεραν αυτή την κατάσταση. Θα τα πούμε όλα και για το παρασκήνιο, πως… φαγώθηκα. Ο Πέτρος Μαρινάκης ξέρει για τις συναντήσεις του κ. Μανουσάκη με τον Γκατούζο στο γραφείο του. Να βγουν οι παίκτες να πουν αν εγώ του έταξα πριμ, όπως λέει ο κ. Μανουσάκης. Θα πρέπει να ντρέπονται που διαρρέουν για χρέη 15 εκ. ευρώ. Ξεφτιλίζουν την ομάδα στο Πανελλήνιο.  Όταν ανέλαβα εγώ την ομάδα είχε τα ίδια προβλήματα. Κάποιοι το… γύρισαν όταν δεν ήρθαν τα λεφτά. Αποδείχθηκα σωστός που δε μιλούσα σε κανένα και αυτοί οι 3-4 που ήταν κοντά μου με… πούλησαν. Καλό θα ήταν να δουλέψουν για την ομάδα, όμως αντί για αυτό τη διέλυσαν”.

Σχετικά άρθρα