Αρχική / Teens / Διάβασμα: Πώς να συγκεντρωθώ όταν κάνουν οι άλλοι φασαρία;
Διάβασμα: Πώς να συγκεντρωθώ όταν κάνουν οι άλλοι φασαρία;  thumbnail

Στέλιος, 18 ετών

Διάβασμα: Πώς να συγκεντρωθώ όταν κάνουν οι άλλοι φασαρία;

Aναγνώστης μας ρωτά: Καλησπέρα σας Είμαι 18 χρονών και δίνω 2η φορά πανελλήνιες. Την πρώτη φορά που έδωσα δεν τα πήγα καθόλου καλά διότι από το γυμνάσιο έχω παρατηρήσει μεγάλη αδυναμία να συγκεντρωθώ στα διαβάσματα μου. Ενώ έχω πολύ όρεξη κι ενέργεια να κάνω οτιδήποτε άλλο ή να διαβάσω οτιδήποτε άλλο όταν μετά από το μάθημα γυρνάω σπίτι για να διαβάσω τα μαθήματα των πανελληνίων απλά δεν μπορώ. Πάντα μα πάντα κάτι θα με απασχολεί θα σηκώνομαι κάθε 5 λεπτά από το γραφείο μου και θα αφήνω πάντα τα διαβάσματα μου για τελευταία στιγμή και στην κυριολεξία όλες οι άλλες ώρες που θα μπορούσα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου πάνε χαμένες. Τη μια ο σκύλος την άλλη ο υπολογιστής την άλλη το τάμπλετ την παράλλη η ωραία θέα από το παράθυρο Όλα έχουν ένα κοινό. Δεν με αφήνουν να συγκεντρωθώ με τίποτα στα διαβάσματα μου Μένουν άλλοι 4 μήνες και θέλω να βάλω το κεφάλι μέσα και να προσπαθήσω όσο περισσότερο μπορώ. Δεύτερη χρονιά να γράψω χάλια για τον ίδιο λόγο είναι κρίμα και από προσωπική άποψη 2 χρόνια στα σκουπίδια και από οικονομική. Πιστεύω ότι θα καταρακωθώ πάρα πολύ αν δεν τα καταφέρω να περάσω σε μια καλή σχολή στην Αθήνα γιατί εκτός από την άκαρπη προσωπική προσπάθεια υπάρχει και η κοινωνία που είναι ο χειρότερος κριτής στα άτομα που δεν πετυχαίνουν. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην με επηρεάζει γενικά το περιβάλλον και να συγκεντρώνομαι πχ για 1 ώρα συνεχόμενη στο να διαβάζω μαθηματικά Ευχαριστώ για το χρόνο σας και συγγνώμη για όλο αυτό το μακρυνάρι. Αγαπητέ αναγνώστη στο ερώτημά σου απάντησε η 

Κανδαράκη Άννα Κλινική ψυχολόγος 


Msc Paris V Rene Descartes Παρίσι Γαλλία


Υπ.Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

 

 Στέλιο καλή σου μέρα, 

 

διάβασα με προσοχή το μήνυμα σου και ενω αντιλαμβάνομαι την όρεξη που έχεις καταλαβαίνω οτι την ενέργεια σου δεν μπορείς να την διοχετεύσεις εκεί που θα ήθελες που είναι το διάβασμα σου. Δεν έχει κανένα νόημα να ειπωθούν λόγια που τα έχεις ακούσει και τα έχεις σκεφτεί πολλές φορές, οτι κάνεις μια προσπάθεια τώρα και μετά θα μπορέσεις να ξενοιάσεις και να έχεις χρόνο για πράγματα που θα θέλεις να κάνεις. Ενω γράφεις οτι θέλεις να πετύχεις στις εξετάσεις σου, μου λείπει απο τα λόγια σου η συγκεκριμένη επιθυμία που θα σε κάνει να ονειρευτείς και θα σου δωσει όρεξη και κίνητρο. 

 

Να σου δώσω ένα παράδειγμα, αν πάρουμε ενα παιδί και το βάλουμε με το ζόρι να διαβάσει μαθηματικά η φυσική "γιατί έτσι πρέπει"  ή γιατί αν δε διαβάσει θα είναι αποτυχημένος και θα γίνει σκουπιδιάρης  θα κάνει τα πάντα , θα ζωγραφίζει θα ξεχνιέται θα αφαιρείται αλλά δε θα μπορεί με τίποτα να διαβάσει. Γιατί σαν κίνητρο θα έχει το φόβο.  Αν τον ρωτήσουμε τι θα ήθελε να γίνει αύριο κ πως ονειρεύεται τον εαυτό του και απαντήσει θέλω να γίνω αστροναύτης, και το πάρουμε να δούμε μαζί τι γίνεται στ αστέρια, πως τα φαντάζεται,  και του εξηγήσουμε οτι για να φτάσεις στ' αστέρια έχει να περάσει πρώτα απο τη φυσική και τα μαθηματικά θα καθίσει με άλλη όρεξη και διάθεση να καταλάβει. Γιατί σαν κίνητρο θα έχει την επιθυμία. Τι θέλω να σου πω με αυτό; Ότι εχεις να ενισχύσεις την επιθυμία σου στο τι θέλεις εσύ να πετύχεις. καταλαβαίνω την αγωνία για τους γονείς σου και την κοινωνία , έχεις όμως να σκεφτείς οχι με βάση τον τρόμο της αποτυχίας, "τι θα γίνει εαν δεν τα καταφέρω" αλλά με βαση την επιθυμία σου και στο τι θέλεις εσύ να καταφέρεις, Μη μείνεις μόνο στις πανελλήνιες ή στο μετά τις πανελλήνιες, πήγαινε τον εαυτό σου πιο μακριά, πως σε φαντάζεσαι και πως θα θελες να είσαι μετά απο 10 χρόνια, αφου σε ονειρευτείς και γεμίσεις εικόνες και όνειρα, γύρισε πίσω και κάτσε με όρεξη και ξεκίνα  να χτίζεις το μονοπάτι που θα σε παει εκεί.

 

Τώρα είναι οι εξετάσεις, δε διαβάζεις μόνο για να πετύχεις εκεί, να πάρεις ένα καλό βαθμό ή οτιδήποτε, διαβάζεις για να πλησιάσεις πιο κοντά σε αυτό που θες εσύ να γίνεις. Για να δεις το Στέλιο έτσι οπως εσύ τον ονειρεύεσαι. Οι πανελλήνιες είναι ΄μονάχα ένας απο τους δρόμους που θα σε πάνε σε αυτό που ονειρεύεσαι, αν δεν τα καταφέρεις απο εκει θα βρεις άλλον, τώρα έχεις να εστιάσεις εκεί, όχι γιατιπρέπει ή γιατί φοβάσαι τι θα γίνει αν αποτυχεις. Αλλα γιατί εσύ το θέλεις και το κάνεις για σενα. Για να πλησιάσεις πιο κοντά σ αυτόν "τον αστροναύτη" που λέγαμε πιο πριν… ξεκίνα! 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X