Αρχική / Διατροφή / Δίαιτα / Πρέπει ή όχι ένα παιδί να κάνει δίαιτα;
Πρέπει ή όχι ένα παιδί να κάνει δίαιτα;  thumbnail

Βάσω, 13 ετών

Πρέπει ή όχι ένα παιδί να κάνει δίαιτα;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας, με λένε Βασω είμαι 13 ετών και το ύψος μου είναι 1,57 και είμαι 39 κιλά. Πώς μπορώ να χάσω 5 κιλά; Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια σας.


Στο ερώτημα απάντησε η Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Βάσω το βάρος σου είναι ήδη πολύ χαμηλότερο από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα να θέτεις τον οργανισμό και την υγεία σου σε άμεσο κίνδυνο. Όταν η διατροφή μας δεν είναι επαρκής σε θρεπτικά συστατικά στερούμε από το σώμα μας βιταμίνες, ενέργεια, υγρά και άλλες ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση τηςυγείας αλλά και της ανάπτυξής σου. Θα σε συμβούλευα να μην επιχειρήσεις περαιτέρω απώλεια βάρους και να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ο οποίος θα σε βοηθήσει να φτιάξεις ένα επαρκές διαιτολόγιο για εσένα καθώς και να αγαπήσεις τοσώμα σου.


 


 


Διαβάστε επίσης http://www.boro.gr/87988/epidhmia-anoreksias-sta-neara-koritsia


Ως διαιτολόγοι συχνά καλούμαστε να απαντήσουμε σε απαντήσεις αναγνωστών διαφόρων blog και ιστοσελίδων για θέματα διατροφής και ελέγχου του σωματικού βάρους που τους απασχολούν. Πολλοί συχνά ανάμεσα στους αναγνώστες είναι παιδιά, κυρίως κορίτσια λίγο πριν ή στην εφηβεία, με βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού τα οποία αναζητούν άμεσες λύσεις προκειμένου να χάσουν πολλά κιλά ακόμα, αγνοώντας τους κινδύνους που μπορεί να έχει η απώλεια αυτή για την υγεία και την ανάπτυξη τους. Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα δείτε πως πρόκειται για ηλικίες ακόμα και λιγότερο από 10 χρονών!


Τι μπορεί να έχει πάει στραβά; Γιατί άραγε αυτά τα παιδιά αναζητούν απελπισμένα βοήθεια μέσω διαδικτύου; Έχουν απευθυνθεί στους γονείς τους; Έχουν εκείνοι αντιληφθεί την κατάσταση και τους πιθανούς τις κινδύνους;


Προφυλάξτε τα παιδιά σας:


Θέτοντας από μικρή ηλικία τα θεμέλια της εμπιστοσύνης, της άνευ όρων αποδοχής και υποστήριξης από εσάς, ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν μαζί σας και να εκφράσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.


Καλλιεργώντας καλές διατροφικές συνήθειες χωρίς υπερβολές, αυστηρούς περιορισμούς ή υπερδιάθεση τροφίμων.


Αποφύγετε να εστιάζετε στην εικόνα σώματος,του παιδιού,τη δική σας και των άλλων. Αν η μαμά ζυγίζεται καθημερινά, δείχνει την εμμονή της, τον ψυχαναγκασμό τηs και ταλαιπωρείται σωματικά και ψυχολογικά. Έτσι το παιδί μαθαίνει πως η ευτυχία μας εξαρτάται από το νούμερο της ζυγαριάς. 


Ασχοληθείτε ουσιαστικά με τη διαπαιδαγώγησή του, ώστε να γίνει ένα ανεξάρτητο ον με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και προσωπικότητα. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση.


Μιλήστε στα παιδιά για τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα με τη πάροδο των χρόνων, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές και πως θα τις διαχειριστούν. Θυμηθείτε πως πολλά κορίτσια καταφεύγουν στη αποχή από το φαγητό για να διατηρήσουν το παιδικό τους σώμα, φοβούμενες υποσυνείδητα την εφηβεία και της αλλαγές στο σώμα (στήθος, καμπύλες).


Συμβουλευτείτε ειδικούς νωρίς. Κανένας δεν είναι προετοιμασμένος για να γίνει γονιός, εκμεταλλευτείτε τη βοήθεια διαφόρων φορέων ώστε να πάρετε εργαλεία που θα σας βοηθήσουν στη ανατροφή των παιδιών σας.


Να παρατηρείτε το παιδί σας, χωρίς υπερβολές και καταναγκασμούς, διακριτικά ώστε να εντοπίσετε άμεσα αλλαγές στη διάθεση του, το βάρος του, τη συμπεριφορά του στο τραπέζι αλλά και στη καθημερινότητα του. Ζητήστε άμεσα βοήθεια αν έχετε την υποψία ότι κάτι πάει στραβά.


Ο αγώνας με τις διατροφικές διαταραχές είναι επίπονος και συχνά έχει δυσάρεστο τέλος. Η πρόληψη τους είναι επίσης μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί καθημερινή δουλεία με τα παιδιά από μικρή ηλικία. Δεν χρειάζεται άγχος και πανικός, αλλά η αγάπη σας, η ουσιαστική φροντίδα και προσοχή σας.


 


 


Κωνσταντίνα Εξαρχοπούλου


Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 


MSc, Επιστήμονας Διαχείρισης τους Στρες και Προαγωγής της Υγείας, Ιατρική Σχολή Αθηνών 


Επ. Συνεργάτης Κέντρου Συμβουλευτικής Διατροφής & Προαγωγής της Υγείας "ΕΥΡΩΣΤΙΑ"


Ε: info-health@evrostia.com W:http://evrostia.wordpress.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X