Κοτόπουλο Παστιτσάδα

<p><span style="font-size: small;">Υλικά:</span></p>
<ul>
<li>
<p>1 κοτόπουλο μεγάλο με τα κόκαλα σε μικρά κομμάτια</p>
</li>
<li>
<p>3 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες</p>
</li>
<li>
<p>3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο</p>
</li>
<li>
<p>1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ</p>
</li>
<li>
<p>2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας</p>
</li>
<li>
<p>1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη</p>
</li>
<li>
<p>500 γραμμάρια κόκκινο κρασί</p>
</li>
<li>
<p>4 κ.σ. αλεύρι</p>
</li>
<li>
<p>αλάτι</p>
</li>
<li>
<p>πιπέρι</p>
</li>
<li>
<p>3 στικ κανέλας</p>
</li>
<li>
<p>12 γαρύφαλλα ολόκληρα</p>
</li>
<li>
<p>12 κόκκους μπαχάρι</p>
</li>
<li>
<p>2 φύλλα δάφνης</p>
</li>
<li>
<p>1 κύβο ζωμό κοτόπουλο</p>
</li>
<li>
<p>1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα για παστίτσιο</p>
</li>
<li>
<p>ελαιόλαδο</p>
</li>
<li>
<p>τριμμένη γραβιέρα για το σερβίρισμα</p>
</li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;">Εκτέλεση:</span></p>
<ul>
<li>
<p>Ξεκινάμε από το προηγούμενο βράδυ που βάζουμε να μαριναριστεί το κοτόπουλο.</p>
</li>
<li>
<p>Σε ένα μεγάλο μπολ λοιπόν βάζουμε το κοτόπουλο, ένα στικ κανέλας, 6 γαρύφαλλα, 6 μπαχάρια. Προσθέτουμε το κρασί ίσα ίσα να σκεπάζεται το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί όλη νύχτα.
</p>
</li>
<li>
<p>Την επομένη, σουρώνουμε το κοτόπουλο, πετάμε τα μυρωδικά και κρατάμε το κοτόπουλο και το κρασί ξεχωριστά.
</p>
</li>
<li>
<p>Σε μια σακούλα βάζουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι, 1 κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Με αρκετό χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε καλά το κοτόπουλο από το κρασί ώστε να πάρει καλό χρώμα και να μην απορροφήσει πολύ από το αλεύρι.
Βάζουμε μερικά κομμάτια κοτόπουλου στη σακούλα, κουνάμε καλά και τα βάζουμε μετά σε ένα κόσκινο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Τινάζουμε το επιπλέον αλεύρι από το κρέας κουνώντας τα κομμάτια καλά μέσα στο κόσκινο.
</p>
</li>
<li>
<p>Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει. Όταν είναι έτοιμο βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε σε αυτό το κοτόπουλο καλά από όλες τις μεριές. Αν δεν χωράει όλα τα κομμάτια τότε τα βάζουμε λίγα λίγα και κρατάμε όσα είναι έτοιμα σε ένα πιάτο. Θέλουμε να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας.
</p>
</li>
<li>
<p>Στη φωτιά βάζουμε και μια βαθιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε εκεί τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Όταν πάρουν χρώμα προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίχνουμε το κονκασέ. Σε αυτή τη σάλτσα βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα 2 στικ κανέλας, τα 6 γαρύφαλλα και τα 6 μπαχάρια, τη δάφνη και το ζωμό. Σκεπάζουμε και αφού πάρει μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-25 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο και να έχει πήξει ελαφρά η σάλτσα.
</p>
</li>
<li>
<p>Μιας και έχουμε βάλει αλεύρι είναι πιθανόν να "πιάνει" το φαγητό στον πάτο της κατσαρόλας οπότε καλό είναι από καιρό σε καιρό να το ανακατεύουμε και προσοχή να μην έχουμε δυνατά τη φωτιά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Καλό είναι για να μην γίνουμε χάλια καθώς τρώμε να τα κόψουμε στα 2 ή στα 3.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε μεγάλη πιατέλα από πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και πάνω τη σάλτσα… Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη γραβιέρα.</p>
</li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><br /></span></p>

Σχετικά άρθρα