Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Τεστ εγκυμοσύνης: Πόσο αξιόπιστο είναι;
Τεστ εγκυμοσύνης: Πόσο αξιόπιστο είναι; thumbnail

Αναστασία, 26 ετών

Τεστ εγκυμοσύνης: Πόσο αξιόπιστο είναι;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑΣ
Σήμερα είχα κάποιες ζαλάδες και τάση για εμετό. Πόσο σίγουρο είναι το τεστ εγκυμοσύνης;


Στο ερώτημα απάντησε ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το τεστ κυήσεως σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απόλυτα αξιόπιστο όπως η εξέταση αίματος για χορειακή γοναδοτροπινη. Όμως δίνει σε καλό επίπεδο μια πρώτη εικόνα.
Τα συμπτώματα που αναφέρετε (ναυτία, τάση προς εμετό κλπ) δεν είναι αποκλειστικά σημάδια εγκυμοσύνης.  Μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλες περιπτώσεις (πχ γαστρεντερίτιδα)  


Φιλικά,


Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG


Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος


Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων


Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών


Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης


Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology


 


 


Μερικές γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες στις αλλαγές του σώματος τους και αντιλαμβάνονται σημάδια εγκυμοσύνης την πρώτη εβδομάδα της σύλληψης. Άλλες δεν παρατηρούν πρώιμα σημάδια και η πρώτη τους ένδειξη μπορεί να είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Όποτε και αν υποψιαστείτε ότι μπορεί να είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι γρήγορα και εύκολα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης της περιόδου σας.


Πρώιμα σημάδια


Μία περίπου εβδομάδα μετά τη σύλληψη, το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία ή μερικές κηλίδες αίματος. Μερικές γυναίκες το ερμηνεύουν ως ελαφριά περίοδο και δεν υποψιάζονται εγκυμοσύνη. Μπορεί να έχετε ήπιες κράμπες στην κοιλιά λόγω της μετακίνησης του εμβρύου. Δυνατές κράμπες μπορεί να καταδεικνύουν εξωμήτρια κύηση.


Ακόμη και μία με δύο εβδομάδες μετά την σύλληψη μπορεί να παρατηρήσετε μία αλλαγή στο στήθος σας. Μπορεί τα στήθη να είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα, να πονούν, να έχουν κνησμό, να αλλάξουν σχήμα ή να πρηστούν και να μην χωρούν στο σουτιέν. Τα σημάδια αυτά μοιάζουν με εκείνα που έχουν μερικές γυναίκες πριν από την περίοδο, αλλά συνήθως είναι πολύ πιο έντονα.


Για πολλές γυναίκες, η καθυστέρηση της περιόδου είναι η πρώτη ένδειξη για εγκυμοσύνη. Κατά την εμφύτευση το εμβρύου στην επίστρωση της μήτρας παράγονται ορμόνες που εμποδίζουν τη ρήξη της επίστρωσης αυτής. Όμως, οι γυναίκες με άτακτη περίοδο μπορεί να μην υποψιαστούν εγκυμοσύνη επί εβδομάδες ίσως και μήνες. Η κόπωση και η ασυγκινησία είναι συνήθεις στην αρχή της εγκυμοσύνης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνουρία, ναυτία και εμμέτους, λαχάνιασμα, δυσκοιλιότητα και πόνο στη μέση.


 


Τεστ κυήσεως


Αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα από τα πολλά τεστ που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Τα τεστ χρησιμοποιούν χημικά που ανιχνεύουν την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη στα ούρα. Η ορμόνη αυτή παράγεται με την εμφύτευση του εμβρύου και εμφανίζεται στα ούρα σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Το τεστ κυήσεως μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα της καθυστέρηση. Αν το τεστ είναι θετικό, τότε είστε σχεδόν σίγουρα έγκυος. Όμως μπορεί να έχετε θετικό τεστ με μία πρώιμη αποβολή γιατί η γοναδοτροπίνη παραμένει στα ούρα μερικές εβδομάδες. Αν ανησυχείτε, ζητήστε ιατρική συμβουλή. Ένα αρνητικό τεστ είναι λιγότερο αξιόπιστο. Αν το κάνετε πολύ νωρίς, μπορεί να είστε έγκυος αλλά να μην κυκλοφορεί αρκετή γοναδοτροπίνη στον οργανισμό σας για να δώσει θετικό αποτέλεσμα. Αν εξακολουθείτε να πιστεύετε πως είστε έγκυος παρά το αρνητικό αποτέλεσμα, περιμένετε μία εβδομάδα και ξαναδοκιμάστε ή επισκεφθείτε το γιατρό σας.


 


Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, μπορείτε να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Η εγκυμοσύνη υπολογίζεται σε 40 εβδομάδες από την τελευταία περίοδο. Παρόλο που φαίνεται περίεργο να υπολογίζεται και η περίοδος πριν από την ωορρηξία, αυτό γίνεται για να τυποποιηθεί η διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ημέρα της ωορρηξίας διαφέρει στις γυναίκες και οι περισσότερες θυμούνται την ημερομηνία της περιόδου. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού μπορεί να αλλάξει μετά το πρώτο υπερηχογράφημα, όταν μετριέται το μωρό με ακρίβεια. Μερικές φορές μετριέται το επίπεδο της γοναδοτροπίνης στο αίμα. Για παράδειγμα αν κάνετε θεραπεία γονιμότητας, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε την αποτελεσματικότητα της πριν να έχετε καθυστέρηση. Αυτό θα το συζητήσετε με τους γιατρούς σας.


 


 


 


Βιβλίο "Η Εγκυμοσύνη μου", Dr Virginia Beckett, Εκδόσεις Διόπτρα


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X