Άλλαξε κι αυτό στον Ολυμπιακό…

Αρχικώς να μην ξεχάσω να απαντήσω με χαμόγελο σε όσους φίλους μου είχαν χαμογελάσει ειρωνικά όταν ο Ολυμπιακός είχε παραχωρήσει ισοπαλία στον ΠΑΣ, αμέσως μετά από ένα κείμενο στο οποίο έγραφα ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να πάει με το απόλυτο βαθμών έως το ντέρμπι της Τούμπας. Από τότε δεν έχασε βαθμό, απομένουν δύο ματς – με Βέροια και Ατρόμητο – για να γίνει το χαμόγελό μου τρανταχτό γέλιο δικαίωσης. Ξέρουν αυτοί…
 
Ο Βίτορ Περέιρα είχε σπεύσει να διευκρινίσει κατά την παρουσίασή του ότι δεν έχει μαγικό ραβδί να μεταμορφώσει τον Ολυμπιακό σε σούπερ θεαματική ομάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Είχε δεσμευτεί όμως ότι θα τον οργανώσει άμεσα μέσα στο γήπεδο. Πράγματι, δεν έχει μαγικό ραβδί και πράγματι τον οργάνωσε. 
 
Έχει επισημανθεί πολλές φορές ο ρόλος της τακτικής διαφοροποίησης στη βελτίωση της ομάδας. Οι μπακ δεν κινούνται ανεξέλεγκτα, η μπάλα κυκλοφορεί σε όλο το πλάτος του γηπέδου, οι γιόμες έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ο Ολυμπιακός έχει πια συγκεκριμένο σχέδιο στο γήπεδο, αμύνεται και επιτίθεται οργανωμένα και αποτελεσματικά. Εδώ έχει μετρήσει η παρουσία του Πορτογάλου.
 
Το παν, όμως, είναι η αλλαγή διάθεσης των περισσότερων παικτών. Ο Μήτρογλου είναι συγκεντρωμένος, ομαδικός και εκτελεστής. Ο Μανιάτης έτρεχε πάντα, αλλά αυτό το σπριντ που έκανε στο Ηράκλειο για να ξανακερδίσει μια χαμένη μπάλα κυνηγώντας τον Κουτσιανικούλη ήταν… διαφορετικό τρέξιμο – πάθους κι όχι απελπισίας. Ο Αφελάι έχει επίσης αυξημένη όρεξη, ο Κασάμι έχει βρει τη θέση του και κάνει τα κουμάντα του στο γήπεδο, ο Τσόρι συνεχίζει να τα κάνει όλα καλά βλέποντας ότι υπάρχει συμπαράσταση, ο Σιόβας επανέρχεται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Όλοι όσοι μπαίνουν από την αρχή ή στη ροή του ματς, παρουσιάζουν άλλη ένταση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό κάνει τη διαφορά στον τρόπο που έρχονται οι νίκες, σε επικίνδυνες έδρες όπως στην Ξάνθη και το Ηράκλειο ή σε ματς-παγίδες όπως με τον Παναιτωλικό. 
 
Γι΄αυτό και ο Περέιρα λέει από την πρώτη στιγμή ότι τον ικανοποιεί περισσότερο απ’ όλα πως βλέπει στις προπονήσεις και στους αγώνες προθυμία από τους παίκτες να συνεργαστούν στο νέο τρόπο δουλειάς και στο στιλ παιχνιδιού που ο ίδιος θέλει να διδάξει. Γι΄αυτό και το σημαντικότερο για να πάει καλά μια ομάδα είναι να έχει μεν καλούς παίκτες αλλά να παίρνει όσα περισσότερα γίνεται από τους καλούς παίκτες της. 

Σχετικά άρθρα