Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας
Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας thumbnail

Οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας

Στροφή στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύοντας σε ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο σύστημα υγείας, με προτεραιότητα την οικοδόμηση της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.


Ο πρώτος από τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που προάγει η Κουμουνδούρου, είναι το πρόγραμμά για την αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.


Στην πρώτη και κύρια γραμμή της πολιτικής, που αναμένεται να επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας, είναι η ελάφρυνση των πολιτών, με δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα της ασφαλιστικής τους ικανότητας, αλλά και δραστική μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα. Μάλιστα, αναμένεται να μηδενιστεί η συμμετοχή για ειδικές κατηγορίες ασθενών.


Εκ των βασικών προτεραιοτήτων της Κουμουνδούρου είναι η οικοδόμηση και η ενίσχυση της ΠΦΥ και των δομών και λειτουργιών της.


Όπως είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες στο Virus, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Μπασκόζος, στα σχέδια του κόμματος είναι ο αναπροσανατολισμός πόρων προς την Υγεία από τον υπάρχοντα κρατικό Προϋπολογισμό. Στόχος είναι να αυξηθούν οι δαπάνες, με την Κουμουνδούρου να έχει προβλέψει 350 εκατ.  ευρώ για την ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων, ειδικά στο φάρμακο.


Στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να ενισχύσει την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων, αλλά και να δώσει μεγαλύτερη βάση στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο.


Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο είχε δημοσιεύσει τόσο το Virus (εδώ) , όσο και στο σύνολο του το περιοδικό Pharma & Health Bussiness (εδώ), στοχεύει στην κατάργηση της ασφαλιστικής τιμής στα φάρμακα και την επιστροφή σε προ μνημονίου ποσοστά συμμετοχής.


Επιπλέον, αναμένεται να επανεξεταστεί και να αντιστραφεί η απόφαση για τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ στο τραπέζι θα μπει και πάλι το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων.


Σε ό,τι αφορά την τιμολόγηση, θα καθορίζεται βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών της ευρωπαϊκής αγοράς, ενώ μετά τη λήξη της 10ετούς προστασία κάθε πρωτοτύπου φαρμάκου, η τιμή του θα διαμορφώνεται βάσει των μέσων ευρωπαϊκών τιμών των αντιστοίχων γενοσήμων.


Στο πολύπαθο ΕΣΥ, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει προσλήψεις για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και ιδιαίτερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία και συγκεκριμένα τόσο του 5ευρου στο ΕΣΥ όσο και το 1 ευρώ ανά συνταγή.


Η υλοποίηση των φιλόδοξων αυτών στόχων του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία μένει να φανεί, καθώς θα εξαρτηθεί σημαντικά από τη δυναμική της νέας κυβέρνησης και τους συσχετισμούς ισχύος που αναμένεται να διαμορφωθούν.


www.virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X