Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Και όμως η Χρυσή Αυγή έχασε ψηφοφόρους !
Και όμως η Χρυσή Αυγή έχασε ψηφοφόρους !  thumbnail

Και όμως η Χρυσή Αυγή έχασε ψηφοφόρους !

Περίπου 379.000 άτομα ψήφισαν Χρυσή Αυγή στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών (ώρα 3.30 π.μ. – 95% ενσωμάτωση). Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2012, που την είχαν ψηφίσει 426.025 άτομα, το ναζιστικό μόρφωμα χάνει -αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή στα εκλογικά ποσοστά- περίπου 50.000 ψηφοφόρους σ' όλη την επικράτεια.


Μαύρη σελίδα η 3η θέση της Χρυσής Αυγής

Η εγκληματική οργάνωση -σύμφωνα με το πόρισμα Ντογιάκου- φαίνεται να καταγράφει σημαντικές εκλογικές απώλειες χάνοντας μία κοινοβουλευτική έδρα (από 18 σε 17), ενώ απέτυχε να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια και την απώλεια ψήφων από τη Νέα Δημοκρατία.


Σε σύγκριση με το 9% που έλαβε στις Ευρωεκλογές πριν από μόλις 7 μήνες, αλλά και το 6,92% που είχε συγκεντρώσει στις βουλευτικές εκλογές του 2012, το ναζιστικό μόρφωμα πήρε μικρότερο ποσοστό. Παρ' όλ' αυτά, κατάφερε να αναδειχτεί τρίτη εκλογική δύναμη με ποσοστό 6,3% και να εκλέξει βουλευτές σε δύο νομούς (Κιλκίς και Αργολίδος) που τον Ιούνιο του 2012 δεν είχε καταλάβει έδρα.


Η Χρυσή Αυγή όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει την εκλογική της βάση, αλλά και σε απόλυτους αριθμούς καταγράφει μείωση. Και μπορεί ο «εκλεκτός» της ηγεσίας, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, να βγήκε χθες πανηγυρίζοντας για τα ποσοστά της οργάνωσής του, όμως ο ίδιος είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές πως «ακόμα και μία ψήφο παραπάνω από το 2012 να πάρει η ΧΑ, θα είναι επιτυχία». Κάτι τέτοιο δεν έγινε και μάλιστα ο υποψήφιος στον νομό Σερρών, μέχρι αργά χθες το βράδυ και με την ενσωμάτωση να φτάνει στο 96%, έμενε εκτός Βουλής, αλλά στο αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει ανατροπή.


Μαύρη σελίδα η 3η θέση της Χρυσής Αυγής

Την ίδια στιγμή, σε θρίλερ εξελισσόταν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες η έδρα της Μεσσηνίας, καθώς οι μικρές μεταβολές στα ποσοστά δεν έδιναν σαφές αποτέλεσμα για το αν ο υποψήφιος της ΧΑ Δημήτριος Κουκούτσης εισερχόταν ή όχι στη Βουλή. Ακόμα και σε προχωρημένη καταμέτρηση ψήφων, οι ανακατατάξεις στην κατανομή των χρυσαυγίτικων εδρών ήταν συνεχείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Νίκος Κούζηλος, ο Νίκος Μίχος και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος έμεναν αρχικά εκτός Βουλής, αποτέλεσμα που τελικά ανατράπηκε κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς.


Αλλαγή φρουράς σημειώνεται, εκτός απροόπτου, και στην περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης, με το προβεβλημένο στέλεχος Πολύβιο Ζησιμόπουλο να χάνει την έδρα από τον συνυποψήφιό του, Φ. Γραίκο.


Μαύρη σελίδα η 3η θέση της Χρυσής Αυγής

Το μόρφωμα φαίνεται να χάνει την εκλογική του δύναμη και στα άλλοτε «μαύρα κάστρα» της, τους νομούς Λάρισας και Κορίνθου, όπου το 2012 είχαν εκλεγεί οι πρώην χρυσαυγίτες Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.


Με βάση τις ψήφους που είχαν καταγραφεί μέχρι και το 96% της ενσωμάτωσης, η Χρυσή Αυγή καταλαμβάνει 3 έδρες στη Β' Αθηνών και από μία σε: Α' και Β' Πειραιώς, Α' Αθηνών, Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αργολίδας, Εύβοιας, Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Μαγνησίας και Μεσσηνίας.


Με αυτές τις έδρες επανεκλέγονται, αν και η τελική καταμέτρηση των σταυρών δεν έχει ολοκληρωθεί, οι: Ν. Μιχαλολιάκος, Ελ. Ζαρούλια, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής, Π. Ηλιόπουλος, Η. Κασιδιάρης, Ν. Κούζηλος, Ι. Λαγός, Κ. Μπαρμπαρούσης, Ν. Μίχος, Αντ. Γρέγος και Μ. Αρβανίτης. Επίσης, ο Χρ. Παππάς επανεκλέγεται ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ενώ νέο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Γ. Γαλέος από την Αργολίδα.


Το μόρφωμα συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του στη Λακωνία, όπου έφθασε το 10,47%. Το ποσοστό αυτό είναι οριακά μειωμένο συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2012 κατά 0,39%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομός είναι η ιδιαίτερη πατρίδα πολλών χρυσαυγιτών, όπως του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη. Το μόρφωμα πήρε τα μικρότερα ποσοστά στους τρεις νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι. Ειδικά στα Ανώγεια, που κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής οι κάτοικοί τους μαρτύρησαν, δεν έλαβε ούτε μία ψήφο!


Στο υπόλοιπο Αττικής, η Χρυσή Αυγή συγκέντρωσε 8,43% και 28.262ψήφους. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούνιο του 2012 ήταν 9,96%. Στην Α' Αθηνών πήρε την τέταρτη θέση με ποσοστό 7,05% και στη Β' Αθηνών την πέμπτη θέση, πίσω από το ΚΚΕ, με 5,74%. Στην Α' και Β' Πειραιώς κατέλαβε την τρίτη θέση και τέταρτη θέση αντίστοιχα με ποσοστά 7,44% και 7,80%.


Στη συμπρωτεύουσα και στις δύο εκλογικές περιφέρειες έλαβε την τρίτη θέση με 7,06% στην Α' Θεσσαλονίκης και 7,95% στη Β' περιφέρεια. Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί και το εκλογικό ποσοστό στον νομό Κιλκίς, όπου η ναζιστική οργάνωση βγάζει κοινοβουλευτική έδρα με ποσοστό 8,6%. Βουλευτής του νομού θα είναι, αν δεν υπάρξει αλλαγή, ο Χρ. Χατζησάββας.


Πτώση στα ποσοστά των αστυνομικών


Μειωμένα καταγράφονται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις τάξεις των ετεροδημοτών αστυνομικών που υπηρετούν στη ΓΑΔΑ, οι οποίοι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα σε παρακείμενα στο αστυνομικό μέγαρο εκλογικά κέντρα. Παρά το γεγονός ότι φέτος η ψήφος των ενστόλων «κατακερματίστηκε» σε πολλά εκλογικά τμήματα και δεν μπορεί να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα, τα ποσοστά αλλά και οι απόλυτοι αριθμοί στα τμήματα των Αμπελοκήπων καταγράφουν μεγάλη πτώση.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του 808ου εκλογικού τμήματος, όπου το 2012 η Χρυσή Αυγή είχε λάβει το ποσοστό του 21,38%. Με την ενσωμάτωση να ξεπερνά το 97%, χθες, λάμβανε μόλις 10,73%. Παρόμοια είναι η εικόνα στο 806ο, όπου το κόμμα του προφυλακισμένου Ν. Μιχαλολιάκου είχε λάβει 21,99% το 2012, ενώ χθες 9,45%, στο 809ο που χθες λάμβανε 9,68%, ενώ το 2012 είχε 21,70% και στο 807ο που το 2012 έλαβε 19,1%, ενώ χθες 10,58%.


Πάντως, μένει να «εξεταστούν» πολλά ακόμα εκλογικά τμήματα στα οποία έχουν ψηφίσει επιμέρους υπηρεσίες της ΓΑΔΑ (όπως η Αμεση Δράση), τα ΜΑΤ (Καισαριανή), το Τμήμα Αλλοδαπών (Ταύρος).


Στο μεταξύ, οι προκλήσεις των μελών της ΧΑ δεν έλειψαν χθες, ανήμερα εκλογών, στο εκλογικό κέντρο που βρίσκεται στη γειτονιά όπου πριν από 15 μήνες δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας. Τουλάχιστον 10 άτομα με διακριτικά του ναζιστικού μορφώματος επιτέθηκαν σε εκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προπηλακίζοντας μέλη της παράταξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλουν ότι οι χρυσαυγίτες δεν περιορίστηκαν στις προκλήσεις, αλλά χτύπησαν μέλη του κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή δύο οπαδών της Χρυσής Αυγής.


Μαρία Ψαρά – Λευτέρης Μπιντέλας


Eφημερίδα Έθνος

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X