Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Κοινά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ
Κοινά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ thumbnail

Κοινά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ


Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός


Ανατροπές φέρνουν τα αποτελέσματα μιας νέας αμερικανικής μελέτης, στην οποία αποτυπώνονται τα κοινά φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ.
Στη λίστα που φιλοξενούνται διάφορα υπνωτικά και άλλα κοινά φάρμακα, όπως αντιαλλεργικά – αντισταμινικά, ουρολογικά και αντικαταθλιπτικά, ορισμένα από τα οποία δίδονται χωρίς συνταγή γιατρού, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας και Αλτσχάιμερ, αν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μεγάλες δόσεις.
Όπως προειδοποιεί η νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τα φάρμακα που έχουν αντιχολινεργική δράση (με τις εμπορικές ονομασίες Nytol, Benadryl, Ditropan, Piriton κ.α.), όταν χορηγούνται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο διάστημα, φαίνεται πως αυξάνουν τον νευρολογικό κίνδυνο.


Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος, όσο αυξάνεται η δοσολογία και μάλιστα ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι μη αναστρέψιμος, δηλαδή να συνεχίζεται ακόμη κι αν κανείς σταματήσει τα φάρμακα αυτά.
Μάλιστα, στον κατάλογο κινδύνου περιλαμβάνονται παλαιότερης γενιάς τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα (όπως το Sinequan), καθώς και το φάρμακο Ditropan για την ακράτεια ούρων. Πολλά από αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται συχνά από ηλικιωμένους, όμως οι ειδικοί τόνισαν ότι οι ασθενείς επ' ουδενί δεν πρέπει να σταματήσουν να τα παίρνουν, χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτούν γιατρό.
Τα αντιχολινεργικά φάρμακα μπλοκάρουν έναν χημικό νευροδιαβιβαστή, την ακετυλοχολίνη, με αποτέλεσμα να επιφέρουν παρενέργειες όπως υπνηλία, θόλωμα της όρασης, μείωση της μνήμης κ.α. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είναι γνωστό ότι έχουν ήδη έλλειψη ακετυλοχολίνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σέλι Γκρέι της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου "JAMA Internal Medicine", μελέτησαν 3.434 ανθρώπους άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν είχαν ενδείξεις άνοιας στην αρχή της έρευνας.
Οι επιστήμονες συσχέτισαν το ιατρικό και φαρμακευτικό αρχείο κάθε ασθενούς με την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Περίπου το ένα πέμπτο των φαρμάκων λαμβάνονταν από το φαρμακείο χωρίς συνταγή γιατρού. Στη διάρκεια της μελέτης 797 άτομα εμφάνισαν Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι έπαιρναν ορισμένα αντιχολινεργικά φάρμακα για πάνω από τρία χρόνια, κινδύνευαν περισσότερο από άνοια. Όσοι έπαιρναν τις μεγαλύτερες δόσεις, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 54% για άνοια και 63% για Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου τέτοια φάρμακα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω μελέτη, καθώς υπάρχουν και έρευνες σε ζώα που δείχνουν ότι οι δραστικές ουσίες με αντιχολινεργική δράση αυξάνουν το επίπεδο της πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, που αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.


www.virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X