Κατσικάρης: «Λύθηκε το πρόβλημα με Κουφό»

Ο Φώτης Κατσικάρης θα δώσει στον Κώστα Κουφό μια δεύτερη ευκαιρία για την Εθνική ομάδα. Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός ταξίδεψε στο Μέμφις, συνομίλησε με τον ομογενή σέντερ και έλυσε το ζήτημα που είχε προκληθεί από την μη έλευσή του στην προετοιμασία για το Μουντομπάσκετ. 

Αναλυτικά μίλησε για: 

-τη συνάντησή του με τον Κώστα Κουφό: «Υπάρχει μία πολύ θετική διάθεση απ’ την πλευρά του για να γυρίσει. Είναι αλήθεια πως είναι ακόμα νωρίς, όχι μονάχα για τον Κώστα, αλλά για όλα τα παιδιά. Απ’ τις δύο συναντήσεις που είχα μαζί του στις ΗΠΑ, όμως, είδα μία πολύ θετική διάθεση από μέρους του κι αυτό κρατάω. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε μία παρεξήγηση, περισσότερο χειρισμού απ’ τη δική του πλευρά, αλλά τώρα λύθηκε. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί… Ξέρω ότι ο τρόπος αντιμετώπισης ενός συλλόγου και της Εθνικής είναι διαφορετικός. Είναι καθαρά θέμα διάθεσης, δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να παίξει στην Εθνική. Δεν πήγα για να παρακαλέσω τον Κουφό, ούτε εγώ, ούτε η Ομοσπονδία. Πήγα να διαπιστώσω τις προθέσεις του και τι διάθεση έχει». 

-το αν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μπορεί να γίνει σταρ του ΝΒΑ: «Έχει όλες τις προοπτικές να το πετύχει. Όλα αρχίζουν απ’ τον χαρακτήρα του. Ήμασταν τέσσερις ημέρες μαζί στο Λονδίνο και νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται καθόλου το θόρυβο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος γύρω απ’ το όνομά του! Αυτό είναι καλό… Βρέθηκα και με τον προπονητή του και με τους διοικούντες των Μπακς και είναι εκπληκτικό το πώς μιλούν για εκείνον. Ο Τζέισον Κιντ (σ.σ. προπονητής του Αντετοκούνμπο στους Μπακς) μου είπε για τον Γιάννη “έχω παίξει τόσα χρόνια μπάσκετ, αλλά είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα μαθαίνει και εκτελεί κιόλας. Δεν χρειάζεται να πω κάτι δύο φορές. Του το λέω μία κι εκείνος προσπαθεί να το κάνει ακόμα καλύτερα!”. 

Το επισημαίνω, διότι την ίδια εμπειρία είχα κι εγώ το καλοκαίρι στην Εθνική ομάδα. Στην αρχή ο Γιάννης είχε κάποια προβληματάκια στο κομμάτι της τακτικής, αλλά δεν χρειαζόταν να του πεις κάτι περισσότερες φορές από μία κι αμέσως βελτιωνόταν! Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, που παίζει σε υψηλό επίπεδο μόλις τρία χρόνια… Είναι καλό που οριστικοποιείται η θέση του στο «3», με ιδιαίτερες αρμοδιότητες, αφού μπορεί να κάνει πολλά πράγματα που δεν τα κάνουν τα κλασικά «τριάρια». Έχει πολύ καλό χειρισμό της μπάλας, έχει δουλέψει το παιχνίδι του στο low post, όπου πέρσι δεν του άρεσε πολύ να πηγαίνει, γενικά μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα στο παρκέ. Χρειάζεται, βέβαια, δουλειά ακόμα κι έχει περιθώρια βελτίωσης…». 

-τους Σπανούλη, Σχορτσανίτη ενόψει Eurobasket: «Για τον Βασίλη δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, όλοι ξέρουν πόσο αγαπάει την Εθνική ομάδα. Ήθελε πάρα πολύ να είναι στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά ήταν αδύνατο. Ξέρουμε ότι αν είναι καλά, θα είναι σίγουρα μαζί μας… Με τον Σοφοκλή δεν είχαμε κάποια επαφή μέχρι στιγμής και δεν ξέρω αν θα μπορεί ή αν θα έχει τη διάθεση να έρθει στην Εθνική ομάδα. Είναι ακόμα νωρίς…». 

-τον όμιλο του Eurobasket: «Υπάρχει μεγάλη καταπόνηση για τους παίκτες που συμμετέχουν στην Euroleague, λόγω των πολλών αγώνων της διοργάνωσης. Το πιο σημαντικό, λοιπόν, είναι να έχουν υγεία οι παίκτες. Εφόσον τους έχουμε όλους στη διάθεσή μας, είμαι πολύ αισιόδοξος. Η εμπειρία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα μάς ωρίμασε, πρώτο εμένα…». 

-τη δήλωσή του «πήραμε το μάθημά μας στο Παγκόσμιο»: «Δεν είναι κάτι μυστικό. Κάναμε ένα πολύ καλό τουρνουά στη φάση των ομίλων στη Σεβίλλη και πήγαμε σ’ ένα νοκ άουτ, που έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Έπρεπε να ήμασταν πιο σκληροί κι αποφασιστικοί πνευματικά. Δεν υπήρχε κανένα θέμα χαλάρωσης ή υπεροψίας από πλευράς παικτών, για να μην παρεξηγηθούμε… Δεν ήταν και η εικόνα της Σερβίας τόσο καλή μέχρι τότε… Οι Σέρβοι σίγουρα πήραν ώθηση από εκείνη την πρόκριση απέναντι στην Ελλάδα και έφτασαν ως τον τελικό». 

-την πορεία Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού στην Euroleague: «Το Top-16 είναι ένας μικρός μαραθώνιος. Πιστεύω ότι τόσο ο Ολυμπιακό όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεκινήσει καλά. Ο Ολυμπιακός έχει μία βάση απ’ τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στον Παναθηναϊκό έχουν γίνει αρκετές αλλαγές κι αυτό παίζει ρόλο στη σταθερότητα που παρουσιάζουν. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει μπει γρήγορα στη φιλοσοφία του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που έχει έναν αμυντικό προσανατολισμό. Απ’ την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει αρκετούς τραυματισμούς, κάτι που συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, αλλά μία ομάδα καινούρια είναι φυσιολογικό να επηρεάζεται περισσότερο… 

Στον όμιλο του Παναθηναϊκού διαμορφώνονται κάπως τα πράγματα και πιστεύω ότι όπως είναι η βαθμολογία τώρα, κάπως έτσι θα καταλήξει. Δηλαδή θα προκριθούν η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μακάμπι, η Μπαρτσελόνα και ο Παναθηναϊκός. Για τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντικό το ματς που ακολουθεί, με την Αλμπά, και για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς, αφού ψάχνει μία μεγάλη εκτός έδρας νίκη. Στον άλλο όμιλο βλέπουμε μία πολύ θετική έκπληξη, τη Νίζνι, η οποία είναι μία πολύ επικίνδυνη ομάδα, τη Λαμποράλ Κούτσα που παίζει καλύτερα τον τελευταίο καιρό και τη Μάλαγα, η οποία είναι πρώτη στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά στο Top-16 δεν έχει νίκη. Είναι πιο σκληρός, πιο δυνατός ο όμιλος του Ολυμπιακού». 

-τα φαβορί να φτάσουν στο Final Four της Ευρωλίγκας: «Μιλώντας πάντοτε με τα σημερινά δεδομένα, βλέπουμε μία πολύ καλή και σοβαρή σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού ΤΣΣΚΑ, που δείχνει και χαρακτήρα στα παιχνίδια ως τώρα. Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ασταθής, αλλά έχει παίκτες με ατομικό ταλέντο, που μπορούν να κερδίσουν παιχνίδια. Ούτε η Μπαρτσελόνα έχει σταθερότητα, καθώς εκτός από τις πολλές αλλαγές που έκανε στο ρόστερ, έχει πληγεί από τραυματισμούς βασικών της παικτών, όπως ο Ναβάρο και ο Όλεσον. Γενικά πέρα απ’ την ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν σταθερές ομάδες μέχρι στιγμής, οπότε όλα είναι ανοιχτά…». 

-τη δυναμική επάνοδο της ΑΕΚ και την Α1 γενικότερα: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό που η ΑΕΚ επανήλθε στην Α1, που κάνει τα σωστά βήματα και ο κόσμος βρίσκεται κοντά. Γενικότερα το πρωτάθλημα της Α1 έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και βλέπουμε ανταγωνιστικά παιχνίδια. Το ξέρω ότι όλοι σκέφτονται πώς θα σπάσει το δίδυμο της κορυφής, αλλά αυτό θέλει και χρόνο και χρήμα. Με τα δεδομένα που λειτουργούν οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα, γίνεται πολύ καλή δουλειά. Το βλέπουμε και στον ΠΑΟΚ…». 

-το γεγονός ότι οι Έλληνες προπονητές είναι περιζήτητοι και στο εξωτερικό: «Το λέω εδώ και πολλά χρόνια, ότι οι Έλληνες προπονητές είναι πολύ καταρτισμένοι και μπορούν να δουλέψουν σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται και στην πράξη, διότι –εκτός απ’ τις γνώσεις που διαθέτουν- στην Ελλάδα «μεγαλώνουν» με τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις που υπάρχουν στο δικό μας πρωτάθλημα, όπου αναγκάζονται να βρίσκουν λύσεις για τη συνολική λειτουργία της ομάδας τους, όχι αποκλειστικά για το αγωνιστικό κομμάτι. Κι αυτό το γεγονός τους προετοιμάζει για όλες τις συνθήκες που συναντούν, οπουδήποτε κι αν εργαστούν». 

-τους Έλληνες παίκτες: «Βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και υπάρχει φουρνιά από πίσω που σίγουρα θα διατηρήσει υψηλά και την Εθνική ομάδα, αλλά και τους συλλόγους μας… Είναι πολύ ευχάριστο που οι περισσότεροι διεθνείς διάγουν μία εξαιρετική σεζόν και μακάρι το καλοκαίρι να έχουμε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο, όταν θα κάνουμε την επιλογή για το Eurobasket».

Σχετικά άρθρα