Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Προβλήματα με γονείς: Πώς τα λύνουμε σε κάθε ηλικία;
Προβλήματα με γονείς: Πώς τα λύνουμε σε κάθε ηλικία;  thumbnail

Kατερίνα, 30 ετών

Προβλήματα με γονείς: Πώς τα λύνουμε σε κάθε ηλικία;

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Καλησπέρα σας Είμαι 30 ετών κι είμαι παντρεμένη στο εξωτερικό. Η σχέση μου με τους γονείς μου εδώ και χρόνια έχει τα πάνωκάτω κι αυτό γιατί οι γονείς μου δε συμφώνησαν πότε με την επιλογή μου να φύγω από την Ελλάδα λόγω κρίσης στα 26 μου κι ειδικά όταν αποφάσισα να δουλέψω σε άλλο τομέα από αυτό που σπούδασα. Είχαμε καβγάδες όποτε βρισκόμασταν από κοντά αλλά κι απο τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μας Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν στα 28 μου αποφάσισα να παντρευτω. Η μητέρα μου ενώ φαινόταν χαρούμενη με την επιλογή μου ακόμη και την ημέρα του γάμου μου με έβριζε και δε δίστασε να χειροδικήσει εναντίον μου. Ο λόγος όπως αναφέρει είναι ότι είναι ντροπή μου που έφυγα και την παράτησα ότι αυτό δείχνει ότι στα δύσκολα τα παρατάω ότι όλο λάθη έχω κάνει στη ζωή μου κι ότι θα έπρεπε να πάω στο εξωτερικό για 3,4 χρόνια και μετά να γυρίσω πίσω ότι δε με έστειλαν να παντρευτώ Αυτή τη στιγμή είμαι έγκυος και τις γιορτές που περάσαμε μαζί πάλι τσακωθήκαμε Οταν έφυγα δε μου μιλούσαν κι απλώς κουνούσαν το κεφάλι τους για τις επιλογές που έχω κάνει Δε χρειάζεται να σας πω ότι δε μιλάμε σχεδόν ένα μήνα τώρα Φυσικά και έχω κάνει λάθη και θα κάνω κι άλλα αλλά φοβάμαι ότι δε θα γίνω καλή μαμά μια και που η κατάσταση με τους γονείς μου με έχει επηρεάσει πάρα πολύ…
Mας μεταφέρετε μια γλυκιά ανησυχία που βασανίζει τους περισσότερους νέους γονείς, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: «τι είδους γονιός, μητέρα θα γίνω;», «και αν κάνω κάτι λάθος;». Στην περίπτωσή σας όμως, η δύσκολη σχέση με την οικογένειά σας και ιδιαίτερα η μη αποδοχή της μητέρας σας σας προκαλούν περισσότερες ανησυχίες. Αναφέρομαι στην ανησυχία σας με την λέξη «γλυκιά» επειδή είναι αναμενόμενο μια μέλλουσα μητέρα να αναρωτιέται, να φοβάται, να σκέφτεται και να συγκρίνει με τους δικούς της γονείς. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει η σωστή συνταγή για να γίνουμε καλοί γονείς. Το να είστε αυθεντική και να προχωράτε αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά σας και αναγνωρίζοντας κάποια λάθη σας είναι μια πολύ καλή αρχή που έχετε ήδη κάνει. Ο καλός γονιός είναι κάτι περισσότερο από κάποιον που παρέχει ότι «πρέπει» στο παιδί του ή είναι πάντα σωστός μαζί του, μοιάζει μάλλον με την μητέρα ή τον πατέρα που ακούει, προσέχει, υποστηρίζει, κατευθύνει και περιορίζει αν χρειαστεί το παιδί, χωρίς να τα καταφέρνει πάντα το ίδιο καλά.


Αλλά αν εσείς, σαν μια μέλλουσα μητέρα, κινήστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, η μητέρα σας δεν το κάνει. Παρόλο που θα ήταν πολύ σημαντικό και βοηθητικό για σας να σας συμπαραστεκόταν η μητέρα σας τώρα που περιμένετε παιδί, εκείνη επιλέγει να σας δείχνει την δυσαρέσκειά της. Ωστόσο, μια μητέρα που επιλέγει να μην στηρίζει την κόρη της όταν είναι έγκυος ή όταν δουλεύει μόνη της σε μια ξένη χώρα, έχει τους λόγους της, μόνο που αυτοί οι λόγοι μπορεί να μην έχουν να κάνουν με σας. Ίσως, η δυσφορία της μητέρας σας να προέρχεται από την δική της ιστορία, την δική της ζωή και να εκφράζεται τώρα σε σας. Ίσως η μητέρα σας να είχε συναισθηματικές ανάγκες που δεν έχουν καλυφθεί, να μην άκουσε κανένας τι στ’ αλήθεια χρειαζόταν και τώρα να δυσκολεύεται πια να το εκφράσει. Ίσως η μητέρα σας να μην έλαβε όταν χρειάστηκε υποστήριξη, κατανόηση και βοήθεια από την δική της οικογένεια.


Όταν δημιουργούνται τέτοιου είδους συναισθηματικά ελλείματα σε μια γυναίκα, μπορεί αργότερα στην ζωή της να θελήσει να κρατήσει κοντά της το παιδί της, εξαρτώντας το από την ίδια, ώστε αφενός να μπορέσει να το στηρίξει συναισθηματικά μέσα από ένα σχήμα σχέσης που γνωρίζει επειδή το έζησε και αφετέρου να έχει κάποιον που θα συνεχίζει να τρέφει τις συναισθηματικές της ανάγκες. Όταν εσείς δεν ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες των γονιών σας να μείνετε κοντά τους ίσως οι γονείς σας φοβήθηκαν ότι θα σας χάσουν ή ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αλλαγή σας. Αν θέλετε λίγο αργότερα να ανοίξετε ένα κανάλι επικοινωνίας μαζί τους, θα πρέπει να τους αφήσετε τον χώρο να δουν και να καταλάβουν τι συμβαίνει σε εκείνους. Τι τους φοβίζει περισσότερο; Ότι δεν θα σας βλέπουν ή ότι δεν έχουν τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας επειδή έχετε αλλάξει; Δεν είστε εσείς υπεύθυνοι για τους γονείς σας ή για την συμπεριφορά τους, μπορείτε όμως, μετά την γέννηση του παιδιού σας να είστε περισσότερο υπομονετική μαζί τους και συγχρόνως σταθερή σ’αυτό που είστε και έχετε να τους πείτε.


Ότι και να συμβαίνει, εσείς μάλλον από κάπου βρήκατε (ίσως και από τους γονείς σας;) μια καλή κατεύθυνση για να αγαπάτε και να γίνετε μητέρα, σύμφωνα με την οποία μια σχέση μας δίνει το περιθώριο και την ασφάλεια να αλλάζουμε χωρίς να χάνουμε αυτούς που αγαπάμε. Είστε έτοιμη να βρείτε την δική σας σωστή αναλογία μεταξύ της σταθερότητας της σχέσης με την οικογένειά σας και της ευελιξίας να εξελίσσεστε και να αλλάζετε (και να κάνετε τα δικά σας λάθη).


 Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X