Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Πώς να πείσεις το παιδί σου να τρώει λαχανικά;
Πώς να πείσεις το παιδί σου να τρώει λαχανικά;  thumbnail

Πώς να πείσεις το παιδί σου να τρώει λαχανικά;


Την απάντηση στο σύνηθες ερώτημα πολλών γονέων "πως θα κάνω τα παιδιά μου να φάνε λαχανικά;" έδωσε μελέτη της Nestlé. Αφήστε τα μικρά σας να βοηθήσουν στην προετοιμασία του γεύματος.
"Τα παιδιά που μαγειρεύουν τρώνε περισσότερα λαχανικά", αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας της Nestlé, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.


Μάλιστα, οι μικροί που βοηθούν στην προετοιμασία του γεύματος καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με παιδιά που απέχουν πλήρως από τη η διαδικασία του μαγειρέματος. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé στη Λωζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές των παιδιών που συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματός τους με αυτά που επιλέγουν όταν δεν έχουν κάποια συμμετοχή. 
"Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών", αναφέρει ο διατροφολόγος Dr. Klazine van der Horst, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που πραγματοποίησαν τη μελέτη.


"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά", πρόσθεσε.


Η έρευνα


Σαράντα επτά γονείς μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας έξι έως δέκα ετών, ανέλαβαν να ετοιμάσουν ένα γεύμα με ποικιλία υλικών, όπως στήθος κοτόπουλο, σαλάτα, κουνουπίδι και ζυμαρικά.


Τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα βοήθησαν στην προετοιμασία του φαγητού, ετοιμάζοντας τη σαλάτα και βοηθώντας τους γονείς τους να πανάρουν το κοτόπουλο. Τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν, όσο οι γονείς τους ετοίμαζαν το γεύμα μόνοι τους.


Τα παιδιά που μαγείρευαν μαζί με τους γονείς τους έφαγαν σχεδόν 76% περισσότερη σαλάτα και 27% περισσότερο κοτόπουλο, καταναλώνοντας συνολικά 25% περισσότερες θερμίδες.


Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η συμμετοχή στην προετοιμασία του γεύματος βελτιώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, καθώς εκείνα που μαγείρεψαν αισθάνθηκαν περισσότερα θετικά συναισθήματα, μεταξύ αυτών και υπερηφάνεια για τον εαυτό τους.


Οι διατροφολόγοι, που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσαν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά να μαγειρεύουν μαζί, όχι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων στο διατροφικό κομμάτι, αλλά και επειδή επιτρέπει να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί.


Υπήρξε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του συνολικού χρόνου που δαπανήθηκε για την προετοιμασία του γεύματος και του χρόνου που δαπανήθηκε για τη κατανάλωσή του, καθώς και το επίπεδο απόλαυσης που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά που περνούν χρόνο στην κουζίνα, θα περάσουν περισσότερο χρόνο και στο τραπέζι και θα το απολαύσουν και περισσότερο.


Μια άλλη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και τη Nestlé και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, έδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, καταναλώνουν και μεγαλύτερη ποσότητα.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X