Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Βιολογική ηλικία του αναπαραγωγικού συστήματος – Πώς υπολογίζεται;
Βιολογική ηλικία του αναπαραγωγικού συστήματος - Πώς υπολογίζεται; thumbnail

Νιόβη, 34 ετών

Βιολογική ηλικία του αναπαραγωγικού συστήματος – Πώς υπολογίζεται;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς μια γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί τη βιολογική της ηλικία; Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ή αυτό φαίνεται από ένα γενικότερο τσεκαπ ή από το τεστ παπ όσον αφορά το αναπαραγωγικό της σύστημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων


Στο ερώτημα απάντησε ο Μακρής Γιώργος – Μάριος, Γυναικολόγος – ΜαιευτήραςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η βιολογική ηλικία του αναπαραγωγικού συστήματος ορίζεται από την εμμηνόπαυση. Εάν είστε πριν την εμμηνόπαυση και αυτή πλησιάζει τότε αυτό ελέγχεται από τις μετρήσεις των ορμονών FSH, LH, E2. Εάν απέχετε από την ηλικία αυτή και ενδιαφέρεστε για να μάθετε τη βιολογική ηλικία ή την εφεδρεία των ωοθηκών σας, κάτι που συνδέεται με την επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη, τότε μετράμε την ΑΜΗ.
 
Με εκτίμηση,

Μακρής Γιώργος- Μάριος, MD, MSc,
Γυναικολόγος- Μαιευτήρας,
Ειδικός Γυναικολόγος Ογκολόγος (EBCOG- ESGO accreditation ),

Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Γ Μ/Γ κλινικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Γ. Νοσοκομείο "Αττικό",
Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής "Johannes Gutenberg", Mainz, Γερμανίας,
Ιατρείο: Λεωφ. Κηφισιάς 25, Αμπελόκηποι

 
Makris George- Marios, MD, MSc,
Obstetrician- Gynecologist,
Gynaecologic Oncologist ( EBCOG-ESGO accreditation )


 


 


Διαβάστε επίσης για τη γονιμότητα στις γυναίκες


Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν οικογένεια αργότερα, οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της ηλικίας στη γυναικεία γονιμότητα αυξάνονται.


Η γυναικεία γονιμότητα κορυφώνεται από τα 16 έως τα 24. Μειώνεται προοδευτικά έως τα 35 και μετά πέφτει δραματικά. Στα 40, η γονιμότητα σας είναι μισή απ’ ό,τι στα 35. Γύρω στα 40, μπορεί να χρειαστείτε πολύ περισσότερο χρόνο για να συλλάβετε, ενώ ενδέχεται να δυσκολευτείτε γενικά να μείνετε έγκυος. Είναι σημαντικό να ξέρετε, όμως, ότι η βιολογική και η σωματική ηλικία διαφέρουν πολύ σε ορισμένους ανθρώπους. Μερικές γυναίκες στα 30 έχουν βιολογική ηλικία 25 ετών και άλλες 40. Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η προηγούμενη και τωρινή υγεία και η κατασκευή. Μερικές γυναίκες συλλαμβάνουν φυσικά στα 44 γιατί είναι πολύ υγιείς. Παρόμοια, υπάρχει μεγάλη διακύμανση και στους άνδρες. Αν ακολουθούν υγιή τρόπο ζωής, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους περισσότερο.

Πού οφείλεται η μείωση της γονιμότητας των γυναικών;


Στις γυναίκες, η κυρία αιτία πτώσης της γονιμότητας με την ηλικία είναι η μείωση της ποσότητας των ωαρίων. Ένα κορίτσι γεννιέται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωοθυλάκια (που περιέχουν άωρα ωάρια), αλλά στην εφηβεία δεν μένουν παρά γύρω στα 300.000, τα οποία στην ηλικία των 12-13 είναι σε ώριμη φάση. Σε κάθε έμμηνο κύκλο, ένα ωάριο (μερικές φορές δύο) ωριμάζει και ελευθερώνεται από το ωοθυλάκιο, έτοιμο να γονιμοποιηθεί. Όσο  μεγαλύτερη είναι η γυναίκα, τόσο λιγότερα ωάρια έχει.  Και η ποιότητα των ωαρίων- πόσο έτοιμα είναι να εξελιχθούν σε έμβρυα- μειώνεται με την ηλικία, οπότε υπάρχουν λιγότερα ωάρια καλής ποιότητας διαθέσιμα για γονιμοποίηση.


Γιατί μειώνεται η ποιότητα των ωαρίων;


Η ποιότητα των ωαρίων καθορίζεται βασικά από δύο παράγοντες: τον αριθμό των χρωμοσωμάτων που περιέχουν και την ενέργεια που τους παρέχεται. Το ωάριο πρέπει να έχει τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων και να μπορεί να τα συνδυάσει με το σπέρμα. Μερικά ωάρια απλώς δεν έχουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων- συμβαίνει από τη φύση- οπότε δεν είναι δυνατή μια επιτυχής εγκυμοσύνη. Τα ωάρια απαιτούν ενέργεια για να διαιρεθούν μετά τη γονιμοποίηση.  Αυτή παρέχεται από μικροσκοπικά στοιχεία των κυττάρων, τα μιτοχόνδρια, που μετατρέπουν την καύσιμη ύλη σε ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την ηλικία. Έτσι, ένα ωάριο που γονιμοποιείται μπορεί να μην έχει ενέργεια, οπότε δεν θα είναι σε θέση να διαιρεθεί.


Η ποιότητα του ωαρίου καθορίζει την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει και να διατηρήσει την εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Ένα ωάριο κακής ποιότητας, αν και γονιμοποιημένο, μπορεί να μην εμφυτευθεί σωστά στη μήτρα. Αλλά και ωάρια που εμφυτεύονται με επιτυχία μπορεί να μην είναι αρκετά υγιή για να συντηρηθούν, οπότε οδηγούμαστε σε αποβολή.


Aπόσπασμα από το βιβλίο "Η Εγκυμοσύνη μου" της Dr. Virginia Beckett, Εκδόσεις Διόπτρα


AdTech Ad
 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X