Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βόμβα Reuters: «Οχι» σε όλα από τη Γερμανία στην Ελλάδα
Βόμβα Reuters: «Οχι» σε όλα από τη Γερμανία στην Ελλάδα   thumbnail

Βόμβα Reuters: "Οχι" σε όλα από τη Γερμανία στην Ελλάδα
«Φωτιά» βάζει νέο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που αναφέρει πως το Βερολίνο θα πει «όχι» σε όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και θα καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.


Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, το οποίο, κατά το πρακτορείο, συντάχθηκε για να παρουσιαστεί στο EuroWorkinkg Group που θα γίνει αύριο, η Ανγκελα Μέρκελ λέει όχι σε φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επαναπροσλήψεις και ακυρώσεις προσλήψεων και καλεί την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.


Η διαρροή του εγγράφου έρχεται τη στιγμή που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και, αλλά και ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.


To γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει η τρόικα ως έχει. Ζητεί επίσης από την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις για αποπληρωμή χρεών έναντι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης EFSF, καθώς και τα διακρατικά δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.


Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών Αρχών της χώρας.


Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν την πληρωμή τόκων της τάξης του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να κλείσει το εναπομένον κενό στον προϋπολογισμό 2015, ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος.


Η Γερμανία ζητεί επίσης από την Αθήνα να τιμήσει την συμφωνία μείωσης της απασχόλησης στην γενική κυβέρνηση κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμόσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τον ισχύοντα κατώτατο μισθό και να διευρύνει την «αποκέντρωση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Το Βερολίνο ζητεί να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις αερολιμένων, επιχειρήσεων ενέργειας και ακινήτων και να υποστηριχθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.


«Στην βάση των παραπάνω παραμέτρων, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας με την Ελλάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν περισσότερα –σε διμερή βάση καθώς και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου,» αναφέρεται στο έγγραφο.


Δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές θέσεις, οι οποίες δείχνουν να μην συνυπολογίζουν την πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, τις ευρύτερες συνομιλίες στην ευρωζώνη για το ζήτημα, τονίζει το πρακτορείο Reuters.


axortagos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X