Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Μόλυνση του τατουάζ. Τι να κάνω;
Μόλυνση του τατουάζ. Τι να κάνω; thumbnail

Σάκης, 28 ετών

Μόλυνση του τατουάζ. Τι να κάνω;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπέρα σας. Έχω κάνει τατουάζ και είχε ξεράθει για λίγο και τώρα με την κρέμα που αγόρασα και λίγο που το βρέχω είναι λίγο καλύτερα. Αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες το πρόβλημα είναι οτι έχει κοκκινίσει το τατουάζ σαν να έχει μολυνθεί, τι να κάνω; Είμαι σίγουρος ότι οι βελόνες και όλα τα υλικά ήταν καινούρια και μιας χρήσης. Πώς φεύγει η κοκκινίλα;


Στο ερώτημα απάντησε η Αμαλία Τσιατούρα, ΔερματολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
«Ειδικά τις πρώτες μέρες, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα υγιεινής της περιοχής, μπορεί να εισχωρήσουν μικρόβια και να έχουμε επιμόλυνση. Θα πρέπει, λοιπόν, να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο προτού προτείνουμε οτιδήποτε και να εξεταστείς από δερματολόγο»


Με εκτίμηση,
Δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια του Δερματολογικού τμήματος της κλινικής Cosmetic Derma Medicine


 


 


 
Άρθρο του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Χριστόφορου Τζερμιά


 
Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.


Τα τατουάζ, πολύ δημοφιλή από την παλαιολιθική εποχή, γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης.


Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν και από τη δημοτικότητά τους, είναι επίσης δημοφιλής η ανάγκη να αφαιρεθούν για αισθητικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις η αφαίρεσή τους είναι αναγκαία (π.χ. εμφάνιση αλλεργίας στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο τατουάζ).


Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν.


Μέχρι τώρα οι μέθοδοι για την αφαίρεση των τατουάζ που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι εμπειρικοί τρόποι, (χρήση καυστικών ουσιών όπου χρησιμοποιούνται διάφορα οξέα, ενέσεις ερεθιστικών ουσιών), ή χειρουργικοί, όπως αφαίρεση με μηχανικό τρόπο (Dermabrasion), διαθερμία, κρυοχειρουργική, χειρουργική αφαίρεση και παλαιού τύπου Lasers, μέθοδοι εξαιρετικά επώδυνες, με φτωχά αποτελέσματα( ιδιαίτερα σε τατουάζ μεγάλης έκτασης), και με μεγάλη συχνότητα πρόκλησης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ουλές και αλλαγές στην ποιότητα και στη χρώση του δέρματος (υπερμελαγχρώσεις ή υπομελαγχρώσεις).


Τα δεδομένα όμως σήμερα στην αφαίρεση των τατουάζ έχουν αλλάξει.


Είναι δυνατή η αφαίρεσή τους σχεδόν ανώδυνα, αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες.


Δίνουμε τις λύσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα και πολυχρωματικά τατουάζ με την συνδυαστική δράση διαφορετικών τύπων LASER.


Τα εξελιγμένα παλμικά Q-Switched LASERS, βασισμένα στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δρουν στο στόχο αφήνοντας σχεδόν ανέπαφο και άθικτο το υπόλοιπο δέρμα. Η ενισχυμένη δέσμη του LASER απορροφάται εκλεκτικά από τα χρωματοφόρα σωματίδια του τατουάζ τα οποία θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια,, και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα μέσω της λεμφικής οδού(φαγοκυτταρώνονται από ειδικά αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τα λεγόμενα μακροφάγα). Για την εξάλειψη των διαφορετικών χρωμάτων απαιτείται η χρήση διαφορετικών μηκών κύματος δηλαδή διαφορετικών τύπων LASER. Η απειροελάχιστη διάρκεια της φωτεινής δέσμης δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην επιδερμίδα.


Έτσι, ουλές, αλλαγές στη χρώση του δέρματος ή ατροφία, είναι σπάνια φαινόμενα, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, όπου παρατηρούνται συχνά.. Η διαδικασία είναι ή μπορεί να γίνει πολύ καλά ανεκτή, με τη χρήση εξελιγμένων τοπικών αναισθητικών.


Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των τατουάζ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ( χρώμα, είδος χρωστικής, παλαιότητα, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, ανατομική περιοχή, «ποιότητα» δέρματος).


Συνήθως τα παλιά τατουάζ χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες (περίπου 6 συνεδρίες) σε σχέση με τα πρόσφατα, με μεσοδιαστήματα διάρκειας 2,5μηνών. Τα πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες και πολλές φορές μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών.Ταξινόμηση των Τατουάζ

Τύποι Τατουάζ Τύπος Χρωστικής Συγκέντρωση Χρωστικής Βάθος Χρωστικής
Επαγγελματικό Οργανιμεταλλικές Πυκνή Βαθιά
Ερασιτεχνικό Ινδική Μελάνη Αραιή Ποικίλη
Αισθητικό Οξείδια Μετάλλων Αραιή Επιφανειακή
Τραυματικό Άνθρακας Μέταλλα Ποικίλη Ποικίλη
Ιατρικό Ινδική Μελάνη Αραιή Επιφανειακή

Χωρίζονται :  1.  Σε παλιά ( άνω της 5ετίας )

  2.  Σε πρόσφατα (κάτω της 5ετίας )

  3.  Σε μονοχρωματικά

  4.  Σε πολυχρωματικά


Αντιμετώπιση


Μέσω των LASER επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, οι κρύσταλλοι της μελάνης διασπώνται σταδιακά σε μικρότερους έτσι ώστε να γίνονται απορροφήσιμοι από τον οργανισμό.

 


Q – Switch Lasers


532nm -> ΟΛΑ τα χρώματα ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
1064nm -> Ανθεκτικά ΜΠΛΕ ή ΜΑΥΡΟ χρώμα
755 nm -> ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα, ΜΠΛΕ ή ΜΑΥΡΟ χρώμα


Αριθμός Συνεδρίων


Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται εξαρτάται από την παλαιότητα ή όχι των τατουάζ. Συνήθως τα παλιά τατουάζ χρειάζονται λιγότερες συνεδρίες από τα πρόσφατα (περίπου 7 συνεδρίες ) με μεσοδιαστήματα 2,5 μήνες.
Τα πρόσφατα τατουάζ χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες και πολλές φορές μεγαλύτερα χρονικά μεσοδιαστήματα


Αποτέλεσμα


Και στις 2 περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς σημάδια και χωρίς ουλές.

 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X