Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / H ΕΚΤ σταματάει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
H ΕΚΤ σταματάει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ thumbnail

H ΕΚΤ σταματάει να δέχεται τα ελληνικά χρεόγραφα – Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ


Ενώ στις αγορές προκάλεσε αναταραχή και ανησυχία, η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εμμένει στις θέσεις της. "Δεσμεύομαι από τη λαϊκή εντολή", είπε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στον Μάριο Ντράγκι, σε νυχτερινή τηλεφωνική συνομιλία τους. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι με την κίνηση της ΕΚΤ ακείται πίεση προς το Eurogroup, για  να προχωρήσει γρήγορα στη σύναψη νέας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Οσον αφορά τις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκτιμάται ότι θα είναι μηδαμινές, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντλούν ρευστότητα από τον ELA.


Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι επικονώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει και να τον διαβεβαιώσει ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών διασφαλίζεται μέσω του Μηχανισμού ELA και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντράγκι αποσαφήνισε ότι είναι μιά κίνηση δημιουργίας κλίματος προς άσκηση πίεσης.


Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι  η κυβέρνηση του δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από διακηρυγμένους στόχους και επιδιώξεις και ότι ο ίδιος δεσμεύεται από τη λαϊκή εντολή.


Εκτός από το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που στέλνει η ΕΚΤ οι επιπτώσεις για τράπεζες είναι υπαρκτές. Το βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Για την επαναφορά αναγνώρισης του αξιόχρεου των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου η ΕΚΤ βάζει πλέον όρο την αποδοχή ενός νέου προγράμματος-μνημονίου.


Δεν είναι τυχαίο ότι η 11η Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία έχει ισχύ η απόφαση, είναι η επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 με 50 δισ. ευρώ.


Η αύξηση του ELA δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και τις σχετικές αποφάσεις τις παίρνει κάθε φορά αιτιολογημένα το Δ.Σ. της ΕΚΤ.Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ανανέωση για δύο εβδομάδες της παροχής ρευστότητας μέσω του ΕLA.


Η βασική επίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες είναι το κόστος δανεισμού. Οι τράπεζες μέχρι την 11η Φεβρουαρίου μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ προσφέροντας ως εγγυήσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο δανεισμού 0,05%.


Από την 11η Φεβρουαρίου και για δύο εβδομάδες θα έχουν το μαξιλάρι του ELA με επιτόκιο όμως 1,55%.


Ο δανεισμός μέσω του έκτακτου μηχανισμού μπορεί να εκτιναχθεί στα 50 δισ. ευρώ.


Αργότερα από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:


"Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.


Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.


Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας".


"Οι προτάσεις της Γερμανίας δεν θα γίνουν αποδεκτές"


Η κυβέρνηση εμφανίζεται ανήσυχη και προβληματισμένη, μετά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Ευρωτράπεζας, που πιέζει για την επίτευξη γρήγορης συμφωνίας με τους δανειστές. Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο του Βερολίνο.


Η Ελλάδα με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε τροχιά σύγκρουσης, ενώ οι τελευταίες συνεντεύξεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, που απειλεί με…έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ(!), φανερώνει πως οι πιέσεις θα ενταθούν και θα λάβουν διαστάσεις στραγγαλισμού της οικονομίας και της χώρας, έστω και αν εκτιμάται ότι δεν θα σπάσουν τελικά το σκοινί.


Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στα γερμανικό έγγραφο του Βερολίνου που διέρρευσε ενόψει του Eurogroup, αναφέρει τα εξής:


1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.


2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την "σκληρή τοποθέτηση" στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.


3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.


4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.


5. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.


 


Συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη


O υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί σήμερα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Σημειώνεται ότι γερμανικό έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters, εμφανίζει τη γερμανική να απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα. Σύμφωνα με το έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ζητώντας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών. Αντί αυτών, θα ζητά "εμπροσθοβαρή δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των καίριων μεταρρυθμιστικών μέτρων, που είναι αναγκαία, για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά".


Η Αθήνα απάντησε ότι "είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση", καθώς "προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης".


www.madata.gr


 


 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X