Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πόσο μοιάζει ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον μπαμπά του Γιώργο;
Πόσο μοιάζει ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον μπαμπά του Γιώργο;  thumbnail

Πόσο μοιάζει ο Γιάννης Βαρουφάκης με τον μπαμπά του Γιώργο;

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει τραβήξει τα βλέμματα του εγχώριου και του ξένου τύπου, όχι μόνο για τις αντιμνημονιακές του πολιτικές θέσεις αλλά και για την ροκ εμφάνισή του. Λένε πως πολλά μπορεί να καταλάβει κανείς για έναν άνθρωπο αν γνωρίσει τους γονείς του. Για να δούμε..Γιώργος Βαρουφάκης – ο μπαμπάς του


.


Μπαμπάς και γιος με αφοσίωση στην ακαδημαική καριέρα 


Ο Γιώργος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1925.Η αγάπη του για τη μεταλλουργική έρευνα στον χώρο της αρχαιολογίας είναι εκείνη που τον διατηρεί αιώνια νέο, λέει. Επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Χαλυβουργικής και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ασχολείται από το 1959 με την αρχαία τεχνολογία και ιδιαίτερα με τα μέταλλα και τον ρόλο που έπαιξαν στον ρυθμό ανέλιξης του πολιτισμού μας.


Ο Γιάννης Βαρουφάκης από την άλλη είναι ένας άνθρωπός, τον οποίον όταν τον δει κανείς πρώτη φορά, χωρίς να ξέρει το ποιόν του, είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί από το στυλ του. Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ένας απλά ντυμένος, γεροδεμένος, γοητευτικός τύπος με έξυπνο και κοφτερό βλέμμα, για τον οποίο μπορεί να υπoθέσει κανείς οτιδήποτε άλλο εκτός της πραγματικής του ιδιότητας: αυτήν ενός από τους πλέον αναγνωρισμένους οικονομολόγους παγκοσμίως. Να από που προέρχεται το γονίδιο της πολιτικής Ο Γιάννης Βαρουφάκης μεγάλωσε μέσα σε μια οικογένεια που η πολιτική ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης και όχι μόνο: 


Μιλώντας ο ίδιος στη δημοσιογράφο στην Κατερίνα ΙΑνέστη για τους γονείς του, είχε πει τον Φεβρουάριο του 2013: "Γεννήθηκα στο Παλαιό Φάληρο, με καταγωγή κυρίως από τo Kάιρο και την Κρήτη. Έχω μεγαλώσει με μια οικογένεια όπου το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική, με έντονες αντιπαραθέσεις. Ο πατέρας μου προερχόταν από την Αριστερά, είχε περάσει χρόνια στη Μακρόνησο και στην εξορία. Η μητέρα μου προερχόταν από μία συντηρητική οικογένεια. Η ίδια -για λόγους ιστορικών ατυχημάτων- στο πανεπιστήμιο ήταν ενταγμένη ακόμη και στην ακροδεξιά, θα έλεγα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ζούσα με τον Εμφύλιο Πόλεμο μέσα στο σπίτι μου. Βέβαια, πολύ γρήγορα, από τα πρώτα χρόνια που ήταν μαζί, οι γονείς μου συνέκλιναν προς την Κεντροαριστερά και οι δύο, αν και διατηρούσαν πάντα τις διαφορές τους. Ο πατέρας μου ψήφιζε ΕΔΑ, η μητέρα μου στη δεκαετία του '60 έγινε "παπανδρεϊκή". Μετά την πτώση της δικτατορίας ο πατέρας μου συνέχισε να ψηφίζει Κομμουνιστικό Κόμμα, η μητέρα μου ΠΑΣΟΚ, μέχρι που στη δεκαετία του '80 άρχισαν και οι δύο να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Κατά 80% οι συζητήσεις μας αφορούσαν την πολιτική. Ακόμη και όταν ζούσα στο εξωτερικό επί 23 χρόνια, όταν έπαιρνα τηλέφωνο τη μητέρα μου, το πρώτο πράγμα που συζητούσαμε ήταν οι πολιτικές εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν η κλασική Ελληνίδα μητέρα…".

Πατέρας και γιος πάντα αγαπούσαν την μόρφωση 


Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο κύριος Γιώργος Βαρουφάκης: 


 "Εγώ τον καμαρώνω γιατί είναι παιδί μου. Εσείς τώρα αν τον καμαρώνετε… Εγώ όχι μόνο τον καμαρώνω αλλά πιστεύω στο έργο του, στις ικανότητές του, τις διασυνδέσεις του που έχει στην Ευρώπη ολόκληρη και νομίζω ότι θα πάμε καλά, Σπούδασε ξέρετε οικονομικά στην Αγγλία και το διδακτορικό του μάθημα ήταν μαθηματικά. Έχει βαθιά μόρφωση και είναι άξιος. Ήξερα ότι ο γιος μου θα γίνει κάτι, γιατί ήταν παιδί που αγαπούσε τη μόρφωση, ήταν ανήσυχος και όλα αυτά βοήθησαν να φτάσει εδώ που έφτασε.


Και οι δυο θεωρούν την οικογένεια μια μεγάλη αξία στη ζωή. 


Αυτή είναι η Ξένια, η  κόρη του Γιάννη Βαρουφάκη  Δείτε φωτό της κορούλας του


Όπως ο Γιώργος Βαρουφάκης λάτρευε τον γιο του έτσι και ο υπουργός Οικονομικών έχει μεγάλη λατρεία στην κόρη του Ξένια. Μάλιστα ο τίτλος που έχει δώσει σε ένα από τα τελευταία βιβλία του είναι "Μιλώντας στην κόρη μου για την Οικονομία"! Ο πρώτος γάμος του Γιάννη – Η μετακόμιση στην Αυστραλία 


α βρετανικά χιόνια, όπως έχει πει, και η Θάτσερ ήταν οι αιτίες που θέλησε να φύγει από τη Γηραιά Αλβιόνα και, διόλου αναμενόμενα, βρέθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ο μεσογειακός αυθορμητισμός, η ροκ διάθεση και οι δηκτικές ατάκες του τον μετατρέπουν σε ροκ είδωλο, ειδικά μέσω της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής παρουσίας του, ενώ οι φοιτητές του στριμώχνονται στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αφού ξαφνικά τα οικονομικά έγιναν ένα συναρπαστικό μάθημα.


Τα δέκα χρόνια που έμεινε στην Αυστραλία ήταν, σχεδόν, και η διάρκεια της σχέσης του με την πρώτη του σύζυγο. Όταν τις τύχες των Αυστραλών ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Χάουαρντ (στους κόλπους της οποίας ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν κάθε άλλο παρά δημοφιλής), σήμανε η ώρα της επιστροφής του στα πάτρια εδάφη. Η Αυστραλιανή, με ελληνικές ρίζες σύζυγός του ταξίδεψε μαζί του σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν το γάμο τους, η οποία απέτυχε. Λίγο πριν, απέκτησαν ένα παιδί, τη 12χρονη σήμερα Ξένια, που μεταμορφώνει τον Γιάνη Βαρουφάκη σε χαζομπαμπά, που δε διαφέρει από κανέναν άλλο πατέρα στον πλανήτη. Η Ξένια ζει στο Σίδνεϊ, όμως η επικοινωνία της με τον πατέρα της είναι καθημερινή, μέσω Skype.Έμοιασε στον μπαμπά ή στη μαμά; 


"Είμαι πολύ περήφανος γιατί είναι καλός άνθρωπος, τίμιος και ηθικός. Ποτέ δεν έχει επηρεαστεί δυσμενώς από τη φήμη που έχει. Είναι όσο γίνεται πάντα απλός. Βέβαια και η μαμά του και εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου, αλλά και εμείς είμαστε απλοί. Και από εμένα και από την μητέρα του “πήρε”, η οποία ήταν φοβερή, πολύ έξυπνη, ήταν συνάδελφός μου έχει πει ο κύριος Γιώργος Βαρουφάκης. 

Στο πανεπιστήμιο γνωριστήκαμε, το ΄53 πήραμε το δίπλωμα, το ’54 παντρευτήκαμε και ζήσαμε μια πολύ ωραία ζωή ως το 2008 που έφυγε. Αγαπούσε πάρα πολύ τη μητέρα του. Ήταν άξια γυναίκα. Ήταν αντιδήμαρχος στο Παλαιό Φάληρο. Δεν την ένοιαζε ποιος είναι απέναντί της… Δεν την ένοιαζε να είναι αριστερός ή δεξιός, αλλά να νοιάζεται για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν λαμπρή γυναίκα."


Με τον ίδιο τρόπο λατρεύει και ο Γιάννης τη γυναίκα του Ο έρωτας, όπως λένε όλοι και παραδέχεται κι ο ίδιος ο Γιάνης, είναι κεραυνοβόλος – "σάμπως όλες μου οι σχέσεις να έγιναν για να καταλήξουν σε αυτή τη γυναίκα", θα δηλώσει σε συνέντευξή του για τη μοιραία γνωριμία του με τη δεύτερή του σύζυγο εικαστικό Δανάη Στράτου. Στο πρόσωπό της δεν θα βρει μόνο την ανατρεπτική εικαστικό -ο ίδιος θα δηλώσει ότι πάντα θαύμαζε το έργο της, που είναι γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους- αλλά και την περιπετειώδη γυναίκα που θα δεχτεί να υιοθετήσει κάθε αλλόκοτη -ως- και παρανοϊκή ιδέα του. Γυναίκα με ελεύθερο πνεύμα, γόνος της γνωστής πατρινής οικογένειας Στράτου που έφτιαξαν την Πειραϊκή – Πατραϊκή, δεν έχει πρόβλημα να ακολουθεί τον αγαπημένο της Γιάνη στις μόνιμες αναζητήσεις του. 

 


 

Ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα στο σπίτι του στην Αίγινα


 


 


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X