Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέα Μέτρα – «Δήλωσέ τα, προτού έρθει η Εφορία»
Νέα Μέτρα - «Δήλωσέ τα, προτού έρθει η Εφορία» thumbnail

Νέα Μέτρα – "Δήλωσέ τα, προτού έρθει η Εφορία"

Η υστέρηση των εσόδων, η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ τον πρώτο μήνα του χρόνου, έχει κινητοποιήσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να υπερκαλυφθούν οι απώλειες στις εισπράξεις.

Όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής", τα δύο αγκάθια που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα είναι, πρώτον, η στάση αναμονής την οποία τηρούν οι πολίτες για να ενταχθούν σε νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και, δεύτερον, η πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Όπως εξηγεί, οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ δεν αφορούν την τελευταία δόση του 2015 που πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά αυτές που θα προκύψουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στα μέσα του τρέχοντος έτους. Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα να μην εισπραχθούν από το κράτος η έκτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που αφορά το 2014.

"Ελάτε να πληρώσετε"

Το βάρος πλέον πέφτει στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, η οποία και λόγω της προεκλογικής περιόδου έχει θεριέψει, με τις αποδείξεις να αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις "δυσεύρετο είδος".

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Βήματος", ένα από τα σχέδια που πρόκειται να βρεθούν στο τραπέζι της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για άμεση αύξηση των εσόδων είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο.

Όσοι δεν το πράξουν και εντοπιστούν στη συνέχεια να μην μπορούν να δικαιολογήσουν την περιουσία τους θα πληρώσουν διπλάσιους και τριπλάσιους φόρους.

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών αρμόδια για τα έσοδα κυρία Νάντια Βαλαβάνη καθημερινά πραγματοποιεί συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ενώ πρόσφατα συναντήθηκε και με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου και της επισήμανε τον κομβικό ρόλο της ΓΓΔΕ στην είσπραξη των εσόδων, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της είπε πως δεν επιδιώκει την παραίτησή της.

Η παράταση του ΦΠΑ

Η απόφαση για την παράταση καταβολής του ΦΠΑ μπορεί να επηρέασε σε κάποιον βαθμό τα έσοδα αλλά δημοσιονομικά είναι ουδέτερη, γιατί όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου στο σύνολό του.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταστρώνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την είσπραξη των εσόδων, το οποίο θα έχει δύο στόχους: πρώτον, να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και, δεύτερον οι πολίτες να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με περισσότερες διευκολύνσεις.

Ωστόσο, ερώτημα παραμένει τι θα κάνουν οι πολίτες τις αποδείξεις που μαζεύουν, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ζήτημα.

Παράλληλα, η προσοχή εστιάζεται σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και σε υποθέσεις απάτης ΦΠΑ, ενώ η κυρία Βαλαβάνη εξετάζει να μεταβιβάσει ελεγκτικές αρμοδιότητες στο ΣΔΟΕ, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο πλέον και το κυνήγι έκδοσης αποδείξεων.

www.real.gr

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X