Αρχική / Υγεία / Ενδοκρινολογία/Διαβητολογία / Με πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1
Με πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 thumbnail

Με πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1


Ενώ στον γενικό πληθυσμό οι γυναίκες έχουν μερικά χρόνια μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με τους άνδρες, στην περίπτωση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 το πλεονέκτημα αντιστρέφεται και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κατά 40% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία) έναντι των ανδρών με την ίδια πάθηση.
Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, οι γυναίκες διαβητικές έχουν επίσης περίπου διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν ειδικά από καρδιά, σε σχέση με τους άνδρες διαβητικούς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό είναι κατά 37% μεγαλύτερος στις γυναίκες ασθενείς.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ Χάξλεϊ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα διαβήτη και ενδοκρινολογίας «Lancet Diabetes & Endocrinology», ανέλυσαν (μεταανάλυση) τα στοιχεία από όλες τις έρευνες των τελευταίων 50 ετών σχετικά με τη θνησιμότητα των διαβητικών. Οι μελέτες από όλο τον κόσμο (συνολικά 26) αφορούσαν συνολικά 214.114 ανθρώπους.
«Κατά μέσο όρο οι γυναίκες ζουν παραπάνω από τους άνδρες. Όμως, όπως δείχνουν τα ευρήματά μας, στις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 αυτή η ″γυναικεία προστασία″ φαίνεται να χάνεται και οι θάνατοι είναι περισσότεροι από ό,τι στους άνδρες με την ίδια ασθένεια», δήλωσε η Ρέιτσελ Χάξλέϊ. Ο διαβήτης τύπου 1 (λεγόμενος και «παιδικός») αυξάνεται παγκοσμίως και τα σχετικά περιστατικά στα παιδιά έως 14 ετών είναι κάθε χρόνο αυξημένα κατά 3% έναντι του 1989. Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, αδυνατώντας να παράγει την αναγκαία ορμόνη ινσουλίνη, ώστε να ρυθμίσει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.
Ο ζωτικός ρόλος των μικροβίων Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της, από ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Ράμνικ Ξαβιέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cell, Host and Microbe», δείχνει ότι πριν την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 σε ένα παιδί, προηγούνται αλλαγές στην κοινότητα των μικροβίων (μικροβίωμα) στο έντερό του. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αισθητή μείωση στον αριθμό των «καλών» μικροοργανισμών που προωθούν την υγεία του εντέρου.


www.virus.com.gr


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X