Αρχική / More / Εργασιακά / Ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς απαντά στις ερωτήσεις σας.
Ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς απαντά στις ερωτήσεις σας. thumbnail

Ο εργατολόγος Λεωνίδας Παππάς απαντά στις ερωτήσεις σας.

Οι αναγνώστες του boro.gr ρώτησαν και  ο Δικηγόρος-Εργατολόγος κ.Λεωνίδας Παππάς έδωσε εξατομικευμένες απαντήσεις. Στείλτε και εσείς το ερώτημά σας στο info@boro.gr 
Ερώτηση: Η μητέρα μου παίρνει σύνταξη χηρείας του δημοσίου και σε λίγο θα συμπληρώσει τριετία.Επίσης έχει γεωργικό εισόδημα Θα περιοριστεί η σύνταξή της στο 50 μετά την πάροδο της τριετίας ,αν διακόψει τη γεωργική ασχολία θα εξακολουθεί να λαμβάνει το ίδιο ποσό;


Απάντηση: Ναι, θα μειωθεί στο μισό, εκτός εάν σταματήσει να ασφαλίζεται στον ΟΓΑ.


 


Ερώτηση: 33 ένσημα ΙΚΑ μήνα αύγουστο 19982 Διορισμός στην Εθνικη Τράπεζα 241839484 και για 21 μηνες στρατιωτικη θητεία και μετά ανελειπώς εργάζομαι στην ΕΤΕ.


Απάντηση: Πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας. Εξαγορά στρατού για θεμελίωση στα 58. Καμία άλλη εξαγορά.


 


Ερώτηση: Μπαίνοντας στον ιστοτοπο του ΙΚΑ για να δω τα ένσημά μου παρατηρώ ότι δεν έχουν περσατεί 200 ένσημα το 1995.Στην καρτέλα των ενσήμων μου επειδή ο εργοδότης μου είχε πελάτη το ΙΚΑ έγινε συμψηφισμός και δεν έχουν κολληθεί ένσημα έχει μπει όμως υπογραφή της υπαλλήλου του ΙΚΑ που δηλώνει ότι ήμουν ασφαλισμένη το διάστημα αυτό.Το ίδιο έγινε και το 1994 αλλά εκεί τα έχουν περάσει.Σε επικοινωνία μου με την υπηρεσία αυτή μου είπαν ότι περνούν ότι βλέπουν στα χαρτιά τους υπάρχει περίπτωση να χάσω τα ένσημά μου δεδομένου ότι θέλω το φθινόπωρο θέλω να βγω σε σύνταξη ως μητέρα ανηλίκου και να μην μπορώ επειδή εργαζόμουν στην Αθήνα και τώρα μένω Ιωάννινα υπάρχει κάποιο γραφείο που μπορεί να αναλάβει τη διαδικασία αυτή; Ευχαριστώ.


Απάντηση: Μην ανησυχείτε. Εάν δεν έχετε στα χέρια σας τις καρτέλες ενσήμων (ΔΑΤΕ), τότε μπορείτε να υπόβάλετε ΥΔΑΑΒ στο ΙΚΑ του τόπου κατοικίας σας και αυτό θα την διαβιβάσει αρμοδίως στο ΙΚΑ Αθηνών.


 


Ερώτηση: Καλημερα είμαι στην 32η βδομάδα κυησης κατέθεσα τα χαρτια μητρότητας εχθές ειμαι 24 ετων και πέρνω απο τον εργοδοτη μου βαση νομου τον κατωτατο μισθο τώρα που την παρασκευη γινομαι 25 αυτοματα ανεβαινει ο μισθος μου η πρεπει να παω να ενημερωσω το λογιστηριο και το ικα εταμ για το επιδομα λοχείας οτι θα πρεπει να το αυξησουν βασικος μισθος τωρα ειναι 2283 με τριετια 114 τοσο γραφει τουλαχιστον το χαρτι μισθοδοσιας στην δουλεια.


Απάντηση: Καλό είναι να τους ενημερώσετε εκ των προτέρων.
 Ερώτηση:Είμαι γυναίκα 55 χρονών καθαρίστρια σε σχολείο και έχω βαρέα ένσημα στο ΙΚΑ από το 1994είμαι πολύτεκνη με ενήλικα παιδιά.Πότε μπορώ να βγω στη σύνταξη;


 


 Απάντηση: Εάν στις 31-12-2010 είχατε 4.500 ένσημα με τουλάχιστον 3.600 βαρέα, μπορείτε να φύγετε με πλήρη σύνταξη στα 55. Εάν τα 3.600 βαρέα συμπληρώθηκαν το 2011 στα 56 και εάν συμπληρώθηκαν το 2012 στα 57. Αλλιώς, στα 62.


 


Ερώτηση: Καλησπέρα σας,Χθες έκασουσα πρώτη φορά για το site σας και πήρα το θάρρως να σας κάνω και εγώ μια ερώτηση για ένα θέμα που με προβληματίζει. Χωρίς να θέλω να σας κουράσω αλλά λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρέπει να είμαι αναλυτικός, σας παραθέτω τα παρακάτω:


-Είμαστε 3 αδέρφια, Στέφανος , Νίκος , Ορέστης


-Ο πατέρας Κωνσταντίνος  που έχει πεθάνει πριν 4ετίας περίπου μας άφησε 2 καταστήματα και 1 διαμέρισμα στην Νιγρίτα.


 -Χωρίς να είμαι σίγουρος, ο πατέρας μου ενδεχομένως να είχε χρέως στην εφορία και επιπρόσθετα τα ακίνητα του τα είχε υποθηκεύσει για να να πάρει δάνειο ο αδερφός μου Στέφανος  για να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει την εταιρεία αρτοποιημάτων που έχει μέχρι και σήμερα.


 -Εκτός από τα δάνεια ο  Στέφανος πήρε και χρήματα από πρόγραμμα Leader.


 -Ο πατέρας μου είχε κάνει επίσης ενοικιαστήριο για πολλά χρόνια (το οπίο λήγει το 2018) να φαίνεται ότι νοικιάζει τα υπάρχοντα του στο  Στέφανο ούτως ώστε αν κάτι πήγενε στραβά με τις τράπεζες (μπορεί να είχε ήδη αρχίσει, π.χ να μην αποπληρώνονται οι δόσεις) να μην μπορούν να τα πάρουν οι τράπεζες.


 -Αφότου πέθανε ο πατέρας μου δεν ανοίχτηκε κάποια διαθήκη για να κάνουμε αποδοχή κληρονομιάς (μάλιστα δεν υπήρχε διαθήκη)


 -Εγώ έχω χειρόγραφη διαθήκη που δεν το γνωρίζουν οι άλλοι και δεν την έχουμε δημοσιεύσει(απλώς τελευταία τους ενημέρωσα ότι υπάρχει)


 -Αυτή τη στιγμή η εταιρία του  Στέφανου υφίσταται με άλλη επωνυμία. (εδώ και καιρό είναι με την επωνυμία της γυναίκας του Αμπατζίδου Αθηνάς).


 -Είναι άγνωστο επίσης αν τα χρέη αυτά στις τράπεζες έχουν ξεχρεωθεί ή έχουν πληρωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος έτσι ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμη η εταιρία (πάντως από λίγα που γνωρίζω ο Δημάδης Στέφανος προσπαθεί να ανοιχτεί περαιτέρω στις αγορές και δείνει ότι υπάρχει κέρδοφορία). Ο δικηγόρος είδε στο υποθηκοφυλάκιο ότι είναι υποθηκευμένα για 400.000€.


 – Ο  Στέφανος θέλει να ιδρύσει ΙΚΕ (στο όνομα της γυναίκας του) και για αυτόν τον λόγο πρέπει να εμφανίσει μισθωτήριο.


 -Ζητήθηκε σε Ορέστη και Νίκο να υπογράψουν χαρτί το οποίο θα ήταν στην ουσία υπεύθυνη δήλωση και θα ανέφερε ότι συμφωνούν να νοικιάσουν τα υπάρχοντα της κληρονομιάς στην Αμπατζίδου Αθηνά. Κάτι τέτοιο μου φάνηκε παράξενο και θεώρησα ότι εφόσον υπογράφω ένα τέτοιο χαρτι, αυτομάτως είναι σαν να κάνω αποδοχή κληρονομιάς (κάτι το οποίο μπορεί να μην θέλω αν η όλη υπόθεση μου αφήσει χρέη). Επιπρόσθετα θα είχα και φόρο από την εφορία (ΕΝΦΙΑ) λόγο ακίνητης περιουσίας και λόγο επιπλέον εισοδήματος. (σημειώνεται ότι στο Ε9 δεν δηλώθηκαν τα υπάρχοντα).


 -Μετά την άρνηση μου για υπογραφή της υπεύθυνης δήλωσης, ο δικηγόρος του  Στέφανου πρότεινε το λεγόμενο υπομίσθωμα κατά το οποίο δίνουμε την συγκατάθεση μας στην ουσία να μπορεί να ενεργήση ο Στέφανος σύμφωνα με τα αρχικά του σχέδια (δηλαδή την ίδρυση της ΙΚΕ) και μάλιστα να μην έχουμε πρόβλημα νομικό κανένα.


 -Γνωρίζω επίσης ότι μετά τον θάνατο του πατρός, είτε θέλεις είτε όχι, αν η αποδοχή ή απόρριψη της κληρονομιάς δεν γίνει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και περάσει καιρός, τότε είναι σαν να την αποδέχεσαι. Επίσης γνωρίζω ότι αν η διαθήκη που έχω στα χέρια μου συμφωνηθεί και από τα 3 αδέλφια ότι δεν είναι ψευδής + την παρουσία 1 μάρτυρα τότε αυτή μπορεί να δημοσιοποιηθεί στο δικαστήριο και να γίνει π.χ αποποίηση της το πολύ μέσα σε 4 μήνες. (αποποίηση θα γίνει αφού εξεταστεί από τράπεζες και υποθηκοφυλάκιο ότι είναι ασύμφορη η αποδοχή της).


 Το βασικό ερώτημα για την τρέχουσα κατάσταση είναι:


 1. Θα έχει πρόβλημα ο Ορέστης και ο Νίκος αν υπογράψουν αυτό το υπομίσθωμα;


 (πρόβλημα νοείται οποιασδήποτε φύσης)


 2. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα να υπογραφεί το υπομίσθωμα και στο μέλλον ο Ορέστης θέλει να εμφανίσει την κληρονομιά και να κάνει αποποίηση της κληρονομιάς για το λόγο του ότι βάση των στοιχείων θα αποδεικνύεται ότι αν κάνει αποδοχή κληρονομιάς τότε βρίσκεται χρεωμένος (χάνει δηλαδή αντί να κερδίζει), θα μπορέσει να το κάνει δεδομένου ότι έχει υπογραφτεί το μίσθωμα;Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.


 


Απάντηση: Να καταφύγετε σε δικηγόρο και λογιστή για να σας ενημερώσουν τι σας συμφέρει να κάνετε. Θεωρείται ότι έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς μετά την παρέλευση 4 μηνών από τον θάνατο του πατέρα σας.


 


 Ερώτηση: Ειμαι γεννημένος 28 ιανουαρίου 1953.Ασφαλίστηκα για πρωτη φορά Ιανουάριο 1980. Εκανα εχγείριση καρδιάς και βγήκα με αναπηρική 67 το 2003 και τη διατηρω μέχρι σήμερα.Είμαι ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ απόφοιτος ΑΣΥ Θεσσαλονίκης εργολήπτης δημοσίων εργων.Η σημερινή μου αναπηρική σύνταξη  είναι 116294 ευρώ. Μπορώ να τη μετατρέψω σε γήρατος και πόσο θα ειναι το ποσό; Ευχαριστώ.


 


 Απάντηση: Μόνο στα 67, γιατί τότε θα χρειάζεται τουλάχιστον 15ετία, ενώ εάν θέλετε να την τρέχετε νωρίτερα πρέπει να έχετε 40 χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι η αναπηρία δεν προσμετράται ως χρόνος ασφάλισης.


 


 Ερώτηση: Έχω εννιά χρόνια ασφαλιση στο ικα απο το 1981 και στη συνεχεια οαεε 25 χρονια.Εχω γεννηθει το 1953.Πότε περνω πλήρη συνταξη εστω και με εξαγορά πλασματικων χρονων εχω 2 παιδια.Ευχαριστώ


 


Απάντηση: Εάν στις 31-12-2012 έχετε (ΙΚΑ-ΤΕΒΕ) τουλάχιστον 30 χρόνια, μπορείτε να φύγετε στα 60 με τουλάχιστον 37 χρόνια (μπορείτε να κάνετε εξαγορές έως 5 ετών). Αλλιώς, στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια (εδώ δικαιούστε εξαγορές έως 7 ετών).


 


 Ερώτηση: Καλημερα σας Θα ήθελα να σας ρωτησω αν και ποτε μπορεί να βγεί σε συνταξη κανονικη ή μειωμενη ενας αντρας γεννηθης το 1956 με πρωτοασφάλιση την 1.1.1976 με συνολο ενσημων 7500 εκ των οποιων τα 586 βαρέα.Μπορεί να γινει ίσως και καποια αγορα ενσήμων του στρατού.Σας ευχαριστω.
Απάντηση: Στα 62 (2018), αρκεί να έχει τουλάχιστον 100 ημέρες /έτος την τελευταία 5ετία πριν το έτος υποβολής (2013-2014-2015-2016-2017).


 


 Ερώτηση: Είμαι γεννημένος την 15.10.1963 πατέρας 4 παιδιών έχω επιμέλεια από τον Α γάμο μου ενός 1 τέκνου που γεννήθηκε την 9.9.1993 και σπουδάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και από Β γάμο δύο 2 τέκνων που γεννήθηκαν την 11.8.2012 και 11.2.2014. Εργάστηκα και έχω ένσημα 15 περίπου για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1982 στον ιδιωτικό τομέα Κατόπιν υπηρέτησα 28 μήνες στον Ελληνικό Στρατο Δεκέμβριος 1983-Απρίλιος 1986 και για κάποιους μήνες σε παραμεθόριο περιοχή που ίσως να αναγνωρίζονται διπλοί σε περίπτωση που χρειάζεται αναγνώριση στρατού. Στη συνέχεια εργάστηκα ξανά στον ιδιωτικό τομέα 1986-1987 Στις 15.1.987 προσλήφθηκα σε ΟΤΑ με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά απο 1 χρόνο που έγινε αορίστου και εν συνεχεία μονιμοποιήθηκα 15.1.990 και εργάζομαι μέχρι σήμερα.


Ερωτήματα


 1. Θεμελιώνω δικαίωμα συνταξιοδότησης με ανήλικο το 2011 ή με τρία 3 τέκνα δεδομένου ότι τα 2 τελευταία γεννήθηκαν το 2012 και 2013 και αν όχι πότε;


 2. Μπορώ να αναγνωρίσω τη στρατιωτική θητεία πρέπει να υποβάλλω αίτηση εξαγοράς τώρα ή όταν υποβάλλω αίτηση για σύνταξη πότε με συμφέρει να το κάνω και πόσο περίπου είναι το ποσό εξαγοράς;


 3. Μπορώ με συμφέρει να αναγνωρίσω τον χρόνο των τέκνων ως συντάξιμο ή μόνο για θεμελίωση;


 4. Πότε μπορώ να συνταξιοδοτηθώ και πότε πρέπει να υποβάλω τα δικαιολογητικά καθώς και πόσο θα είναι με τα σημερινά δεδομένα το ποσό της σύνταξης κύριας και επικουρικής;


 5. Πόσο θα είναι το ποσό του εφάπαξ;


 


 


Απάντηση:Μόνο ως πατέρας ανηλίκου στα 52. Από εξαγορές τέκνων-στρατού το πολύ 1 έτος, γιατί αυτές γυρνούν στο 2010 και μπορεί να μας μπλοκάρουν (οι άνδρες που έχουν 25ετία στις 31-12-2010 δεν μπορούν να φύγουν με ανήλικο). Για ποσά σύνταξης και εφάπαξ δεν μπορεί να γίνει εδώ λόγος.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X