Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Νέα αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης
Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Νέα αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης thumbnail

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Νέα αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης


Του Ιωάννη Α. Ιγνατιάδη, Χειρουργού Ορθοπαιδικού-Μικροχειρουργού Χεριού και Αντιπροέδρου για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού-Άνω Άκρου.




Ως άριστα, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της  νέας αναίμακτης ενδοσκοπικής μεθόδου αντιμετώπισης  του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, σε σχέση με αυτά παλαιών χειρουργικών μεθόδων, στο  5th Annual meeting of American Society for Surgery of the Hand 2015, στις Μπαχάμες!


Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  21 με 24 Ιανουαρίου 2015  στις Μπαχάμες των ΗΠΑ με τη συμμετοχή εκατοντάδων διάσημων χειρουργών χεριού απ’ όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα της νέας ενδοσκοπικής μεθόδου, η οποία πραγματοποιείται  μέσα από οπή μόλις 1-1,5 εκατοστών, απέσπασαν τον θαυμασμό των συνέδρων γιατρών οι οποίοι τα αξιολόγησαν ως άριστα.


microaire-smartrelease-ectrΗ ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος  δεν αφήνει επώδυνες ουλές ή αντιαισθητικά σημάδια, ούτε  δυσκαμψία (αγκύλωση). H ανάρρωση και η επούλωση είναι ταχύτατη (4 με 7 ημέρες), ενώ η επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες (έως 2 εβδομάδες), όταν δεν πρόκειται για βαριά χειρωνακτική εργασία.


Η αναίμακτη ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται μέσα από οπή 1-1,5 εκατοστών. Στο εξωτερικό σε ποσοστό 90% το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, αντιμετωπίζεται με τη νέα μέθοδο. Mε την παλαιά μέθοδο (ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαριές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.


Η νέα μέθοδος, πραγματοποιείται πλέον και στη χώρα μας, αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Πραγματοποιείται με τοπική ή γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 25 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν. 


ΣΥΝΔΡΟΜΟ  ΚΑΡΠΙΑΙΟΥ  ΣΩΛΗΝΑ


Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,  είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο (1-5% του πληθυσμού). Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες, αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα  απ’ ότι τούς άνδρες.


Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και εργαζόμενους χειρώνακτες κυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα , στις εγκύους, τούς διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.


Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).


Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα,  ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα.


Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται  κατ’ αρχήν με κλινική εξέταση. Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης, όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Τελικά πάντα  επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα και έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία  σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΤΟΥ  ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ


Η ριζική θεραπεία είναι  η χειρουργική με τοπική η γενική νάρκωση,  καθώς η  ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή.


Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική (mini-open)  ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-1,5 εκατ.).


Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στο μέσον της παλάμης και δη επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δεν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα της παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον παλαμιαίο σύνδεσμο ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.


Επίσης ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου  τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα), ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι  μιάμιση  εβδομάδα.


Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των πέντε χρόνων, με ατροφία μυών, περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση, δεν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη και κάποιες φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη με μεγάλη τομή.


www.virus.com.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X