Η ΑΕΚ θυμάται…

Η ΑΕΚ πάει να συναντήσει ξανά τον Ολυμπιακό στην έδρα του με φόντο το Κύπελλο Ελλάδας και η ενότητα “Στιγμές ιστορίας” του www.aekfc.gr θυμάται μερικές από τις μεγάλες στιγμές της ομάδας μας στο άντρο του μεγάλου αντιπάλου.

Η ΑΕΚ επιστρέφει στην έδρα του Ολυμπιακού μετά από σχεδόν δύο χρόνια και για αγώνα Κυπέλλου μετά από μια δεκαετία. Οι μονομαχίες ανάμεσα στις δύο ομάδες στον πιο ιστορικό θεσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου μπαίνουν ξανά στη ζωή μας και θα είναι η 26η σύγκρουσή τους, έξι χρόνια μετά τον συναρπαστικό τελικό του 2009 στο ΟΑΚΑ που κρίθηκε στα πέναλτι. O Ολυμπιακός προηγείται οριακά με 13 επικρατήσεις έναντι 12 της ΑΕΚ.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 2005 που οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες σε διπλή αναμέτρηση, αφού από τότε μεσολάβησαν μόνο οι τελικοί του 2006 και του 2009. Ηταν τα ημιτελικά της σεζόν 2004-05 όταν η ΑΕΚ πήγε στο νέο «Γ. Καραϊσκάκης», συνοδευόμενη από τους οπαδούς της για πρώτη και τελευταία φορά, και αναγκάστηκε να παίξει παράταση με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Ζούλιο Σέζαρ. Η ΑΕΚ είχε χάσει 0-1 στο ΟΑΚΑ, στον αγώνα που οι παίκτες της σημάδεψαν πέντε φορές τα δοκάρια (!), ενώ στη ρεβάνς προηγήθηκε με τον Νίκο Λυμπερόπουλο και «έστειλε» τον αγώνα στην παράταση. Εκεί, με δέκα παίκτες, δεν άντεξε και έχασε με 2-1.

Η ΑΕΚ ήταν η ηθική νικήτρια σε εκείνες τις αναμετρήσεις, δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια παράδοση που έχει στις εκάστοτε έδρες του Ολυμπιακού (Καραϊσκάκη και ΟΑΚΑ). Στο Νέο Φάληρο είχε πάρει μεγάλες νίκες το 1983 με σκόρερ τον Θωμά Μαύρο και το 1997 με σκόρερ τον Ντέμη Νικολαϊδη, ενώ το 1996 είχε κάνει μια επιβλητική παράσταση νικώντας με 3-1 στο ΟΑΚΑ. Αλλά και τέσσερα χρόνια μετά, στο ίδιο γήπεδο, το τελικό 1-1 με σκόρερ της ΑΕΚ τον Βασίλη Λάκη μετά από ένα εντυπωσιακό ατομικό του σλάλομ, είχε αποτελέσει τη βάση της πρόκρισης που κατακτήθηκε με το 3-0 της Νέας Φιλαδέλφειας.

Σχετικά άρθρα