Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.
Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου. thumbnail

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα από πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο συνολικό πληθυσμό και είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στις ΗΠΑ.Στην Ευρώπη, σε μελέτη που έγινε το 2008 ο ΚΠΕ είναι μέσα στις 3 πιο κοινές μορφές καρκίνου (13,6 %) των συνολικών περιπτώσεων.


Στη χώρα μας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλασία και η ετήσια επίπτωση υπολογίζεται σε 7-8,7 ανά 100.000 πληθυσμού, με αυξητική τάση.


Το ενδιαφέρον των ερευνητών για την αιτιολογία και πιθανούς προστατευτικούς παράγοντες κατά του ca παχέος εντέρου ήταν πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια. Έτσι πραγματοποιήθηκαν αρκετές έρευνες για να διαπιστωθεί η αιτιολογία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου.


Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας, συμμετείχαν ασθενείς, και υγιείς ( απουσία νεοπλασματικής νόσου) εξομοιωμένοι ως προς το φύλο και την ηλικία.


Μέσω ημιποσοτικού ερωτηματολογίου εκτιμήθηκαν κοινωνικο-δημογραφικά, χαρακτηριστικά, ιατρικό- κλινικό ιστορικό, συνήθειες υγείας, διατροφής και κατανάλωσης ομάδων τροφίμων, συνήθειες σωματικής άσκησης κ.α.


Μετά από στατιστική ανάλυση προέκυψαν οι εξής στατιστικά σημαντικές διαφορές:


Κληρονομικότητα


το 41,2% των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου είχαν συγγενή που έπασχε από τη νόσο, γεγονός που τονίζει και επιβεβαιώνει ενδεχομένως την πτυχή της κληρονομικότητας.


Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κατανάλωσης φαγητού σε fast food


Οι ασθενείς κατανάλωναν σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό κόκκινο κρέας ( 76,5%) έναντι των μαρτύρων ( 41,2%) και καταναλώνουν φαγητό σε fast foods σε τριπλάσιο ποσοστό εβδομαδιαία απ ότι οι μάρτυρες


Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών


Οι ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου κατανάλωναν σε μικρή ποσότητα εβδομαδιαίως φρούτα και λαχανικά σε αντίθεση με τους υγιείς που το ποσοστό κατανάλωσης του είναι πάνω από το διπλάσιο, γεγονός που συμφωνεί με παλαιότερες μελέτες όπου συνδέουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως προστατευτικό παράγοντα για την εμφάνιση ca παχέος εντέρου.


Κατανάλωση ψαριών


Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενέις κατανάλωναν ψάρια σπάνια ή σχεδόν ποτέ κατανάλωναν ψάρια, σε αντίθεση με τους μάρτυρες, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον 1-2 φορές τη βδομάδα, γεγονός που ίσως δέιχνει ότι η κατανάλωση ψαριού να επιδρά προστατευτικά στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.


Χρήση και ποιότητα λαδιού όπου


Οι ασθενείς σε σχέση με τους μάρτυρες χρησιμοποιούν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό το ίδιο λάδι για τηγάνισμα, 2 περισσότερες φορές (73,5% έναντι 29,4% )


Κατανάλωση οσπρίων


ακριβώς τριπλάσια κατανάλωση από τους υγιείς (29,4% κατανάλωση από τους οι ασθενείς έναντι 88,2% κατανάλωση από τους υγιείς )


Κατανάλωση γλυκών


Οι ασθενείς κατανάλωναν γλυκά σε ποσοστό 70,6% έναντι των υγιών ατόμων οι οποίοι κατανάλωναν γλυκά σε ποσοστό 29,4%


Κατανάλωση αναψυκτικών


Τέλος παρατηρήθηκε ιδιαίτερη αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών από τους ασθενείς σε σχέση με του μάρτυρες (58,8% έναντι 5,9%, αντίστοιχα)


Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμφωνούν απόλυτα με τη βιβλιογραφία, γεγονός που θα πρέπει να μας κάνει να θορυβηθούμε ως άτομα και να δράσουμε, κάνοντας ορθές επιλογές για την σωστή πρόληψη έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου.


* οι ασθενείς ήταν νοσηλευμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Άργους και στο Γενικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, ενώ τα υγιή άτομα ήταν τυχαίο δείγμα από τις 2 πόλεις.


www.diatrofi.gr


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X