Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου,δεν φοβόμαστε τη ρήξη"
"Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου,δεν φοβόμαστε τη ρήξη" thumbnail

"Αποδεχόμαστε το 0% του Μνημονίου,δεν φοβόμαστε τη ρήξη"

«Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; 0%!», δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στη φιλολογία που αναπτύχθηκε μετά τις δηλώσεις του περί αποδοχής του 70% των μέτρων του προγράμματος.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι κατά τη διαπραγμάτευση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «εάν την έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει, τότε δεν διαπραγματεύεσαι». 

«Δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε εάν αποκλείσουμε τη ρήξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών διαχώρισε τη λογική του «τοξικού και καταστροφικού» Μνημονίου (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το «φύλλο συκής» των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα.

«Δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν τη νέα εποχή, τη νέα συμφωνία, με το Μνημόνιο. Γιατί να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα;» είπε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Το 70% αυτού του "φύλλου συκής", του καταλόγου που συνόδευε τη μνημονιακή λογική της πυραμιδικής λιτότητας, είναι είτε άνευ σημασίας είτε ανεξάρτητο από τη μνημονιακή λογική. Πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε; 0%. Αλλά συνολικά, αν το πάρουμε γραμμή προς γραμμή και ποσοτικά, γύρω στο 30% είναι το τοξικό μνημονιακό κομμάτι το οποίο θα απορρίψουμε».

«Το Μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα τελείωσε. Δεν τελείωσε όμως η συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε τι; Μια νέα συμφωνία» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: 

«Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια – και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Η "πανούργα τακτική μας" θα είναι χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές» ανέφερε.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την «στήριξη υπό όρους» που πρότεινε στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση (πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής).

Έχοντας διαδεχθεί στο βήμα τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε πως «αν δεν είσαι διατεθειμένος να πας σε ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι. Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά, ότι δυο-τρεις μέρες θα περάσουν, θα είσαι κλειδωμένος στις δυσάρεστες αίθουσες των Βρυξελλών, αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχθείς αυτό που θα σου δώσουν, τι θα συμβαίνει; Καλύτερα να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία μας, να μείνουμε με τις οικογένειές μας και να μας στείλουν με email την απόφασή τους, όπως συνέβαινε για πέντε χρόνια τώρα». 

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που προσέρχεται στο Eurogroup όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή. (…) Αντί να μας νουθετείτε να δηλώσουμε εκ προοιμίου ότι δεν διανοούμαστε τη ρήξη, να μας πείτε να μην διανοηθούμε να γυρίσουμε απ΄τις Βρυξέλλες χωρίς έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη. Και να μιλήσετε στους ομολόγους σας στην Ευρώπη, λέγοντάς τους αυτό που ζητά κι η κυβέρνηση: Τη δυνατότητα της διαβούλευσης στη βάση της λογικής και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος» ανέφερε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών.
www.axortagos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X