Αρχική / Σεξ / Γυναίκα / Πόνοι στο σεξ: Δες τι μπορεί να σου συμβαίνει
Πόνοι στο σεξ: Δες τι μπορεί να σου συμβαίνει  thumbnail

Πόνοι στο σεξ: Δες τι μπορεί να σου συμβαίνει

Η δυσπαρευνία είναι μια ψυχοσεξουαλική διαταραχή στην οποία μια γυναίκα αισθάνεται πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αποδίδεται σε παράγοντες όπως είναι οι γυναικολογικές παθήσεις (π.χ., κολπίτιδα, ενδομητρίωση, σαλπιγγίτιδα), σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία και μειωμένη διέγερση, σε δυσεπίλυτες διαπροσωπικές δυσκολίες, σε πρώιμα ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής (π.χ. σεξουαλική κακοποίηση ή τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες στο παρελθόν), σε χρόνιες δυσλειτουργικές πεποιθήσεις και ενδοψυχικές συγκρούσεις που κουβαλά μέσα της η γυναίκα και που άρρητα ταυτίζουν το σεξ με την ενοχή, το φόβο, το άγχος και την ντροπή.


Από τη συνεργάτιδά μας  Δρ. Μυρσίνη Κωστοπούλου Κλινική Ψυχολόγο-ΨυχοθεραπεύτριαΟι επιπτώσεις της δυσπαρευνίας στον ψυχισμό και στο σώμα της γυναίκας είναι ιδιαίτερα επώδυνες.


Συνήθως δυσκολεύεται να νιώσει ικανοποίηση από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να απέχει πλήρως από αυτή και να καταλήγει να εγκλωβίζεται σε διαπροσωπικές σχέσεις που την επιβαρυνθώ περισσότερο ως προς τη δυσκολία της. Συχνά κατακλύζεται από ενοχικές σκέψεις, από συναισθήματα θλίψης, απόγνωση και απελπισίας και από χαμηλή αυτοπεποίθηση. Χαρακτηρ στική είναι η σιωπή που περιβάλλει τη γυναίκα με δυσπανευρνία, μια σιωπή που την κλείνει περισσότερο στον εαυτό τι και διαιωνίζει στην πάροδο του χρόνου το σεξουαλικό πόνο. 


Η επιλογή της θεραπείας της δυσπαρευνίας σχετίζεται άμεσα με το αίτιο που την προκάλεσε. Ο εντοπισμός μιας οργανικής αιτιολογίας απαιτεί και άμεση ιατρική παρέμβαση. Η ψυχολογική στήριξη είναι σημαντική ακόμα και στις οργανικά αποδιδόμενες περιπτώσεις, οι οποίες συχνά δημιουργούν δευτερογενή ψυχολογικά συμπτώματα.


Σημαντική είναι η δημιουργία μιας σταθερής σχέσης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενης. στην οποία η γυναίκα θα νιώθει ζεστασιά, εμπιστοσύνη και αισιοδοξία. Τα χαρακτηριστικά αυτά θα συμβάλουν σε ένα πρώτο επίπεδο στην ανακούφιση της γυναίκας από τα αρνητικά της συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος και η ενοχή, αλλά και στην ενίσχυση της πίστης της ότι υπάρχουν λύση και ελπίδα. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία περιλαμβάνει την εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, τη βελτίωση της επικοινωνίας με το σύντροφό της, την επίλυση των διαπροσωπικών προβλημάτων τους, τον εντοπισμό και την αμφισβήτηση των βαθύτερων δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και των αυτόματων αρνητικών σκέψεων που ενεργοποιούνται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική πράξη και ποι διαμορφώνουν τη συναισθηματική κατασταση του ατόμου. 


 


Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο της Δρ. Μυρσίνης Κωστοπούλου "Μιλώντας για εμάς και τα προβλήματά μας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X