Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Oι κρίσεις κατάθλιψης στις γυναίκες: Τα συμπτώματα
Oι κρίσεις κατάθλιψης στις γυναίκες: Τα συμπτώματα  thumbnail

Mαρίνα, αναγνώστρια του boro.gr

Oι κρίσεις κατάθλιψης στις γυναίκες: Τα συμπτώματα

Αναγνώστριά μας ρωτά: Καλησπέρα εδώ και 2χρονια έχω φέρει στον κόσμο το ποιο αξιολατρευτο πλάσμα το κοριτσάκι μου από την πρώτη μερα που εμεινα έγκυος μέχρι κ σήμερα συνέχεια κλαίω πολλές φορές και χωρίς λόγο μου βγαίνει χωρίς να καταλαβω το γιατι και οσο περνάει ο καιρός μου συμβαίνει ολο κ πιο συχνά. Επίσης μερικες φορες αισθανομαι οτι ειμαι πολύ κουρασμένη και ας μην εχω κανει απόλυτως τίποτα και ο αντρας μου μου λεει συνέχεια οτι εχω πολλα νεύρα που αυτος  θεωρεί χωρίς λογο. Εγώ εγώ πάλι το αντίθετο. 


Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος, Πάνος Μυλωνάς  


Αγαπητή αναγνώστρια,


Γράφετε ότι κλαίτε συχνά και ότι αισθάνεστε κουρασμένη, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Αναφέρετε επίσης ότι υπάρχει μια ασυμφωνία με το σύζυγο σας σχετικά με τη συναισθηματική σας κατάσταση. Σας γράφω παρακάτω κάποιες γενικές πληροφορίες αλλά θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε στο γιατρό ή στο παιδίατρο σας. Δεν δίνετε πολλές πληροφορίες για την οικογενειακή σας κατάσταση και δεν αναπτύσσετε με πολλές λεπτομέρειες πώς αισθάνεστε. Ο γιατρός ή ο παιδίατρος σας γνωρίζει το ιστορικό σας και θα μπορέσει να σας βοηθήσει και να σας κατευθύνει πιο σωστά.


Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια θετική περίοδος, αλλά όχι πάντα, και όχι για κάθε γυναίκα. Οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη συχνά βιώνουν έντονα συναισθήματα και αναφέρουν εναλλαγές της διάθεσης τους. Είναι  μία πολύ κοινή εμπειρία και πιθανώς σχετίζεται τόσο με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης  όσο και τις μεγάλες αλλαγές που έχουν έρθει ή θα έρθουν – αλλαγές στο σώμα, νέες αρμοδιότητες και αλλαγές στη καθημερινή ρουτίνα. Περίπου μία γυναίκα στις 10 πάσχει από κρίσεις κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση του παιδιού.


Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πιο συχνή από ότι πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν.  Είναι ένα είδος κατάθλιψης που μερικές γυναίκες βιώνουν μετά τη γέννηση του βρέφους. Μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά συχνά δεν είναι εμφανής μέχρι να έχουν περάσει έξι μήνες. Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης είναι ευρεία και μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή διάθεση, αίσθημα ανικανότητας και δυσκολία στον ύπνο.


 Η αιτία της επιλόχειας κατάθλιψης δεν είναι σαφής, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα πολλών πραγμάτων: της φυσικής και συναισθηματικής πίεσης της φροντίδας ενός νεογέννητου μωρού, της έλλειψη ύπνου και των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν λίγο μετά την εγκυμοσύνη. Είναι επίσης μια ιδιαίτερη περίοδος άγχους για το ζευγάρι και την οικογένεια  και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Μπορεί να υπάρχουν οικονομικές ανησυχίες, προβλήματα στη σχέση ή λιγοστή κοινωνική και οικογενειακή στήριξη. 


Μερικές γυναίκες δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ή επιλέγουν να αγνοούν τα συμπτώματα τους, επειδή φοβούνται μήπως θεωρηθούν ως μια κακή μητέρα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια ασθένεια. Αν μια γυναίκα δεν αισθάνεται χαρούμενη μετά τη γέννα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάει ή δεν φροντίζει για το παιδί της 


Σαν ένα πρώτο στάδιο, σίγουρα απευθυνθείτε στο γιατρό ή στο παιδίατρο σας. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αν όντως πάσχετε από επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι μια προσωρινή κατάσταση, χρειάζεται την κατάλληλη υποστήριξη και αγωγή. Φροντίστε τον εαυτό σας, να κοιμάστε καλά, να ξεκουράζεστε. Μιλώντας σε άλλες γυναίκες ή ζευγάρια θα σας αποκαλύψει ότι δεν είστε μόνη στις εμπειρίες σας. Βλέποντας έναν ψυχοθεραπευτή ή ψυχολόγο επίσης δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Αυτό σημαίνει ότι είστε μια καλή μαμά που είστε πρόθυμη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να κρατήσετε το παιδί και τον εαυτό σας ασφαλείς και υγιείς.


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X