Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Boυλιμία: Ποιοι χαρακτήρες κινδυνεύουν περισσότερο;
Boυλιμία: Ποιοι χαρακτήρες κινδυνεύουν περισσότερο;  thumbnail

Boυλιμία: Ποιοι χαρακτήρες κινδυνεύουν περισσότερο;

Ορισμένοι άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να αναπτύξουν προβλήματα βουλιμίας.


Κείμενο του Dr Christopher Fairburn. Επιστημονική επιμέλεια Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Δρ. Γρηγόρης Σίμος. 


Γρηγόρης Σίμος


Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας πάνω σ’ αυτό το θέμα έχει επικεντρωθεί σε ασθενείς με ψυχογενή ανορεξία και κατά συνέπεια σχετίζεται περισσότερο με την ψυχογενή βουλιμία απ’ ό,τι με τη διαταραχή της βουλιμίας.


Απ' ό.τι φαίνεται, τα άτομα που παρουσιάζουν ψυχογενή ανορεξία είναι πολύ υπάκουα και ευσυνείδητα ως παιδιά.


Συνήθως είναι κάπως συνεσταλμένα και μοναχικά και δυσκολεύονται να έρθουν σε επαφή με τα άλλα παιδιά.


Επιπλέον, τείνουν να είναι ανταγωνιστικά άτομα και να επιδιώκουν την επιτυχία, θέτουν υψηλά στάνταρ και κάνουν τα πάντα για να ανταπσκριθσυν σ’ αυτά. Αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φαίνεται πως αποτελούν το προοίμιο της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της τελειομανίας. που παρατηρούνται σε πολλούς ασθενείς με ψυχογενή ανορεξία και ψυχογενή βουλιμία.


Η αναλυτική ψυχοθεραπεία συχνά επιβεβαιώνει αυτές τις διαπιστώσεις.


Ο Δρ. Μάικλ Στρόμπερ από το UCLA, αυθεντία στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και προσωπικότητας, δήλωσε πως μία λεπτομερής διε-ρεννηση του εσωτερικού κόσμου αυτών των ασθενών αποκαλύπτει "τον πανταχού παρόντα φόβο τους μήπως φανούν αδύναμοι, ανεπαρκείς και μέτριοι, την ανικανότητά τους να αντλήσουν ικανοποίηση από την ξεκούραση και τη διασκέδαση, ένα δισταγμό να ρισκάρουν και να αντιμετωπίσουν νέες καταστάσεις, να συμμετάσχουν σε αυθόρμητες ή τολμηρές πράξεις ή να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να διατυπώσουν τη στάση τους  απέναντι στις παρορμήσετς και στις επιθυμίες τους τις οποίες θεωρούν εμπόδια που τους αποσπούν από την επίτευξη ανώτερων ηθικών στόχων". Ο Δρ. Στόμπερ ισχυρίζεται πως αυτού του είδους τα χαρακτηριστικά της  προσωπικότητας αφήνουν τα άτομο "απελπιστικά απροετοίμαστα" απέναντι οτις αναπτυξιακές απαιτήσεις της εφηβείας.


Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας των ατόμων με διαταραχή της βουλιμίας δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα, αλλά η επαφή μ’ αυτούς τους ασθενείς επιβεβαιώνει την ύπαρξη ορισμένων ίδιων χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα. οι άνθρωποι που υποφέρουν από τη διαταραχή της βουλιμίας φαίνεται πως έχουν προβλήματα διεκδικητικότητας και χαμηλής αυτοεκτίμηοης.


Οπως αναφε'ρθηκε παραπάνω, υπάρχει μία υποομάδα μεταξύ των ατόμων με προβλήματα βουλιμίας, που γενικά παρουσιάζει δυσκολίες ελέγχου των παρορμήσεων, δυσκολίες που συχνά ήταν εμφανείς από την παιδική κιόλας ηλικία.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X