Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Λευκά αιμοσφαίρια: Τι σημαίνει η αύξηση τους για την υγεία;
Λευκά αιμοσφαίρια: Τι σημαίνει η αύξηση τους για την υγεία; thumbnail

Λουκάς, 38 ετών

Λευκά αιμοσφαίρια: Τι σημαίνει η αύξηση τους για την υγεία;

ΕΡΩΤΗΜΑ
Καλησπερα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση σχετικά με καποιες αιματολογικές εξετάσεις που έκανα μετα από επίσκεψη στον παθολόγο μου κατόπιν μυοσκελετικού πόνου στην περιοχή της βουβωνικής χώρας λίγο πιο ψηλά. Θα τον επισκεφτώ σε 3 μέρες με τις εξετάσεις και απλα ήθελα να ρωτήσω τα βασεόφιλα που τα βλεπω σε ποσοστο 21 και απλά διάβασα διάφορα στο ιντερνετ σχετικά και με ανησύχησε λίγο αλλα ξέρω οτι μπορεί να συντρέχουν πολλοί λόγοι και ισως οχι ανησυχητικοί. Είμαι 38 ετών, άνδρας και εχω έλλειψη ενζύμων g6pd. Δεν ξερω εαν παίζει κάποιο ρολο αλλα το αναφέρω πάντα. Όλες οι εξετάσεις ήταν φυσιολογικές αλλά μόνο στα βασεόφιλα βλέπω διαφορά απο τις φυσιολογικές τιμές. Ευχαριστω εκ των προτερων


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος – Κλινικός Φαρμακολόγος 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Tα βασεόφιλα είναι μια κατηγορία λευκών αιμοσφαιρίων που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού μας. Αύξηση των βασεοφίλων (βασεοφιλία) μπορεί να οφείλεται σε μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων, από τις αθωότερες μέχρι τις σοβαρότερες, γι’ αυτό όταν η βασεοφιλία επιμένει καλό θα είναι να συμβουλευθούμε κάποιον αιματολόγο.


 


Δράση των βασεοφίλων
Τα βασεόφιλα εμφανίζονται σε συγκεκριμένα είδη φλεγμονωδών αντιδράσεων, ειδικά σε εκείνες που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα. Τα κοκκία των βασεόφιλων περιέχουν ηπαρίνη, μια ουσία που εμποδίζει τη γρήγορη πήξη του αίματος. Περιέχουν επίσης την αγγειοδιασταλτική ουσία ισταμίνη, η οποία προωθεί τη ροή του αίματος στους ιστούς. Όπως και τα ηωσινόφιλα, έτσι και τα βασεόφιλα παίζουν σημαντικό ρόλο σε παρασιτικές λοιμώξεις και αλλεργίες. Έτσι βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό σε λοιμώδεις καταστάσεις που προέρχονται από παράσιτα όπως είναι τα εξωπαράσιτα (π.χ. τα τσιμπούρια). Βρίσκονται σε ιστούς όπου συμβαίνουν αλλεργικές αντιδράσεις και πιθανόν συμβάλλουν στη σοβαρότητα αυτών των αντιδράσεων. Τα βασεόφιλα έχουν στην επιφάνεια τους υποδοχείς πρωτεϊνών, που δεσμεύουν την IgE, μία ανοσοσφαιρίνη που συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού έναντι αλλεργιών και παρασίτων, όπως είναι τα μακροπαράσιτα. Πρόκειται για το συνδεδεμένο αντίσωμα IgE που προσδίδει μια επιλεκτική αντίδραση των κυττάρων αυτών σε περιβαλλοντικές ουσίες, για παράδειγμα, αλλεργικές πρωτεΐνες ή ελμινθικά αντιγόνα. Τα βασεόφιλα μπορούν να δράσουν και χωρίς την συμμετοχή του ανοσοσυμπλέγματος IgE-αντισώματος, διαδικασία η οποία δεν πλήρως ξεκάθαρη μέχρι σήμερα.


Λόγω του ρόλου των βασεόφιλων σε αλλεργικές καταστάσεις (όπως είναι η αναφυλαξία και το άσθμα), θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα κύτταρα «εχθρικά» για τον οργανισμό. Από πρόσφατες μελέτες ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ή και αποδείξεις και για μια καλή πλευρά τους η οποία μπορεί να εκφραστεί τόσο μέσω ανοσολογικών IgE – αντιδράσεων όσο και μέσω ανοσολογικών προσδιορισμών που δεν περιλαμβάνουν την IgE ανοσοσφαιρίνη. Πρόσφατες μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι τα βασεόφιλα μπορούν επίσης να ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των Τ-λεμφοκυττάρων και να μεσολαβούν για την σπουδαιότητα της δευτερογενούς ανοσολογικής απόκρισης.
Πηγή – Ξένος Τύπος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X