Από την αμφισβήτηση στην καταξίωση

Ο Τραϊανός Δέλλας τη φετινή αγωνιστική περίοδο έχει (από)δείξει ότι η ΑΕΚ που δημιουργεί είναι για μεγάλα πράγματα. Η “Live Sport” καταγράφει τη διαδρομή του από την πρώτη αμφισβήτηση μετά την ήττα αποκλεισμό στο “Καυτανζόγλειο” από τον Αγροτικό Αστέρα μέχρι το προχθεσινό ματς καταξίωσης στο “Γ. Καραϊσκάκης”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

1. ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΟΥ “ΚΟΛΟΣΣΟΥ”
Τύπος βαρύς και ασήκωτος. Δύσκολα θα τον δεις να χαμογελάει, αλλά όταν το κάνει το πρόσωπό του φωτίζεται. Ο Τραϊανός Δέλλας διανύει το δεύτερο χρόνο παρουσίας του στην ΑΕΚ και η αλήθεια είναι πως η εικόνα που βγάζει φέτος τόσο από τον πάγκο, όσο και μακριά από αυτόν είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε δει την πρώτη του σεζόν.

Πολύ πιο άνετος, πολύ πιο χαλαρός, πολύ πιο σίγουρος για την ομάδα του, αλλά και για τον εαυτό του. Δεν κάνει άστοχες δηλώσεις όπως πέρσι, διαχειρίζεται πιο σωστά το ρόστερ και έχει την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του κοντρολαρισμένη και υπό τη σκέπη του.

Για να φτάσει όμως σε αυτό το σημείο, πέρασε πολλά… Βρέθηκε μέχρι και στην πόρτα της εξόδου τουλάχιστον δύο φορές. Η μία μετά την ήττα αποκλεισμό από τον Αγροτικό Αστέρα στο Κύπελλο και η άλλη προς το τέλος της σεζόν, όταν ήρθαν και μίλησαν με τη διοίκηση της ΑΕΚ ο Ρικάρντο Σα Πίντο και ο Χουάν Κάρλος Γκαρίδο. Όμως φαίνεται πως εκτός από το άστρο που είχε ως ποδοσφαιριστής ο Δέλλας το έχει και ως προπονητής… Σαν παίκτης βρέθηκε ένα βράδυ στην πόρτα εξόδου της ΑΕΚ και πήγε στην Περούτζια. Και εκεί λίγο έλειψε να “καταστραφεί”, αλλά μετά ήρθε η Ρόμα, το Euro, η ΑΕΚ ξανά και η Ανόρθωση…

2. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΓΕΒΙΤΣ
Τον περασμένο Μάιο όλα έδειχναν ότι ο Δέλλας θα αποτελέσει παρελθόν. Ο ίδιος είπε στον Δημήτρη Μελισσανίδη να κάνει ότι θεωρεί πιο σωστό για την ομάδα και τον… αφόπλισε! Παρά τα ραντεβού που είχαν γίνει με τον Πορτογάλο και τον Ισπανό τεχνικό, ο “Τίγρης” ζήτησε από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς να αποφασίσει για το τί πρέπει να γίνει με τον “Τράι”. Είναι γνωστό ότι τον εμπιστεύεται “τυφλά” σε ποδοσφαιρικά θέματα και για αυτό άλλωστε του έχει δώσει εν λευκώ την ομάδα και δεν παρεμβαίνει καθόλου στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Η εισήγηση του Μπάγεβιτς ήταν “αφοπλιστική”: “Πρέπει να του δώσουμε χρόνο. Μία ακόμα χρονιά. Τον πιστεύω και το δικαιούται” ήταν τα λόγια του “Ντούσκο” στον κ. Μελισσανίδη και το κεφάλαιο διαδοχής του Δέλλα έκλεισε.

3. Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ “ΚΟΛΟΣΣΟΥ”
Τα πρώτα “σημάδια” της αλλαγής του “Κολοσσού” φάνηκαν από τις πρώτες μέρες της προετοιμασίας. Ήταν εμφανέστατα σε όσους τον είχαν ζήσει και στην πρώτη (μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων). Έχοντας πολύ πιο σοβαρά “όπλα” στα χέρια του, σωστότερες επιλογές και με αρκετή πληρότητα σε όλες τις θέσεις ξεκίνησε τη δουλειά.

Η τραγελαφική οργάνωση του πρωταθλήματος του προκάλεσε προβλήματα, αλλά όταν η ΑΕΚ του, βρήκε ρυθμό, πάτησε γκάζι και μην την είδατε. Του ήρθαν αναποδιές με τραυματισμούς ποδοσφαιριστών αλλά τις διαχειρίστηκε άψογα. Η ΑΕΚ έφτασε στο σημείο να παίζει με τέσσερις και πέντε αλλαγές από ματς σε ματς και να μην αλλοιώνεται η εικόνα της. Αυτό εννοείται ότι είναι φυσικά έργο Δέλλα.

4. ΕΧΕΙ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ
Από το περσινό καλοκαίρι στο Πήλιο, δουλεύει πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Όχι της διάταξης του 4-2-3-1, αλλά της κατοχής της μπάλας, του επιθετικού και ελκυστικού ποδοσφαίρου. Πέρσι το πλάνο αυτό είχε εφαρμογή σε λίγα ματς. Ίσως να έφταιγε και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών που είχε στη διάθεση του (αν και οι αντίπαλοι ήταν ακόμα χαμηλότερης δυναμικότητας). Φέτος βλέπεις την ΑΕΚ και ευχαριστιέσαι ποδόσφαιρο. Κατοχή μπάλας, ατελείωτο pressing (εξαιρετική η δουλειά των Δημήτρη Μπουρουτζίκα και Παναγιώτη Βούλγαρη στον τομέα της φυσικής κατάστασης), ανάπτυξη από… παντού! Κάθετα, από τα άκρα, με στημένες φάσεις. Ανατρέχεις μόλις δύο χρόνια πίσω και θυμάσαι ότι πονούσαν τα ματάκια σου. Η ΑΕΚ όμως έχει αλλάξει…

5. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ
Από την… πρώτη μέρα παρουσίας του στα Σπάτα (της νέας εποχής), απαίτησε να απομακρυνθούν όλα τα υπόλοιπα γραφεία από το προπονητικό κέντρο για να δουλεύει απερίσπαστος. Το αίτημά του έγινε δεκτό. Άλλωστε σχεδόν κάθε του επιθυμία υλοποιείται. Ο Δέλλας έχει καταφέρει να διαμορφώσει ένα εξαιρετικά οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια. Έχει βέβαια ώρες ώρες και τα μπουρίνια του, αλλά σε ποιά οικογένεια ο πατέρας δε φωνάζει;

Το μότο του είναι γνωστό από την πρώτη μέρα. “Δουλειά για να κερδίσεις”! Στο παρελθόν του προσπάθησε να συνδυάσει το ποδόσφαιρο με την εξωαγωνιστική ζωή. Δε γινόταν. Όταν το κατάλαβε (όπως έχει ο ίδιος παραδεχθεί) εκτόξευσε την καριέρα του. Λάτρης του Λορένθο Σέρα Φερέρ και της φιλοσοφίας του. “Δεν πετάμε ψηλά στις επιτυχίες, δεν κατεβαίνουμε στα Τάρταρα στις ήττες”.

Ο Δέλλας και η ΑΕΚ προχωράνε μαζί. Το μεγάλο στοίχημα που έχουν βάλει οι άνθρωποι της ΑΕΚ, όλα δείχνουν πια ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να τους στείλει στο ταμείο.

Σχετικά άρθρα