Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τι έδωσε ο Γιούνκερ στους πρωθυπουργούς;
Τι έδωσε ο Γιούνκερ στους πρωθυπουργούς; thumbnail

Τι έδωσε ο Γιούνκερ στους πρωθυπουργούς;

Στο blog των Financial Τimes που διέρρευσει η περίφημη ανακοίνωση του Eurogroup που ποτέ δεν εξεδόθη, διέρρευσε αργά χθες το βράδυ και το κείμενο που έδωσε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκερ χθες στους πρωθυπουργούς με τις προτάσεις του για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων προτείνει την πιθανή δημιουργία προϋπολογισμού αποκλειστικά για την Ευρωζώνη και νέους θεσμους της Ε.Ε για την εξυπηρέτηση του κοινού νομίσματος.


Οι ιδέες αυτές παρουσιάζονται σε ένα οκτασέλιδο αναλυτικό σημείωμα που μοίρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν και το οποίο βρέθηκε στα χέρια του Peter Spiegel. O Γιούνκερ θέλει να πιέσει για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη ενοποίηση στην ευρωζώνη, παρά τα συναισθήματα εναντίον των Βρυξελλών που έχουν πολλά κράτη μέλη.


Αν και δεν υπάρχει εξαιρετικά σαφείς προτάσεις εγείρει μια σειρά ερωτημάτων που είναι ξεκάθαρο ότι αντικατοπτρίζουν ιδέες που είναι απολύτως αντιδημοφιλείς σε μερικές πρωτεύουσες, σχολιάζει ο Spiegel. Oι προσπάθειες για την περαιτέρω ενοποίηση είχαν σταματήσει πέρυσι όταν ησύχασαν σχετικά οι οικονομικές αγορές και οι πολιτικές ηγεσίες "υπέφεραν" από μια κόπωση λόγων των προγραμμάτων ανασυγκρότησης.


Ο Γιούνκερ όμως σημειώνει πως η αποτυχία να προχωρήσει η ευρωζώνη μπροστά μπορεί να εντείνει τη νομισματική περιπέτεια του ευρώ, σημειώνοντας πως και το αμερικανικό δολάριο είχει ανάλογα προβλήματα. "Η ευρωζώνη δεν ανέκαμψε από την κρίση με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν οι ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πς μία ημιτελής νομισματική ένωση μπορεί να προσαρμόζεται με πιο αργούς ρυθμούς απ' ότι ένας πιο συμπαγής θεσμός" αναφέρεται στο σημείωμα.


Σημειώνουμε ότι τον Ιούνιο οι Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τουσκ θα παρουσιάσουν τον Ιούνιο μια αναλυτική "βίβλο" με τα νέα μέρα ενοποίησης της ευρωζώνης. Η σχετική συζήτηση επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά έκριναν πως με την κρίση του ευρώ να κορυφώνεται και με την περιρρέουσα αβεβαιότητα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Το κείμενο Γιούνκερ, δεν θέτει απλά μερικά ερωτήματα που προκαλούν αμηχανία, αλλά επιπλήττει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για την χαλάρωση των προγραμμάτων οικονομικής ανασυγκρότησης.
www.axortagos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X