Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Kαβγάς Βενιζέλου- Φώφης: Γιατί δεν τη θέλει για Πρόεδρο;
Kαβγάς Βενιζέλου- Φώφης: Γιατί δεν τη θέλει για Πρόεδρο; thumbnail

Kαβγάς Βενιζέλου- Φώφης: Γιατί δεν τη θέλει για Πρόεδρο;

«Είναι ανήθικο! Δεν θα σου επιτρέψω να βγεις πρόεδρος για να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου!» ήταν μια από τις φράσεις που εκστόμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά, σε έξαλλη κατάσταση, επειδή του ζήτησε να ξεκαθαρίσει αν όντως επιθυμεί να παραιτηθεί ή όχι από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 


Ολα ξεκίνησαν όταν η Φώφη Γεννηματά παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ζήτησε να προηγηθεί η εκλογή νέας ηγεσίας και μετά να γίνει το Συνέδριο που προσδιορίστηκε για τις 15 Μαΐου. Παράλληλα, αμφισβήτησε ουσιαστικά την πρόθεση του Ευ.Βενιζέλου να παραιτηθεί όπως έχει ο ίδιος δηλώσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ στο επικείμενο συνέδριο.


«Αν θέλεις πραγματικά να παραιτηθείς…» του είπε.


Οπως εξήγησε, το έκτακτο συνέδριο δεν έχει αρμοδιότητες αλλαγής του καταστατικού και άρα δεν μπορεί να αποφασίσει να αλλάξει την ρύθμιση που προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας από την βάση.


Αυτό είναι κάτι που φοβούνται ορισμένοι στο ΠΑΣΟΚ καθώςεκτιμούν ότι η πλευρά Βενιζέλου θέλει να υπάρξει αλλαγή και εκλογή από το Συνέδριο, όπως ίσχυε πριν το 2004 όπου ελέγχουν τους συσχετισμούς για να προκύψει συγκεκριμένο αποτελεσμα.


Ετσι η κα Γεννηματά τόνισε, απαντώντας την εισήγηση Βενιζέλου: «Δεν υπάρχουν συνέδρια απερχομένων προέδρων. Υπάρχουν δύο καθαρές επιλογές:  1. Αν πράγματι το εννοείς ότι θα φύγεις το κάνεις, είναι πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα, δεν αλλάζει το καταστατικό και οδηγείς την παράταξη σε κανονικό συνέδριο,με εκλογή αρχηγού.

  2. Ή το έχεις μετανιώσει, είναι κατανοητό, σεβαστό αλλά να μας το πεις τώρα να το ξέρουμε».


Εξαλλος ο Βενιζέλος απασφάλισε


Η αποστροφή αυτή οδήγησε στην έκρηξη Βενιζέλου ο οποίος θεώρησε ότι η κα Γεννηματά αμφισβητεί την πρόθεσή του να φύγει και ουσιαστικά θέλει να χειραγωγήσει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ:«Είναι απαράδεκτο, είναι ανήθικο, δεν σου επιτρέπω τέτοιους υπαινιγμούς» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα σου επιτρέψω να βγεις πρόεδρος για να φέρεις πίσω τον Παπανδρέου! Πες μας γιατί ήταν στη συγκέντρωση σου ο Λαλιώτης και ο Κακλαμάνης;» ρώτησε την Φώφη Γεννηματά για να εισπράξει την απάντηση: «Και στη δική σου στο Σπόρτινγκ ήταν…»Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε έξαλλη κατάσταση κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρουν ομόφωνη απόφαση: «Πείτε μου καθαρά ή συμφωνείτε με την εισήγησή μου ή φεύγω τώρα. Αν θέλετε να σηκωθώ να φύγω τώρα, να παραιτηθώ και να πάτε στη Βουλή να υπερασπιστείτε εσείς τη χώρα» είπε σε πολύ έντονο ύφος.


«Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου αυτή» αντέτεινε η κυρία Γεννηματά. «Δεν μπαίνω σε σενάρια με ενδιαφέρει με ποιους όρους θα ανασυγκροτηθεί η παράταξη. Πρέπει να βγάλουμε συλλογικότητα. Η τήρηση του καταστατικού, η πολιτική ενεργοποίηση του κόμματος, η ανάδειξη των θέσεων και των στόχων για την επόμενη ημέρα, είναι οι στοιχειώδεις και απολύτως αναγκαίοι παράγοντες που θα διασφαλίσουν την αφετηρία μίας νέας πορείας. Μόνο με τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεννοήσεις μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες και όχι με συγκυριακές τεχνητές πλειοψηφίες οργάνων. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία».


Ο Ευ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας πως συμφωνεί ότι το συνέδριο δεν πρέπει να κάνει καταστατικές αλλαγές, όμως πρόσθεσε: «Το Συνέδριο είναι αυτόνομο σώμα, δεν μπορούμε να του επιβάλλουμετι θα αποφασίσει, μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει. Εγώ, ωστόσο, εγγυώμαι ότι δεν θέλω να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές».


Η κα Γεννηματά απάντησε ότι την ατζέντα του Συνεδρίου την καθορίζει όποιος το συγκαλεί: «Αν το συγκαλείς εσύ, όρισε από τώρα την ατζέντα. Αν το συγκαλεί η Κεντρική Επιτροπή, ας ορίσει εκείνη την ατζέντα».


Τι ζήτησε η Φώφη


Στην εισήγησή της, υπό τον τίτλο «Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, ας μην την χάσουμε!» άσκησε σκληρή κριτική στην οργάνωση: «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση πολιτικά και οργανωτικά εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόσφατη εκλογική μας καταγραφή ως 7ο κόμμα του 4.7% δεν είναι παρά το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης» είπε με έμφαση.


Επεσήμανε δε ότι «για να μπορέσει το αποδυναμωμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ, να συμβάλει γόνιμα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα, θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε πολιτικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και ριζικών αλλαγών».


Οπως είπε μάλιστα «δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο να μην δούμε ούτε αυτή τη φορά κατάματα την πραγματικότητα και να μην αναλάβουμε συλλογικά πρωτοβουλίες υπέρβασης της».


Εκεί άσκησε την κριτική στον Ευ.Βενιζέλο: «Σε αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπεται να υιοθετηθούν διαδικασίες που οδηγούν σε εκπτώσεις αρχών που συνδέονται με σημαντικές κατακτήσεις στην δημοκρατική λειτουργία του Κινήματος μας. Αντιθέτως, τώρα περισσότερο από ποτέ, επιβάλλεται να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία που θα χαρακτηρίζεται από ήθος, αξιοπρέπεια, αυτοεπίγνωση, ειλικρίνεια, ευθύνη, συνεννόηση και σεβασμό στις θεμελιώδεις καταστατικές μας αρχές».


Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε «να διανύσουμε γρήγορα μεν, αλλά με τρόπο πολιτικά ουσιαστικό και αποτελεσματικό δε, την πορεία προς μια συντεταγμένη θεσμική επανίδρυση, ώστε να επιστρέψουμε ανανεωμένοι στο καθήκον που μας όρισαν οι πολίτες».


Πρότεινε:


Να ξεκινήσουμε ΤΩΡΑ διαδικασία ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου για τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, την ταυτότητα, την θεσμική ανανέωση, τις συμμαχίες και την οργανωτική ανασύνταξη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται με τη σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης Θέσεων, με την προβλεπόμενη από το καταστατικό σύνθεση, πριν από το Πάσχα. Σε αυτή τη διαδικασία οι υποψήφιοι Πρόεδροι θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και το σχέδιο τους, βάση του οποίου θα ζητήσουν τη στήριξη των πολιτών.


Αμέσως μετά τη Συνδιάσκεψη θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκλογή του Προέδρου από τη βάση, σεβόμενοι μία διαδικασία, που πλέον αποτελεί πρακτική πολλών κομμάτων και που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε σεβόμενο τη βούληση των πολιτών.


Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα ακολουθήσει ένα θεσμικά καταστατικό Συνέδριο με επανιδρυτικά χαρακτηριστικά και εκλογής των νέων οργάνων του κόμματος.


Οπως υποστήριξε, με την πρόταση αυτή το ΠΑΣΟΚ θα αποδείξει ότι «δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, "βυζαντινισμοί" χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνο καθαρές σχέσεις, καθαρές θέσεις, καθαρές διαδικασίες, καθαρές λύσεις»
Πηγή: iefimerida.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X