Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έληξε το κυβερνητικό συμβούλιο το πρωί: Αισιοδοξία για συμφωνία
Έληξε το κυβερνητικό συμβούλιο το πρωί: Αισιοδοξία για συμφωνία thumbnail

Έληξε το κυβερνητικό συμβούλιο το πρωί: Αισιοδοξία για συμφωνία

Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, για την αποτίμηση της πρώτης φάσης της διαπραγμάτευσης και κυρίως για να καταστρωθούν τα πλάνα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.


Περισσότερες από πέντε ώρες, οι υπουργοί της κυβέρνησης συζητούσαν στη συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τη 1.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο πρωθυπουργός, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσαν το κυβερνητικό συμβούλιο για τις επαφές που έκαναν, ενώ αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έμεινε στις Βρυξέλλες, ο Γιάνης Βαρουφάκης επέστρεψε στην Αθήνα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα βρέθηκε μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς.


Μέσα στο σαββατοκύριακο αναμένεται να γίνει μπαράζ τηλεφωνημάτων στους εταίρους, σε αναζήτηση συμμαχιών πριν από το Eurogroup της Δευτέρα, ενώ στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στην κρίσιμη συνεδρίαση.


Από το Μέγαρο Μαξίμου τόνιζαν ότι αποδείχθηκε ουτοπία το κλίμα καταστροφολογίας «πως θα γινόταν χαμός στην οικονομία», που ήθελαν κάποιοι κύκλοι να περάσουν, ενώ η αισιοδοξία πηγάζει και από τη μετατόπιση από το «εφαρμόστε επιτυχώς την αξιολόγηση» του Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος».


Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η Ελλάδα θα επιμείνει στους στόχους για καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής αλλά και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, ενώ ξεκαθάριζαν ότι υπάρχει διαφωνία για τις αλλαγές στην υγεία, τις απολύσεις στο Δημόσιο και το συνταξιοδοτικό σύστημα.


 


Στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία τη Δευτέρα κυβερνητικές πηγές στόχευαν σε νέες τηλεφωνικές επαφές το διήμερο με Ευρωπαίους ηγέτες του πρωθυπουργού.


 


Παράλληλα, η τεχνική διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και ο Γιούνκερ δηλώνει ότι είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία, το διευθυντήριο των Βρυξελλών συγκλίνει προς τις ελληνικές απόψεις, προσπαθώντας να βρεί φόρμουλα  για να ξεπερασθεί η βασική αντίθεση Ελλάδας-Γερμανίας, αν δηλαδή θα παραταθεί το λήγον Μνημόνιο, ή θα πάμε σε νέο πρόγραμμα. Στελέχη της Κομισιόν που εργάζονται για να προετοιμάσουν το έδαφος προς επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, λένε τώρα ότι η μετάβαση σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα είναι ζήτημα πολιτικών αποφάσεων. Μπορεί να γίνει χωρίς έχουν υλοποιηθεί όλα τα τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο και χωρίς η Ελλάδα να ζητήσει παράταση. Μοναδική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη νέου προγράμματος.


 


Αρκεί δηλαδή  να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εν εξελίξει τεχνική διαπραγμάτευση και να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.


 


Εν τω μεταξύ, σε ανεπίσημο σημείωμα της κυβέρνησης που δημοσιοποίησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε την παράταση του Μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων».


 


Στο σημείωμα η κυβέρνηση παρουσιάζει 10 σημεία με πολιτικό και τεχνοκρατικό περιεχόμενο, με τα οποία αποτιμά ως θετικές τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προσδιορίζει σε γενικές γραμμές τις κατευθύνσεις των εργασιών που θα γίνουν μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.


 


Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, οι τεχνικές επιτροπές που θα αρχίσουν άμεσα την εργασία τους θα ετοιμάσουν δύο κείμενα, ένα για κάθε πλευρά, μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία και τα οποία θα τα τεθούν σε διαπραγμάτευση.


 


Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν έχει καλυφθεί όλος ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.


 


Ειδικότερα, η αποτίμηση της κυβέρνησης είναι η ακόλουθη:


 


1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως ικανοποιημένη και αισιόδοξη από τις εργασίες σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής. Συνεχίζουμε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Μέσα σε 20 μέρες η νέα ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει στο ευρωπαϊκό επίπεδο ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν μαζί τρεις κυβερνήσεις σε 5 χρόνια.


 


2. Ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι επαφές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά και υπουργών Οικονομικών, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, έφεραν αποτελέσματα. Αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η στάση που κρατήθηκε τη Σύνοδο Κορυφής από τις χώρες που επισκέφθηκε ο έλληνας Πρωθυπουργός, ήταν υποστηρικτική της ελληνικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου και του Βελγίου κράτησαν θετική στάση. Επομένως, οι διπλωματικές επαφές που προηγήθηκαν των Βρυξελλών δεν ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά είχαν πολιτική ουσία.


 


3. Στο Eurogroup της Τετάρτης υπήρξαν απειλές ότι εάν δεν υπογράφαμε τη συνέχιση / παράταση του μνημονίου δεν θα υπήρχε συνέχεια των διαβουλεύσεων. Πολλοί μας κατηγόρησαν ότι επιλέξαμε τη ρήξη, επειδή δεν δεχτήκαμε να υπογράψουμε το σχέδιο κοινής ανακοίνωσης. Από το επόμενο πρωί, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης αποδείχτηκε ορθή. Ο ίδιος ο κ. Ντάισελμπλουμ επεδίωξε επαφή με τον έλληνα Πρωθυπουργό και δήλωσε ότι ξεκινούν οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινό έδαφος με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπογράψαμε και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για μετάβαση από το μνημόνιο στο πρόγραμμά μας. Τη Δευτέρα, φυσικά, θα συνέλθει και το Eurogroup, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν ήδη ξεκινήσει τη συνεργασία από την Παρασκευή το πρωί, με την επεξεργασία των θέσεων και των δύο μερών.


 


4. Τα τεχνικά κλιμάκια δεν κάνουν διαπραγμάτευση ή κριτική σε θέσεις. Καταγράφουν τα σημεία σύγκλισης, διαπιστώνουν / εντοπίζουν τις αποκλίσεις. Τη Δευτέρα, δηλαδή, στο Eurogroup θα υπάρχουν δύο, ισάξια και ισότιμα, κείμενα – ένα της ελληνικής πλευράς και ένα της Κομισιόν. Κείμενα μέσα από τα οποία οι δύο πλευρές θα μπορούν άμεσα να βλέπουν σε ποια σημεία υπάρχει διαφωνία και σε ποια συμφωνία.


 


5. Η τρόικα έχει τελειώσει ως μοντέλο εποπτείας, επιτήρησης και επιβολής πολιτικών. Το ρολόι για την τρόικα σταμάτησε στις 25 Ιανουαρίου. Ο χρόνος δεν γυρνάει πίσω.


 


6. Η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει και, όπως διαφαίνεται, συμφωνούν απόλυτα και οι εταίροι μας, σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.


 


7. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι πολιτικές που απέτυχαν πρέπει να εγκαταλειφτούν. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν κατηγορίες / δράσεις, όπως τα εργασιακά, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση. Η περιουσία του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να ξεπουληθεί. Αντιθέτως μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, για παράδειγμα, του ασφαλιστικού συστήματος.


 


8. Προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύπαρξη πλεονασμάτων κατά πολύ χαμηλότερων του 3% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του 2015, αυτόν ακριβώς τον σκοπό θα εξυπηρετήσουν.


 


9. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημεία όπου δεν υπάρχει κοινή αντίληψη. Όπως για παράδειγμα η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το συνταξιοδοτικό σύστημα, κ.ά.


 


10. Δεν έχουμε καλύψει όλο το δρόμο μέχρι τη συμφωνία, αλλά έχουν γίνει σοβαρά βήματα.


 


Στο μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται και η ανακοίνωση του ονόματος που θα προτείνει η κυβέρνηση για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στη θέση του Κάρολου Παπούλια.


 


 www.madata.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X